Äggfritt Detox Gröna kuren Lunch och middag Paleo SCD-vänliga recept

Chililax med ärt- och blomkålsmos

Nillas_mat_151118_0057.jpg

Nu är är vi mitt uppe i första veckan av onlineprogrammet “21 dagar till ett friskare jag utan gluten, mjölk och socker” och den här chililaxen är som  vanligt en av favoriträtterna. Främst för att receptet är både lättlagat , snabbt och supergott! Dessutom nyttigt till tusen med mycket grönsaker och protein i form av fet fisk.

Sju steg till ett friskare jag omslag

Receptet är hämtat ur boken 7 steg till ett friskare jag utan gluten, mjölk och socker (2016) som vi utgår ifrån under kostprogrammet. Boken är i sig en perfekt grundkurs och kokbok för ett liv med “clean food”. En kost som är inflammationsdämpande, blodsockerbalanserande, hormonreglerande och alltså ren och läkande.

Det som är unikt med recepten i just den här boken är bland annat att rätterna i många fall är vegetariska eller veganska med tips om hur man lägger till eller byter ut om man vill ha kött och kyckling oftare. Det ska vara lätt att äta rätt!

Chililax med ärt- och blomkålsmos

2 portioner

En fräsch och samtidigt mättande måltid med mycket smak. Proteinet i fisk är lätt att smälta och absorbera i kroppen. Feta fiskar som lax innehåller mycket Omega-3 och selen men all sorts fisk är ett bra måltidsval. Byt laxen mot en annan favoritfisk om du vill. Blomkålsmos är ett nyttigt lågkolhydratalternativ till potatismos som är lätt att variera i smak genom att byta ut eller utesluta ärtor och koriander mot tex broccoli och basilika.

 • 300 g laxfilé
 • 2 msk olivolja
 • 0,5 tsk salt
 • 1 tsk chiliflakes
 • en halv citron
 • Ärt- och blomkålsmos
 • 1 litet blomkålshuvud
 • 2 dl tinade gröna ärtor
 • 2 msk kokosolja eller rapsolja
 • 1 dl färsk koriander
 • 1 msk sesamolja (kan uteslutas)
 • salt och peppar efter smak

Sätt ugnen på 200°C. Smörj in laxen med olja, salt och chiliflakes. Skär citronen i skivor. Lägg laxen i en ugnsfast form med citronskivor runt om, under och över. Pressa även lite över laxen om du vill. Tillaga mitt i ugnen i 10–15 minuter. Använder du termometer ska innertemperaturen vara ca 56°C. Under tiden kokar du blomkålen, bruten i buketter, i lättsaltat vatten i 5 minuter tills den är mjuk. Tillsätt gröna ärtor mot slutet och låt koka upp så att ärtorna är genomvarma. Häll av vattnet och låt ånga av på låg värme på plattan. Tillsätt olja och koriander och mixa med stavmixer eller i matberedare till en slät puré eller mos. Smaka av med salt och peppar.

/Receptet är hämtat ur boken 7 steg till ett friskar jag utan gluten, mjölk och socker (2016), av mig Nilla Gunnarsson. Bilden i inlägget är från boken, fotograf: Eva Hildén

(3) Comments

 1. Carina says:

  Vi lagade detta ikväll! Gott och kul med lite nytt 😊 Vår snart treåring tittade på moset och sa “jag tycker inte om det där.” Men vi har som regel att man måste smaka en tugga av allt så efter lite tjat smakade han i alla fall. Sen åt han 3 portioner 😄👍 toppen med dina veckomenyer! Han är mjölk- och äggallergiker så detta är perfekt för oss! (Vi är allätare i övrigt)

 2. […] Middag: Fisk med blomkåls och ärt-mos […]

 3. […] Previous ArticleVeckomeny (nr 1) utan gluten, mjölk & socker med vego/vegantipsNext ArticleChililax med ärt- och blomkålsmos […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: