Äggfritt Brunch Detox Frukost Mellanmål Mjölkfritt Vegan/Växtbaserat

Bovetegranola med vanilj & kanel (naturligt glutenfri)

img_2842

Enkel att göra med få ingredienser och supergod! Inget att snacka om, prova bara! Jag äter olika sorters frukostar från vecka till vecka och en god granola är perfekt att ha som back-up till frukost, brunch men även lättare kvällsmål. Inget fel att äta frukostmat till kvällen om den är näringsrik.

img_2843

Bovete innehåller fullvärdigt protein (bra för t.ex. veganer att veta) och är ett fantastiskt naturligt glutenfritt fullkornsalternativ. Om du vill välja extra proteinrika frön att maxa granolan med så föreslår jag pumpakärnor eller melonkärnor.

Till frukost tycker jag att det blir bra med en eller två skivade frukter, 1-1,5 dl bovetegranola och ca 2 dl mandelmjölk eller cashewmjölk.

img_2857-1

Tips på mjölk:

Hemmagjord mandelmjölk tar ett halvt dygn att göra eftersom att mandlarna måste blötläggas men cashewmjölk har du klar på 2 minuter. Läs recept här… Köp annars färdig mandeldryck, hasselnötsdryck, använd sojamjölk eller vilken mjölk som helst som du gillar. 

Bovetegranola med vanilj & kanel (naturligt glutenfri)

6-8 port

 • 200 g boveteflingor (kan ersättas med havregryn)
 • 75 g frön, jag använde melonkärnor och sesamfrön. Pumpakärnor är ett annat förslag!
 • 50 g nötter, grovt hackade – jag använde valnötter men andra nötter går bra. Ersätt med frön eller kokosflingor för nötfri variant
 • 2 msk smält kokosolja
 • 0,5 dl lönnsirap eller honung (eller annan valfri sirap)
 • 0,5 dl vatten
 • 1 tsk vaniljpulver
 • 1 krm salt
 • 2 tsk kanel

Värm ugnen till 125°C och förbered en plåt med bakplåtspapper. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt olja, vatten och lönnsirap och blanda väl. Sprid ut blandningen på plåten och rosta i mitten av ugnen i ca 50 min. Efter ca 30 min – rör om ordentligt i blandningen och fördela ev klumpar.

Håll koll mot slutet och tillåt kortare eller längre tid eftersom att ugnar är olika. Blandningen ska ha fått en fin gyllene och rostad färg och vara nästan helt torr. Granolan kan torka lite extra på plåten i rumstemperatur. T.ex. över natten. Häll sedan på burk med tätslutande lock.

(3) Comments

 1. […] 0,5-1 dl granola  […]

 2. […] Bovetegranola med vanilj & kanel (naturligt glutenfri) Glutenfri granola naturligt sötad med äpple Granola med smak av jordgubbar och kokos Granola med apelsin, kanel och vanilj (extra snäll mot magen!) […]

 3. […] bovetegranola med vanilj & kanel (naturligt glutenfri) […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: