Nilla’s glutenfria fullkornmjölsmix (fiberrik) gör din egen!

Nillas glutenfria mjölmix, fullkorn, fiberrik, naturligt glutenfrittHär kommer den äntligen! Min egen mjölmix med näringsrika och fiberrika, naturligt glutenfria ingredienser. Ni kanske inte hade väntat men det hade jag… :) Första receptet med mjölmixen på fullkornsfrallor hittar du här…

IMG_3069.jpgMjölmixen är utan tillsatt stärkelse, varken från majs eller vete och ger saftiga bröd med fyllig och god smak. Jag älskar den och hoppas att ni börjar experimentera fram recept själva med den. Jag ska förklara principerna jag har använt när jag tagit fram den och lägga ut flera recept i dagarna som kommer.

Jag vill att baka glutenfritt, näringsrikt och fiberrikt ska bli lätt! Det är så många som har krånglat till det för sig eller som misslyckats p.g.a förvirring av alla nya produkter eller dåliga recept. Nu är det dags att förenkla!  När jag gjort mjölmixen har jag velat att den ska vara så god och nyttig som möjligt men också enkel att göra och använda med ingredienser som är lätta att få tag på. Därför har jag valt teffmjöl, rårismjöl och fibrex.

Nillas glutenfria mjölmix, fullkorn, fiberrik, naturligt glutenfrittTeffmjöl är ett nytt naturligt glutenfritt super-food-sädesslag som du kan läsa mer om här… Du hittar Jyttemjöl Teff på glutenfria hyllan i butiken. Om inte, fråga om butiken kan ta in den. Rårismjöl är samma sak som fullkornsrismjöl, det finns i välsorterade matvaruaffärer och i nätbutiker. Fibrex är en superbra glutenfri produkt som funnits på den glutenfria hyllan i butiken sedan länge. Det är en ren fiber från sockerbetan som har låg kolhydratsmängd och används i många low-carb-recept.

Recept med mjölmixen hittar du här: 

Ersätta mjöler i mixen? 

Ja, nu har jag inte hunnit prova och kan inte garantera resultat när man byter ut mjöler… men jag har tips till de som vill eller behöver byta ut mjöler, t.ex.  p.g.a. allergier.

  • Teff kan bytas mot durra – det ger ett något ljusare mjöl.
  • Rårismjöl kan bytas mot durra eller bovetemjöl. Durra ger en mer neutral smak, bovete ger kraftig fullkornssmak.
  • Fibrex kan inte bytas ut.

Nilla’s glutenfria fullkornsmix

Ger 1,5 kg mjölmix

Blanda alla ingredienser väl och förvara torrt.

Vill du beställa alla ingredienserna från nätet? Jag hittade alla tre produkterna hos apotea.se


Att baka med mixen (viktiga tips)

När du bakar med mixen behöver du tillsätta en konsistensgivare. T.ex. psylliumhusk, fiberHUSK eller xantangummi. Mängd konsistensgivare beror på vad du bakar; limpa, frijäsande bröd eller frallor. Som ex: till 500 g mjölmix blir det bra att använda 25-35g fiberhusk. Mängden vätska beror på hur mycket och vilken konsistensgivare du använder. Till 500 g mjölmix rör det sig om 5,5-8 dl vatten/vätska.

Praktiskt exempel till frallor: 500 g Nilla’s glutenfria fullkornsmix, 30 g fiberhusk, 750 g vatten, 0,5 dl olja… exakt recept hittar du här…

Ang ris: inga problem att äta ris eller risprodukter flera ggr i veckan enligt livsmedelsverket.

Annonser