Sesamkakor – bara 2 ingredienser! (vegan, paleo, glutenfritt)

 

Sesamkakor 2 ingredienser (vegan, paleo)

Mums! Perfekta fika- eller melliskakor med nyttiga sesamfrön. Sesamfrön är rika på kalcium, magnesium och järn. Dessutom innehåller de en del protein vilket gör dessa kakor till bra efter-träning-bars.

img_3083

Dessa sesambars eller kakor är enkla att göra med bara två ingredienser; sesamfrön och antingen agavesirap eller honung (eller annan sirap). Till 3 dl frön krävs bara ca 3 msk agave/honung för att få lagom söta kakor som håller ihop.

Sesambars

Sesamkakor (vegan, paleo, utan vitt socker)

ca 16 st småkakor eller 8 bars

  • 150 g (ca 3 dl) sesamfrön
  • 40 g (3-4 msk agavesirap eller honung (honung är ej vegan)

Värm ugnen till 175°C. Mät upp och blanda sesamfrön och agave eller honung i en bunke och blanda väl så att alla frön är klibbiga av sötningen. Bred ut blandningen på bakplåtspapper, antingen i en form om du vill ha lite tjockare bars eller direkt på en plåt om du vill ha lite tunnare kakor. Jag täckte insidan av en limpform med bakplåtspapper och hällde i sesamblandningen. Viktigt! Platta ut blandningen ordentligt, så mycket det går med baksidan av en sked fuktad i vatten. Baka i ugnen i ca 15 min tills att en del frön har börjat få en rostad färg. Ta försiktigt ut ur ugnen och låt svalna helt i formen eller på plåten. Skär sedan i rutor eller bars med vass kniv.

OBS! Kakan måste svalna helt innan man skär i den. När den är varm kommer den att falla isär men stelnar när den fått svalna helt.

 

 

Annonser