Annonser

Kycklinggryta med citrus, gula ärtor och spiskummin

IMG_3360

Hur får man en kyckling att räcka till 10 st mättande och dessutom proteinrika portioner? Genom att kombinera rätt råvaror och utnyttja kycklingdelarnas olika egenskaper på bästa sätt. Av en hel ekologisk kyckling har jag nu lagat kycklingfajitas till 4 rejäla och mättande portioner plus den här kycklinggrytan som räcker till ungefär 6 portioner.

Genom att kombinera kött med baljväxter (bönor, linser, ärtor) så får man nyttiga, näringsrika och proteinrika måltider med lågt GI-värde. De gula ärtorna i den här rätten bidrar också med långsamma kolhydrater och fibrer. Det blir en smakrik och mättande GI-gryta för blodsockerbalans. Ärtorna kan ersättas med kikärtor.

IMG_3283

I grytan har jag använt mig av kycklingben som fått koka med vilket faktiskt är av stor betydelse! Inte bara för smakens skull och för att utnyttja så mycket som möjligt av kycklingen utan också för att det är väldigt nyttigt. Det som gör benbuljong så nyttigt är främst innehållet av kollagen, ett ämne som har många läkande egenskaper speciellt för tarmslemhinnan. Benbuljong är även bra för leder, hud, hår och naglar. För personer med skadad tarm eller ledsjukdomar ordineras enligt näringsmedicinen ofta benbuljong.

IMG_3294

Kycklinggryta med citrus, gula ärtor och spiskummin

ca 6 port

 • 1 ekologisk kyckling minus bröstfiléerna. Använd filéerna till något annat; t.ex kycklingfajitas eller frys in. Se en video på hur man styckar en kyckling i delar här…
 • 2+2 msk olivolja
 • ca 1 tsk salt
 • 2 krm vitpeppar
 • 1 lök, hackad
 • 1 purjo, grovt skivad
 • 4 vitlöksklyftor, hackade
 • 0,5 paket ekologisk bacon, strimlat (kan uteslutas)
 • 3 dl gula ärtor, blötlagda (måttet avser torr form)
 • 8-10 dl vatten
 • 1 apelsin, tvättad och halverad
 • 0,5 citron, tvättad
 • 4 lagerblad
 • 0,5 tsk spiskumminfrö
 • 1 tsk torkad timjan
 • 1-2 tsk salt eller buljongpulver*
 • Ev. färsk timjan till serveringen

*buljongpulver behövs egentligen inte i den här smakrika grytan, att smaka av med salt räcker. Men vill du ändå ha extra smak utan buljongpulver kan du låta en palsternacka och en morot koka med i grytan. Skala och dela dem i 1-2 delar, låt koka med i grytan och ta sedan ur och släng innan servering.

Skär bort överflödigt fett från kycklingdelarna  och salta och peppra runt om. Hetta upp en järngryta eller en tjockbottnad stekpanna till hög värme och stek bitarna i lite olivolja i två omgångar tills att de fått färg. Ta ur delarna och lägg åt sidan.

Fräs purjo, vitlök och bacon i olivolja under omrörning tills att löken är mjuk. Tillsätt resterande ingredienser inklusive alla kycklingdelarna och koka upp. Sänk värmen till riktigt låg så att grytan bara puttrar. Låt småkoka i ca 1,5 timme tills att kycklingköttet är helt mört och lätt faller från benen. Kycklingskinnet ska koka med för att ge smak till grytan.

Ta upp kycklingdelarna och lägg åt sida. Låt grytan med ärtorna fortsätta att småkoka under lock i 1-2 timmar till tills att ärtorna är helt mjuka. Under tiden, när kycklingen svalnat något; pilla kycklingbenen och ta vara på allt kött. Släng skinnet och benen.

När ärtorna är genomkokt; ta ur citrushalvorna, tillsätt kycklingköttet, koka upp och smaka av med mer salt om det behövs.

Servera med färsk timjan.

 

 

Annonser

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Klicka "SHOP" för att t.ex boka nästa onlineprogram. Avvisa

%d bloggare gillar detta: