Glutenfria fiberscones med valnötter och russin

glutenfria fullkornsscones med valnötter och russin

Glutenfria fullkornsscones med valnötter och russin till helgfrukost… Det här är riktigt rustika fiberscones!

Jag har bakat sconesen med min egen glutenfria fullkornsmix som du hittar recept på här. Mjölmixen blandar du själv av bara 3 ingredienser. Receptet med mjölmixen på scones, frallor och en limpa finns här.

IMG_3312

Fullkornsmjöl betyder att man har gjort mjöl av hela kornet, alltså både av kärnan och det näringsrika och fiberrika skalet. Till fullkorn räknas inte bara de 4 sädesslagen utan det kan vara naturligt glutenfria sädesslag och grödor som till exempel ris, bovete, teff och durra.

Läs mer om min egen naturligt glutenfria mjölmix (utan vetestärkelse eller annan ren stärkelse) som du blandar själv av bara tre ingredienser och testa även det här receptet på glutenfria fullkornsfrallor.

Glutenfria fullkornsscones med valnötter och russin

Tips: dessa scones har verkligen rejäl fullkornskaraktär! Vilket jag gillar. Vill du ha något lättare och fluffigare scones kan du byta ut 50 g av mjölmixen mot 75 g vitt rismjöl eller majsmjöl. 

4-6 port

 • 250 g (ca 4-4,25 dl) Nilla’s glutenfria fullkornsmix eller se proportioner längst ned*
 • 0,5 tsk salt
 • 1 tsk bakpulver
 • 1 tsk fiberHUSK eller annat finmalet psylliumfröskal
 • 1 dl grovt hackade valnötter
 • 0,75 dl russin
 • 50 g rumstempererat smör eller kokosolja i fast form
 • 1-2 msk honung eller agave (vegan) efter smak
 • 350 g valfri vegetabilisk mjölk eller vatten
 • glutenfritt mjöl, t.ex. rismjöl till utbakningen

Sätt ugnen på 250°C (varmluft) och förbered en plåt med bakplåtspapper.  Blanda mjölmix, salt, bakpulver och fiberHUSK väl i en bunke. Fördela smöret eller kokosoljan jämt utan klumpar i mjölet med fingrarna. Tillsätt hälften av valnötterna och russinen.

Tillsätt vätska och honung och vispa hastigt ihop med slev eller ballongvisp till en slät, klibbig smet som hastigt sväller. Låt stå i 15 minuter. Stjälp ut degen på bakplåtspappret och forma med fuktade händer en rund ganska tjock kaka. Den ska vara minst 2 cm tjock tycker jag. Strö ytan med hackade valnötter och skär rundeln i ca 6 tårtbitar. Skär hela vägen igenom degen och nagga sedan ytan med en gaffel. Grädda sconsen i 20-25 minuter. Låt svalna på galler.

*250g av Nilla’s glutenfria fullkornsmix (till en deg enl. recept ovan) =

 • 125 g teffmjöl (mörk eller ljus)
 • 105 g rårismjöl eller fullkornsrismjöl
 • 20 g Fibrex

Läs mer om mjölerna (teff, rårismjöl och fibrex) och vart du hittar dem här…

Kommentera

Strax kan du boka tjänster och onlineprogram direkt här via hemsidan - håll utkik efter uppdateringar! Fram tills dess - klicka "SHOP" för att t.ex boka nästa onlineprogram. Avvisa

%d bloggare gillar detta: