Äggfritt Bröd Brunch Frukost Mellanmål Mjölkfritt Vegan/Växtbaserat

Rågscones (100% råg, vetefritt, vegan)

Rågscones

Saftiga och goda rågscones bakade på 100 % grovt rågmjöl och bara några få ingredienser. Jag som många andra väljer glutenfritt av hälsoskäl och är inte allergiska mot gluten. För oss är det snarare vetestärkelse som vi mår bättre av att undvika och gluten i större mängder. Små mängder gluten och spår går bra.

Jag äter tillexempel vanlig havre (behöver inte köpa den som är märkt glutenfri) och jag njuter av bröd bakat på 100% rågmjöl då och då.

rågscones

Råg är fantastiskt näringsrikt, fiberrikt och innehåller bara en låg mängd gluten. Det är anledningen till nästa allt rågbröd är uppblandat med vetemjöl – för att öka glutenhalten så att brödet ska få stora luftbubblor och hålla ihop. I det här receptet har jag såklart bara använt grovt rågmjöl utan vete.

OBS! Rågsikt innehåller vete så det går inte att ersätta med det…

Rågscones

2-4 port

 • 35 g linfrön (kan uteslutas eller ersättas med chiafrön)
 • 250 g grovt rågmjöl
 • 0,5 tsk salt
 • 1,5 tsk bikrbonat
 • 1 dl osötat äppelmos (kan ersättas med äppeljuice eller vatten + 0,5 msk äppelcidervinäger)
 • 1,25 dl vatten
 • 25 g honung

Värm ugnen till 200°C och täck en plåt med bakplåtspapper. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Mät upp och blanda all vätska för sig och blanda sedan hastigt ihop mjölblandning med vätskan med en slev eller handen. Det blir en ganska klibbig men tjock deg. Forma ett runt bröd på en bakyta med extra rågmjöl och för över till plåten. Platta ut det runda brödet till ca 4 cm tjocklek eller så tjockt som du vill ha det. Skåra rundeln i 4 delar nästan hela vägen igenom. Grädda i ca 30 minuter. Servera varmt eller svalnat.

 

 

(4) Comments

 1. Alva says:

  Kan man frysa brödet?

 2. Cecilia Nystrand says:

  Hej!
  Kan man baka det som ett formbröd istället i en avlång form?
  Funkar isf samma tid och temp? 🙂

 3. Går det bra att byta ut mjölet till något annat naturligt glutenfritt mjöl?

  1. Nej, det tror jag inte.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: