Rågrutor (100 % rågmjöl)

Rågrutor (100 % rågmjöl)

Saftiga, goda, nyttiga och lättbakade rågrutor. Nytt favoritrecept på frukostbröd!

Det här är en typ av bröd som jag har haft i bakhuvudet och tänkt på att ta fram recept på under ett par år faktiskt. Jag ville ha ett bra recept på jäst rågbröd utan vetemjöl och filmjölk och som inte kräver 2 dagar av jäsning och förberedelser. Eftersom att det har varit så många glutenfria projekt och recept som har fått komma före så blev det inte klart förän nu…

Rågrutor (100% rågmjöl)

Jag som många andra som väljer glutenfritt gör det av hälsoskäl och är inte allergiska mot gluten. För oss är det snarare vetestärkelse som vi mår bättre av att undvika och gluten i större mängder. Små mängder gluten och spår går bra. Jag äter till exempel vanlig havre (behöver inte köpa den som är märkt glutenfri) och jag njuter av bröd bakat på 100% rågmjöl då och då.

Rågrutor (100 % rågmjöl)

Rågrutor (100 % rågmjöl)

8 rutor (1 ruta med pålägg räcker till mig som mättande frukost)

  • 25 g jäst (kan bytas mot torrjäst, se förp. för mängd)
  • 400 g fingervarmt vatten
  • 35 g honung
  • 1,5 tsk salt
  • 1,5 tsk brödkrydda (Går att utesluta. Jag använder anis eller fänkål. Färdig brödkrydda går bra.)
  • 550 g grovt rågmjöl

Rör ut jästen i vatten och honung i en bunke. Tillsätt mjöl, kryddor och salt och blanda ihop med slev eller degkrokar till en klibbig deg. Låt jäsa under bakduk i 60-75 min. Knåda igen med hjälp av degkrokar i ett par minuter i bunken.

Förbered en plåt med bakplåtspapper och stjälp upp degen på den. Forma en rektangel, använd händerna och rejält med extra mjöl. Rektangeln ska vara 1,5-2 cm tjock. Skåra 6 bitar, skär hela vägen igenom och nagga ytan med gaffel. Låt jäsa igen under bakduk i ca 60 minuter. Grädda i 35-40 minuter i 200°C i mitten av ugnen. Låt svalna helt* på galler.

*Eftersom att det här brödet är extra fiberrik så kan det kännas kladdigt om man skär upp det innan det har svalnat helt. 

Annonser