Äggfritt Bröd Frukost Mjölkfritt Vegan/Växtbaserat

Rågrutor (100 % rågmjöl)

Rågrutor (100 % rågmjöl)

Saftiga, goda, nyttiga och lättbakade rågrutor. Nytt favoritrecept på frukostbröd!

Det här är en typ av bröd som jag har haft i bakhuvudet och tänkt på att ta fram recept på under ett par år faktiskt. Jag ville ha ett bra recept på jäst rågbröd utan vetemjöl och filmjölk och som inte kräver 2 dagar av jäsning och förberedelser. Eftersom att det har varit så många glutenfria projekt och recept som har fått komma före så blev det inte klart förän nu…

Rågrutor (100% rågmjöl)

Jag som många andra som väljer glutenfritt gör det av hälsoskäl och är inte allergiska mot gluten. För oss är det snarare vetestärkelse som vi mår bättre av att undvika och gluten i större mängder. Små mängder gluten och spår går bra. Jag äter till exempel vanlig havre (behöver inte köpa den som är märkt glutenfri) och jag njuter av bröd bakat på 100% rågmjöl då och då.

Rågrutor (100 % rågmjöl)

Rågrutor (100 % rågmjöl)

8 rutor (1 ruta med pålägg räcker till mig som mättande frukost)

 • 25 g jäst (kan bytas mot torrjäst, se förp. för mängd)
 • 400 g fingervarmt vatten
 • 35 g honung
 • 1,5 tsk salt
 • 1,5 tsk brödkrydda (Går att utesluta. Jag använder anis eller fänkål. Färdig brödkrydda går bra.)
 • 550 g grovt rågmjöl

Rör ut jästen i vatten och honung i en bunke. Tillsätt mjöl, kryddor och salt och blanda ihop med slev eller degkrokar till en klibbig deg. Låt jäsa under bakduk i 60-75 min. Knåda igen med hjälp av degkrokar i ett par minuter i bunken.

Förbered en plåt med bakplåtspapper och stjälp upp degen på den. Forma en rektangel, använd händerna och rejält med extra mjöl. Rektangeln ska vara 1,5-2 cm tjock. Skåra 6 bitar, skär hela vägen igenom och nagga ytan med gaffel. Låt jäsa igen under bakduk i ca 60 minuter. Grädda i 35-40 minuter i 200°C i mitten av ugnen. Låt svalna helt* på galler.

*Eftersom att det här brödet är extra fiberrik så kan det kännas kladdigt om man skär upp det innan det har svalnat helt. 

(13) Comments

 1. Tack för dina fantastiska recept. Dessa ska jag testa! Jag är allergisk mot veteprotein samt sojaprotein så det är svårt att hitta bra bröd. Din bok är som en “bibel” för mig. Tack!

  1. Åh va kul! Tack!

   1. Emma says:

    Står att det är 8 bitar mem i receptet står det att man ska dela i 6? 🙄

 2. Anna iliescu says:

  Tack för såååå fantastiska recept! Mycket bra bok. Tusen tack ! Det är så tydligt allt du beskriver! Tack.

  1. Tack!

  2. Annelie says:

   Tusen tack f receptet. Har bakat några gånger och det ska bli fler! Jätte gott !
   Påminner om mitt barndoms bröd !!!

 3. Jennie says:

  Hur gott som helst!!!

 4. Therese says:

  Ser jättegott ut, detta ska jag testa. Rågmjölet Saltå kvarn som länken går till, verkar inte finnas i någon butik hos mig, går det bra med ex. Kronfågelns grovmalt rågmjöl?

  1. Therese says:

   Förlåt menade Kungsörnen, så klart 🙂

 5. Elisabet says:

  Men så gott, vilket recept 😋. Jag är i Turkiet och saknade grövre bröd. Tack ❤

  1. 🙂

 6. Omvandling från g msk/dl:
  35g Honung är 2 matskedar.
  400g vatten är 4dl.
  550g rågmjöl är 5,5dl.

  Nu till min upplevelse: Jag var så taggad på att prova detta recept men jag misslykades totalt! För det första var torrjästen för gammal (påsen var öppnad) så det hände ingenting, vad jag kunde se, vid jäsningarna. Eller så kanske vattnet var fel temperatur. Eller båda!

  Så gör inte som jag, var smart och använd färsk jäst eller torrjäst som inte varit öppnad och dubbelkolla temperaturen på vattnet 😉

  Jag ska återkomma när jag gjort “rätt” med hur det gick 🙂

  1. Tråkigt att du misslyckades med jäsningen. MEN OBS!!! 550g rågmjöl är absolut inte 5,5 dl!!! 1 dl mjöl väger vanligtvis 50-60g. Så räknar vi på att 1 dl väger 55g så innebär det 10 dl rågmjöl i det här receptet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: