Annonser

Soja – är det farligt? Mina tips och rekommendationer…

TofuMånga som kanske inte behöver undviker nu för tiden alla sojaprodukter* för säkerhets skull. Det finns olika skäl till att rädslan för soja har väckts och för att man gör de val man gör. Jag vill här ge min samlade syn på saken, klargöra skillnader och bidra med några tips så att det blir lättare att ta ställning för egen del. 

En anledning till att man börjat varna för sojabönan är utbredd GMO-framställning. En annan anledning är att sojabönor innehåller växtöstrogener som enligt vissa anses kunna påverka hormonproduktionen hos människor. Ytterligare en anledning är att sojabönan är ett allergent livsmedel – d.v.s det är ett av de livsmedel som vi människor oftare blir allergiska mot. Soja har slutligen utpekas vara en miljöbov och en bidragande faktor till regnskogsskövling i Sydamerika. Men är det så illa som det låter och finns det andra skäl att välja soja ändå?

GMO och miljöpåverkan

Det är bra att debatten har uppmärksammat att mycket av sojan som odlas i världen är GMO. Vi kan nu påverka marknaden genom att välja ekologisk soja. Ekologiska livsmedel som är KRAV-märkta får aldrig innehålla GMO. Viktigt att påpeka är att majoriteten av all GMO-soja används till djurfoder. EU har världens strängaste lagstiftning vad gäller GMO och det färdiga livsmedlet måste märkas tydligt.

De miljömässiga risker man tar upp handlar om odlingen av GMO-sojan som har lett till en ökad användning av bekämpningsmedel. Även regnskogsskövling i Sydamerika.

Växtöstrogener

Det krävs en extremt överdriven konsumtion av sojaprodukter för att påverka hormonerna i kroppen negativt. Alla livsmedel innehåller något ”gift”; det vill säga ett eller flera ämnen som i för stor mängd blir giftigt i kroppen men som i måttlig mängd inte påverkar alls. Att konsumera sojabönor och sojaprodukter i en annars varierad kost är inte några som helst problem. Om en person åt uteslutande sojaprodukter så skulle en konsekvens kunna vara hormonrubbning.

Allergi och överkänslighet

Sojabönan innehåller, precis som andra baljväxter, nötter och fröer antinutrienter (ett ex. är fytinsyra) som kan hämma näringsupptaget. Innehållet av sådana ämnen är en orsak till att man rekommenderar att blötlägga och skölja linser, bönor, nötter och fröer om det är så att man konsumerar mycket av dem till vardags. Fermentering är ett annat sätt att få bort antinutrienter och är en anledning till att du kan ha hört att fermenterade sojaprodukter, t.ex. temphe och tamari, är att föredra framför andra.

Men! De flesta sojaprodukter som finns på marknaden är tillverkade av blötlagda och kokade sojabönor och dessa innehåller inte mer antinutrienter än t.ex. jordnötter.

Sojaallergi är relativt ovanligt och förkommer hos mindre än en procent av befolkningen. När man genomfört sjukvårdens alla allergitester och trots det inte fått svar på vad som orsakar de problem man sökt för (kan vara mage- tarmproblem, smärtor, trötthet, PMS, huvudvärk, sömnlöshet o.s.v.) så kan man välja att själv testa att utesluta de mest allergena livsmedlen under 12 veckor för att sedan återintroducera en i taget. På så sätt kan man ta reda på om man är överkänslig mot livsmedel som sjukvården inte kan uppmäta allergier emot. Här kan du läsa mer för att reda ut begreppen. Man kan också ta hjälp av en näringsterapeut för att genomföra alternativa tester.

Andra allergena livsmedel (förutom soja) är mjölprotein från ko, gluten, vete, havre, jordnötter, majs, ägg, majs, nattljusväxter (tomat, aubergine, potatis, paprika).

Soja och sköldkörteln

Personer som redan har ämnesomsättningsstörning kan vara mer känsliga för soja eftersom att man tror att ett högt sojaintag kan öka behovet av jod. Har man sköldkörtelproblem bör man alltså äta mindre av sojaprodukter för säkerhets skull men det kan vara helt OK att få i sig lite grann. Fokusera på att äta blodsockerbalanserande, hormonreglerande, näringsrikt och att få i dig jod istället.

Positivt om soja och mina rekommendationer

Det finns en hel del forskning om soja och nästan alla resultat visar att konsumtion av sojaprodukter* är positivt för hälsan. Bl.a. finns forskning som visar att soja skyddar mot bröstcancer, prostatacancer och kan vara verka lindrande av PMS-besvär.

Sammanfattningsvis anser jag inte att det finns några risker med att konsumera sojaprodukter i en annars varierad kost. Man kan äta något innehållande soja 1-2 ggr per dag utan problem. Som exempel sojayoghurt till frukost och tofu till middag. Välj ekologiskt.

*OBS, viktigt! Jag vill göra ett förtydligande av vad jag tycker ska gå under rubriken sojaprodukter. Det kommer hela tiden nya köttimitationer ut på marknaden tillverkade av sojaprotein. Dessa framställs genom kemiska processer och denna typer av produkter har det inte forskats lika mycket på som till exempel sojabönor och traditionell japansk tofu. Generellt gäller: -så lite processat som möjligt- när vi ska välja råvaror med positiv påverkan på kroppen. För mig innebär det att det går bra att välja traditionella sojaprodukter så som tofu, temphe, edamemebönor, torkade sojabönor, sojasås, tamari, sojamjölk och sojayoghurt men att man bör vara försiktigare med nyare köttersättningsprodukter och välja dem mer sällan. 

Läs recepttips här…

Mer läsning:

  • https://www.drweil.com/diet-nutrition/nutrition/is-soy-milk-safe/
  • http://drhyman.com/blog/2010/08/06/how-soy-can-kill-you-and-save-your-life/
  • https://foodpharmacy.se/2016/10/sanningen-om-soja/
  • http://www.lakareforframtiden.se/kost-och-halsa/livsmedel/soja/
Annonser

  1. Lisa

    Tack för bra artikel och en inspirerande blogg! Jag har dock märkt att jag får problem med finnar när jag äter sojaprodukter. När jag drack sojamjölk regelbundet fick jag stora, svullna finnar som försvann när jag slutade dricka mjölken. Samma sak när jag äter tofu (ekologisk) regelbundet. Nu när jag inte äter sojaprodukter (förutom lite sojasås kanske) har jag relativt fin hy. Vad kan detta bero på tror du?

    • Hej Lisa! Dold överkänslighet kan det bero på! Du har egentligen gjort så som jag rekommenderar under rubriken allergi och överkänslighet; ”…man kan välja att själv testa att utesluta de mest allergena livsmedlen under 12 veckor för att sedan återintroducera en i taget. På så sätt kan man ta reda på om man är överkänslig mot livsmedel som sjukvården inte kan uppmäta allergier emot.” Eftersom att du upptäckt att du reagerar mot soja så ska du lyssna på det. Om du vill reda ut specifika orsaker ska du kontakta en näringsterapeut som kan hjälpa dig analysera och genomföra tester. Följ länken under rubriken allergi så hittar du mer info.

  2. Pingback: Frågor & svar om onlineprogrammet ”21 dagar ren & läkande mat” | Nilla's Kitchen

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Klicka "SHOP" för att t.ex boka nästa onlineprogram. Avvisa

%d bloggare gillar detta: