Naturlig hudvård

Balsammetoden, no poo & ekologisk hårvård

Ekologisk hårvard

Läs i det här inlägget om hur man går över till balsammetoden eller ekologisk hårvård och vilka produkter som är att rekommendera (det är inte alla produkter som funkar).

I 10 år nu har jag uteslutande tvättat mitt hår med balsam och alltså inte använt schampoo alls. Anledningen till det är att mitt lockiga och torra hår tidigare hela tiden fick tovor, det blev frissigt och hårtopparna klövs och gick lätt av.  Sedan jag börjat med balsammetoden går håret lätt att reda ut med fingrarna eller borste, det är lent och jag har fått jämna fina lockar istället för frissigheten som tidigare krävde massor av produkter om lockarna skulle hålla ihop. Jag kan dessutom tvätta håret mer sällan utan att det känns skitigt!

OBS! Balsammetoden fungerar även balanserande för personer med fett hår och hjälper vid en mängd besvär med hårbotten som t.ex. svamp, eksem, mjäll och håravfall. Även om man inte har sådana problem så mår håret bättre av balsamtvätt och du får garanterat vackrare hår som kräver mindre produkter för att styla.

Anledningar att övergå till balsammetoden..

 • undvik uttorkning av hårbotten och hårstrån (om du har tendens till det)
 • få mindre fett hår (om du har tendens till det)
 • få lenare hår 
 • få tjockare hår
 • få vackrare naturliga lockar eller mer självfall
 • bli av med eller dämpa mjäll
 • bli av med eller dämpa svamp i hårbotten
 • bli av med eller dämpa eksem eller kliande hårbotten
 • undvik kluvna hårtoppar

Vad är balsammetoden eller no poo?

No poo är en förkortning av engelskans no shampoo, men är också en ordlek som syftar till att vara utan ”skit” (poo). Läs mer här…  Balsammetoden och no poo går ut på att tvätta håret med endast balsam enigt principen fett-löser-fett. Det behövs alltså inga kemikalier för att lösa upp fett och smuts. Håret blir helt rentvättat av bara balsam. Många gånger använder jag bara en produkt vid och efter en tvätt – tvättbalsamet. Ibland lägger jag till ett mer vådrande balsam också. Om jag ska göra mig fin blir det någon godkänd stylingprodukt. Men det krävs inte så mycket när håret mår naturligt bra!

Vad är problemet?

De flesta schampon innehåller sulfater. Sulfater är uttorkande och tvättar bort, inte bara smuts, utan även allt naturligt fett från hårstrån och hårbotten. Ofta leder uttorkningen till irriterad, kliande eller torr hårbotten samt mjälliknande besvär. Av sulfaterna i schampoo får man frissigt och torrt hår om man har tendens till det och för de med fett hår kan uttorkningen leda till problem med ännu mer fett hår. Sulfaterna stör nämligen talgkörtlarna i hårbotten som börjar överproducera fett. På så sätt blir man lätt beroende av att tvätta ofta för att få bort överflödigt fett från hårbotten. Samtidigt som kanske topparna lätt klyvs och går av.

För att kompensera för den negativa, uttorkande effekten av sulfatschampon på hårstrået så innehåller de flesta balsam, inpackningar och stylingprodukter silikoner och mineraloljor. Dessa ämnen lägger sig som ett lager runt hårstrået och håret ser friskt och blankt ut och känns lent när det är nytvättat. Men egentligen är det torrt och skadat under hinnan.

Silikoner och mineraloljor måste tvättas bort med sulfater, vanliga tvålämnen hjälper inte. Om inte hinnan av silikoner och mineraloljor tvättas bort byggs lagret på och gör att håret blir tungt och livlöst… Hårstråna går också lättare av med en tjock hinna silikon. Många är inne i en ond cirkel av produkter som skadar håret och andra som kompenserar för skadan – som i sin tur kräver starka ämnen för att tvättas bort som skadar håret osv…

Hur gör man?

 1. Först måste man tvätta håret en gång ordentligt med sulfat-schampoo för att få bort silikoner och mineraloljor. Använd ett vanligt billigt schampoo. Läs innehållsförteckningen och se att det står ”sulfate” någonstans i listan.
 2. Övergå sedan till att endast använda balsam till tvätt. Vilka balsam du ska välja hittar du i flera listor på nätet, t.ex. här… och du kan också välja från mina förlag i listan nedan. Tänk på att det krävs lite mer balsam än schampoo till en tvätt.
 3. Håll ut! När du väl börjat använda bara balsam till tvätt så behöver håret vänja sig under cirka 3 veckor. Det betyder att håret kan kännas tungt och fett den första tiden för att sedan övergå till den bästa kvalitet och känsla du någonsin upplevt! 🙂
 4. Prova dig fram till dina nya favoritprodukter. Läs mina förslag på produkter som jag använder nedan och sök själv på andra sidor på nätet.

Mina rekommenderade produkter

Hitta massor av rekommendationer av tvättbalsam, inpackning, stylingprodukter o.s.v. på den här sidan…

Ekologisk hårvård – vad är det och vad ska man tänka på?

Ekologiska hårvårdsprodukter innehåller inte syntetiska ämnen som silikoner och oftast inte heller mineraloljor. Ett annat alternativ till balasammetoden, om man fortfarande vill använda schampoo av någon anledning, är att övergå till att använda endast ekologiska hårvårdsprodukter.

Du behöver precis som med balsammetoden en sista-tvätt med ett sulfatschampoo för att få bort silikon och mineraloljor. Håret och hårbotten behöver vänja sig av med kemikalier och starka ämnen så även om man använder ekologiskt schampoo så kan håret de första tre veckorna kännas som att det inte blir rent, blir fett fort eller att schampot löddrar för lite.

Tänk på…

…att om du övergår till ekologisk hårvård så ska du endast använda ekologiska produkter! Om du till exempel övergått till att använda ekologiskt schampo och balsam men testar en icke ekologisk hårspray eller mousse någon gång eller hos frisören så behöver du tvätta håret med ett sulfatschampoo för att få bort kemikalier och rester av t.ex silikon. Det ekologiska schampot får inte bort silikoner så då stannar de kvar och gör håret tungt och livlöst eller lämnar en känsla av att håret inte blivit helt rent.

Tänk också på att ekologiska schampon innehåller mildare rengöringsämnen och alltså löddrar lite mindre. Ekologiska schampon kan också lämna en sträv känsla efter tvätt, det är normalt. Anledningen är helt enkelt att det inte innehåller silikoner eller andra syntetiska ämnen som lägger sig utanpå hårstråna. Använd ekologiska balsam och inpackningar som bygger upp och återfuktar hårstråt inifrån istället.

Hitta massor av hårvårdsprodukter hos t.ex piggabutiken.se  som endast säljer ekologiska hud- och hårvårsprodukter. Sök hårvårdsprodukter här…

 

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: