Lunch och middag Paleo

Kryddig lammgryta med sötpotatis

IMG_6897 (1)

Grytor på hösten är verkligen själavärmande. Mustigheten och smaknivåerna som kommer fram genom långkok är svårslaget. Att sätta en gryta på spisen är alltid värt det – långkok är snabbmat! Planera att äta den färdiga grytan dagen efter och gör så att det räcker till att frysa in portioner.

IMG_6838.jpg

Jag väljer alltid kött med omsorg. Det är sällan jag köper hem något annat än ekologiskt kött. För att spara pengar väljer jag istället vegetariskt oftare. Läs mer om hur jag äter här…

Lamm råkar vara mitt favoritkött och är ett bra alternativ till annat rött kött eftersom att det är lite “mildare” för kroppen. Vill man äta lamm så etiskt som möjligt så väljer man ekologiskt eller KRAV-märkt svenskt kött. Jag har gjort min gryta av KRAV-lamm från gårdssällskapets lammlåda som jag har fått levered direkt hem till dörren. Allt kött från Gårdssällskapet är både KRAV-märkt och närproducerat. Jag rekommenderar varmt att beställa hem en låda med olika styckdelar och frysa in.krav lamm gårdssällskapetVisste du att det är skillnad på till exempel ekologiskt kött från EU och KRAV-kött från Sverige? Enligt WWFs bedömning så är det bästa valet man kan göra Svenskt KRAV-kött. “Alla KRAV-nötkreatur måste vara ute på bete minst halva dygnet under betesperioden (2-4 månader beroende på vart i landet). Utöver det ska djuren ha möjlighet att vistas ute under delar av dygnet under ytterligare två månader.” Källa…IMG_6909.jpg

Jag älskar den här grytan! Citron, ingefära, koriander, vitlök, spiskummin och mild tomat passar perfekt till lamm.

Nillas kryddiga lammgryta med sötpotatis

ca 8 port

 • 1-1,5 kg lammbog och gärna ett lammlägg
 • salt och peppar
 • 1 msk korianderfrön eller torkad, mald
 • 2 tsk senapsfrön
 • 1 msk spiskumminfrön eller torkad mald
 • ca 4 msk olivolja
 • 2 morötter, delad i tredjedelar
 • 3 gul eller röd lök, halverade eller i klyftor
 • 20 st körsbärstomater, halverade eller 4 st stora tomater i klyftor (kan ersättas med 1 burk krossade)
 • 1 hel vitlök, halverad på mitten
 • 2 cm färsk ingefära i skivor
 • 1 citron, halverad
 • 6 st curryblad eller lagerblad
 • 2 tsk salt eller mer efter smak
 • 1 tsk svartpeppar, gärna nymalen
 • 1 tsk gurkmeja
 • 0,5 tsk chili eller kajennpeppar
 • ca 300 g (1-2 st) sötpotatis, tärnad
 • 1-2 burkar kikärtor

Tärna lammköttet i ca 2-3 cm kuber. Skär bort en del svål om det behövs eftersom att grytan annars kan blir för fet. Salta och peppra lite grann och krydda med koriander, spiskummin och senapsfrön. Har du ett ben/lammlägg så saltar du bara och pepprar det lite grann.

Hetta upp en gryta och bryn lammköttet i omgångar i olivolja. Det är viktigt att bryna ordentligt eftersom att det ger mycket smak. Kryddorna släpper från köttet men det gör inget. Mellan omgångarna, tillsätt 1 dl vatten och koka ur snabbt. Häll av och spara skyn tillsamman med de brynta bitarna.

När allt kött är brynt, för tillbaka till grytan, tillsätt morot, lök, tomat, vitlök, ingefära, saft från citron och de urkramade citronhalvorna, curryblad eller lagerblad och salt. Fyll upp med vatten så att det precis täcker köttet. Koka upp och låt sedan sjuda på låg värme i ca 2 timmar tills att köttet nästan faller isär av sig själv.

Ta ur lök, bitar av ingefära och morot. Ta upp lammläggen för att ta bort kött från benet och för tillbaka till grytan. Tillsätt sötpotatis, svartpeppar, gurkmeja och ev mer salt om det behövs till grytan. Koka upp och låt sjuda tills att sötpotatisen är mjuk. Tillsätt sköljda kikärtor och koka upp igen.

Servera med kokt durra eller råris/fullkornsris.

 

 

 

 

 

 

(3) Comments

 1. Lisa says:

  Lagade din lammgryta i dag. Så gott!
  Med vänlig hälsning, Lisa

  1. Härligt! Tusen tack för feedback. <3

 2. […] tidigare recept på Lammgryta med sötpotatis och kikärtor här… och på lammragú med glutenfri […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: