Äggfritt Glutenfritt Lunch och middag SCD-vänliga recept

Lammragù med rosmarin (serverad med glutenfri fullkornspasta)

IMG_6935

Mama mia! Så himla gott! Lammragù/bolognese förgyller fest som vardag. I alla fall om den tillagats med kärlek. Nu när lammfärs är i säsong – passa på! Ett roligt och enkelt sätt att äta “ren och läkande mat” eller “clean food”. Jag valde rårispasta – pasta gjord av 100 % fullkornsris.

Lammfärsen jag använd ät KRAV-märkt och kommer från gårdssällskapets lammlåda som jag fått hem till dörren. Läs mer om KRAV-lamm och hitta mitt senaste recept på lammgryta med sötpotatis här…

IMG_6940

Min ragù bolognese, alltid lagad med mycket omsorg under ett par timmar, har varit en av mina paradrätter sedan 20-årsåldern. En rikligt bra köttfärsragù, som bolognese är, har flera lager av smaker som man bygger upp under hela tillagningen. Det gäller att ha lite tålamod och att smaka av flera gånger.

img_6946.jpg

Tillagningen får inte gå för snabbt, löken och vitlöken måste få tid att genom långsam stekning tappa bitterhet, utveckla sötma och karamelliseras. Köttfärsen måste få färg! Inte bara genomstekas och bli grå. Stekyta är socker i köttet som bränts av och det bidrar med en viktig smaknyans i såsen. Om färsen inte får färg, höj värmen till max och stek lite till.

Sedan ska gärna lite vin få koka ned i köttfärsen också…. Vinet bidrar med naturlig sötma och fyllighet och inget extra socker behövs. Efter det måste tomaten få minst 30 minuter att sjuda tillsammans med färsen för att hinna bli mild, söt och fyllig.

Lammragù med rosmarin

 • 500 gr lammfärs
 • 1 gul lök, finhackad
 • 1 morot, finhackad eller riven
 • 4 vitlöksklyftor, finhackade
 • 4 msk olivolja
 • 2 msk tomatpuré
 • 2 dl rött vin
 • 400 gr krossade tomater
 • 2 tsk torkad rosmarin eller 4 kvistar färsk
 • 1 lagerblad
 • salt och nymalen svartpeppar

Till servering

 • 400 gr glutenfri pasta jag valde denna
 • Nyriven peccorino (fårost av parmesantyp)

För tips till tillagningen, läs även i texten i inlägget! Fräs lök och morot på medelvärme i olivoljan till att morot är helt mjuk och löken lätt gyllene. Tillsätt vitlök och låt fräsa med under omrörning under någon minut. Tillsätt färs och höj värmen nästan till max. Salta och peppra och finfördela färsen och rör om under stekningen tills att färsen fått färg och stekyta. Om den inte får färg – höj värmen och stek lite lägre.

Tillsätt vin och låt det koka bort nästan helt. Tillsätt tomatkross, kvistar med rosmarin (eller torkad) och lagerblad. Salta och peppra. Låt småputtra på låg värme under lock i minst 30 minuter, gärna någon timme. Servera med glutenfri fullkornspasta och nyriven parmesan.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: