Gröna kuren Jul Lunch och middag Paleo Påsk SCD-vänliga recept

Tjälknöl på lamm med örter och vitlök

IMG_7134

Att tillaga stek som tjälknöl ger ett extra saftigt, mört och smakrikt kött. Perfekt som kallskuret på buffé eller som söndagsmiddag.

Jag fick en riktigt stor lammstek på 1,8 kg i gårdssällskapets lammlåda levererad tidigare i höst. Fantastiskt kött måste jag säga! Beställ hem deras köttlådor med gårdsnära KRAV-kött hem till dörren. Jag äter vegetariskt de flesta dagar i veckan nu för tiden och när jag köper hem kött så är det av bra kvalitet. Alltid ekologiskt eller KRAV.

Se tidigare recept på Lammgryta med sötpotatis och kikärtor här… och på lammragú med glutenfri fullkornspasta här…

Steken har legat i frysen någon månad och jag tyckte tjälknöl var det bästa tillagningssättet eftersom att man lägger in steken direkt i ugnen från frysen. När steken är klar fryser jag in färdiga skivor av tjälknöl i portionsförpackningar och tar fram framöver när jag snabbt vill ordna en god fin middag.

Tjälknöl på lamm med örter och vitlök

 • ca 1,5 kg lammstek, fryst
 • 7 dl vatten
 • saft från 1 citron (och ev. rivet skal om du vill ha extra citrussmak)
 • 15 st svartpepparkorn
 • 4 st lagerblad
 • 1 msk torkad timjan
 • 0,5 msk torkad rosmarin
 • 3 msk honung
 • 0,5 dl havssalt eller berssalt
 • 10 klyftor vitlök, skalade

Lägg köttet i en ugnsfast form och placera i mitten av ugnen, tillaga på 80-90°C. Låt stå i 7-12 timmar tills att innertemperaturen är 63-65°C. Blanda ihop övriga ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp. Låt svalna och häll upp i en stark plastpåse i en bunke. Lägg ner det varma köttet i saltlagen i plastpåsen och förslut noggrant. Se till att hela steken är täckt av lag. Använd dubbla plastpåsar om det behövs. Låt ligga och dra minst i 6 timmar men helst över natten i 12-24 h.  Skiva köttet tunt och servera.

Serveringsförslag

 • rostade rotfrukter och hummus
 • kokt potatis eller andra kokta grönsaker + aioli
 • potatissallad med vinägrett och gröna bönor

 

(1) Comment

 1. […] Tjälknöl på lamm med örter och vitlök […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: