Dessert Fikabröd/kakor Glutenfritt Jul Mjölkfritt Tårta

Fruktkaka med nötter och honung (glutenfri, mjölkfri, utan vitt socker)

 

Fruktkaka med nötter och honung (glutenfri, mjölkfri, utan vitt socker)Fruktkakor av engelsk typ som traditionellt serveras till jul ska med fördel vara kompakta, tunga med relativt lite smet och med mycket blandad torkad frukt. Smeten tycker jag knappt ska kunna ses, utan finns bara med som bindmedel för att hålla ihop frukt och nötter. Jag har gjort min smet av glutenfritt havremjöl (du kan mala eget av gryn), ägg och honung.

Ska du ge bort kakan? Den håller sig länge i kylen och blir bara godare med tiden så du kan baka den fler dagar innan den ska serveras. 

Fuktkaka med nötter och honung, glutenfri, mjölkfri, sockerfri

Mest innehåller den här kakan fyllning, d.v.s. allt det godaste och är inte direkt billig att göra – men (!) det gör kakan till den perfekta julgåvan, hållbarheten är ett par veckor i kylskåp och den är mycket dryg (16-20 bitar). Kanske blir den ditt bidrag till julbordet om du ska bort över jul? Eller gör den till din egen julfest att bjuda på till både glögg och ostbricka? Eftersom att kakan är naturligt glutenfri, mjölkfri och utan vitt socker så passar den många.

Jag älskar den här festkakan, den är verkligen otroligt god. Och den passar som sagt perfekt till både glögg, kaffe, te och ostbricka. Jag äter den med getost!

OBS! Ja, kakan är utan vitt socker men det är fortfarande en ganska söt kaka. Den kommer falla även gottegrisarna i smaken. Jag väljer att äta den här typen av kaka till helger och fest.

Fuktkaka med nötter och honung (glutenfri, mjölkfri, sockerfri)

Tips: De olika sorters nötterna kan såklart bytas ut mot andra, som man vill. Byt t.ex. pecannötter mot hasselnötter eller pistagenötter mot macademianötter eller mer valnötter. Ta den torkade frukt som finns hemma! Men se till att den inte är för torr och gammal. Om så är fallet – låt den ligga i blöt över natten i apelsin- eller äppeljuice. Om du ska ge bort kakan – tänk på att kanske välja någon nöt eller frukt som är snygg och skapar kontrast. T.ex. pistagenötter eller sultanrussin. 

 • 225 g urkärnade, torkade dadlar eller medjool-dadlar
 • 100 g russin
 • 125 g torkade aprikoser
 • 125 g torkade fikon
 • 2 msk rivet apelsinskal (från 1-2 apelsiner)
 • 3 dl havremjöl
 • 1 tsk bakpulver
 • 1 krm salt
 • 0,5 tsk vaniljpulver (kan uteslutas)
 • 1 tsk torkad ingefära (kan uteslutas)
 • 3 ägg
 • 0,75 dl flytande honung (kan ersättas med agavesirap eller lönnsirap)
 • 2,5 dl skalade pistaschenötter
 • 1,25 dl mandlar
 • 1,5 dl skalade pekannötter
 • 1,25 dl valnötter
 • Extra flytande honung att pensla med

Värm ugnen till 140°C. Smörj en springform (22-24 cm) med kokosolja eller annan olja. Täck insidan av formen med bakplåtspapper (klipp ut en cirkel till botten och täck kanterna med breda remsor).

Hacka dadlar, aprikoser och fikon – en del grovt, en del fint och för över till en stor bunke. Tillsätt även russin. Behåll hälften av nötterna hela och grovhacka andra hälften. Blanda alla nötter med den torkade frukten i en skål med rivet apelsinskal.

I en annan bunke, vispa ägg och honung fluffigt. Tillsätt havremjöl, bakpulver, vaniljpulver, ingefära och salt och blanda igen till en slät smet utan klumpar. Häll smeten över frukt och nöt-blandningen och rör ihop så att smeten fördelas jämt runt om frukt och nötbitar med en träslev. Det blir en väldigt stabbig och fast smet!

Klicka över smeten i formen och tryck ut den med hjälp av baksidan av träsleven. Släta till ovansidan med sleven. Grädda kakan lågt i ugnen i ca 1,5 timme. Kakan ska stelna helt och kanske även höja sig lite. Den ska få fin gyllene färg men inte brännas. Om kakan vekar få för mycket färg under gräddningen – lägg en bit folie över.

Ta ur kakan ur ugnen när den är färdig, ta direkt av kanten av formen (behåll botten) och pensla kakan runt om med honung medan den är varm. Låt svalna i rumstemperatur och förvara sedan kakan i kylen, täckt med plast.

Fruktkakan håller sig täckt i kylskåp i ett par veckor minst!

 

 

(7) Comments

 1. Jacques says:

  Kan man ersätta äggen med något?

  1. Nilla's Kitchen says:

   Hej! Tror inte det blir toppen i den här kakan. Men isf något stärkelserikt – som tapioca eller potatismjöl. Kan inte lova nåt!!! 🙂

 2. Skulle kikärtsmjöl fungera ist f havre?

  1. Nilla's Kitchen says:

   Hej! Nja, det blir inte samma proportioner och det smakar nog inte så kul. Jag rek iså fall rårismjöl eller durra istället.

 3. […] 3. Recept: Snabba apelsin-choklad-doppade mandlar4. Recept: Godaste Julkakan! […]

 4. Angelica says:

  Låter så god! Tyvärr tål vi inte havre här, tror du mandelmjöl kan funka? Eller nåt annat mjöl? Är ju som du skriver många fina ingredienser så är ju lite risky att provbaka….

  1. Nilla's Kitchen says:

   Hej! Det kan funka med rismjöl eller durramjöl – alltså mjöl som innehåller stärkelse. Om du vill vara på säkra sidan blanda upp med ett par msk potatismjöl. Mandelmjöl kommer inte att funka lika bra eller alls…

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: