Annonser

Frågor & svar om onlineprogrammet ”21 dagar ren & läkande mat”

 

blurr frågor och svarFrågor och svar nedan handlar om onlineprogrammet 21 dagar ren & läkande mat. Vanliga frågor jag får rör vegan-inriktingen man kan välja under programmet, även ”clean food” generellt, socker, gluten, växtprotein och näringsinnehåll bland annat.

 • Läs mer om/boka onlineprogrammet här…
 • Läs mer om/hitta recept till clean-vegan-mat här…

Vanliga frågor om ”clean food”, ”clean vegan” & onlineprogrammet 21 dagar ren & läkande mat

Under onlineprogrammet väljer man själv om man äter vegan-mat eller om du äter fisk, ägg och kött/fågel. Oavsett kommer maten du äter att vara rejäl och god hälsomanskost.

Måste man äta vegan för att äta ren och läkande mat?

Nej. Välj själv om du äter vegan under perioden eller om du äter fisk, ägg, kött osv. Oavsett inriktning (vegan eller ej) så är maten du kommer äta grönsaksbaserad och har effekten att vara hormonreglerande, inflammationsdämpande, blodsockerbalanserande och främjar god tarmflora.

Kan man inkludera hela familjen?

Ja, det kan man absolut. Maten är fullvärdig och extra näringsrik och energirikt. Det betyder att kosthållningen passar både barn och vuxna. Man får som deltagare ingen extra coaching kring barn och familj men vill man ta det ansvaret själv så är det bara roligt. Använd gärna facebookgruppen och bolla med andra deltagare för att få tips och råd.

Vad är ”clean vegan”?

Med ”clean food” menar man oftast mat utan tillsatser och som inte blivit processad. Dessutom undviker man GMO-mat, gluten, vete, mjölkprotein och vitt socker. Man försöker även välja ekologiskt i så stor utsträckning som möjligt. ”Clean vegan” betyder att man också undviker alla animaliska livsmedel så som kött, fisk, ägg och mejeri.

21dagar2018bildSammanfattning av kosthållningen

 • blodsockerbalanserande
 • inflamationsdämpande
 • hormonreglerande
 • stabiliserande för tarmfloran
 • utrensande, renande (detox)
 • basbildande
 • proteinrik
 • möjlig att göra helt sojafri
 • glutenfri, vetefri, mjölkfri, sockerfri
 • ursprungliga rena råvaror
 • grönsaker, frukt eller bär inkluderas i varje måltid
 • ekologiskt när man kan
 • undvik tillsatser
 • GMO-fritt
 • Begränsat med ren stärkelse och snabba kolhydrater, välj oftare långsamma kolhydrater
 • sockerfritt
 • fett av bra kvalitet

Det här lär vi oss om under programmet

 • Fördelar med att äta vegetariskt
 • Grönsaker, frukt och mage/tarm
 • Fördelar med att äta grönsaksbaserat
 • Kort generell näringslära för hälsosam kosthållning
 • Kort näringslära för vegetariskt och vegansk mat
 • Extra om veganska proteinkällor
 • Extra om allergena livsmedel så som gluten, mjölkprotein, soja och ägg
 • Hur man kombinerar en fullvärdig vegetarisk och vegansk måltid
 • Tips hur du sparar pengar på hälsosam mat.
 • Vad händer i kroppen

Är ”clean vegan” samma som raw food?

Nej inte alls. Men en hel del raw food-recept ingår och kostplanen går ut på att man äter stor andel grönsaker. En måltid kan ofta vara kombinerad med både färska grönsaker och tillagade komponenter.

Varför välja en grönsaksbaserad kost?

Att våra kroppar är försurade i varierande grad är i princip mer regel än undantag i västvärlden. När vi övergår till en mer grönsaksbaserad kost, fri från snabba kolhydrater och för mycket socker, när vi begränsar mängden mjölkprodukter, fläsk och rött kött, övergår vi automatiskt till en kost som är mer basbildande.

Grundprincipen är att särskilt grönsaker, frukt och bär fungerar basbildande i kroppen medan mycket annan föda skapar en sur reaktion. Olika livsmedel är alltså antingen syra- eller basbildande, men ett surt livsmedel behöver inte nödvändigtvis vara syrabildande. Till exempel är all citrusfrukt syrlig i smaken, men basbildande i kroppen (det vill säga balanserande och bra att äta för de allra flesta). Läs mer här…

Kommer jag att bli mätt?

Ja, absolut! Om du väljer att övergå till vegankost från att ha ätit kött/fisk/fågel kommer du nog bli förvånad över hur rejäl och mättande maten kommer att vara. Visst, man går igen om en omställningsfas men man vänjer sig ganska snabbt. Det är vanligt att den första veckan både uppleva att man inte orkar äta upp allt (på grund av stora portioner) och även att man snabbt blir hungrig. De flesta behöver vänja sig vid att äta större portioner och/eller oftare när man övergår till grönsaksbaserat. Grönsaker är nämligen energisnåla och smälts snabbare vilket leder till att man behöver äta större kvantiteter. Det gäller i alla fall de flesta – allt beror såklart på hur man ätit innan.

Många som haft erfarenheten att vegetarisk mat inte mättar har kanske lagat samma recept som tidigare och bara uteslutit det animaliska proteinet. Det är vanligt på restaurang att vegetariska alternativ saknar en rejäl proteinrik komponent och många drar slutsatsen att vegetarisk mat inte mättar. Den här kostplanen lär dig allt du behöver veta för att kombinera vegetabiliskt protein, fett och långsamma kolhydrater på ett enkelt och självklart sätt.

Går man ned i vikt?

Programmet har en holistisk vinkel och i min kostrådgivning rekommenderar jag sällan att räkna kalorier för att gå ned i vikt. Man får i sig ca 2000 kcal per dag om man följer programmet vilket är ett normalintag för en vuxen kvinna. Om du behöver något mer eller mindre så anpassar du det själv.

Vi kommer att ta upp ämnen som känslomässig hunger, sug och cravings, beroende och stress. Programmet kommer hjälpa dig känna in din magkänsla och sin subjektiva upplevelse av vad egentligt välbefinnande är.

Mer om kaloriberäkning och begränsning

Alla nya kostprogram och dieter som förespråkar begränsat med kalorier (inkl. periodisk fasta) fungerar under en tid. Men på lång sikt är kaloriberäkning och uträknande begränsningar inte alls ett särskilt bra sätt att förhålla sig till mat, varken emotionellt och mentalt eller fysiskt. På lång sikt hjälper det INTE att äta svältkost eller att gå hungrig i långa perioder. Det ett större perspektiv vi behöver anamma för att hjälpa kroppen att uppnå vikt i balans. Läs mer här…  Mycket, mycket mer om mat, vikt, kropssuppfattning och känslor under programmets gång!

Kan man träna som vanligt under programmet?

Ja, absolut. Som sagt – kosten är fullvärdig och näringsrik. Om man t.ex. behöver mer energi eller protein så är det absolut tillåtet att lägga till extra mellanmål eller öka på portionsstorlekar. Du som tränar mycket och alltså har ett stort energi och proteinbehov kan läsa extra under rubrikerna ”protein” och ”perfekta portionsstorlekar” i materialet.

Vad behöver jag för verktyg, apparater?

Du måste inte ha några särskilda verktyg eller apparater – du kan klara dig ändå och välja anpassade recept. Men, jag rekommenderar starkt att du allra minst har en kraftig stavmixer med hackdosa för att ha så många recept att välja bland som möjligt. Med ”kraftig” menar jag att den ska ha minst 500W stark motor. Helst 600-800W. Det underlättar matlagningen att även ha en stark blender och matberedare. Jag har en bra stavmixer 600W och en blender 1200W som jag använder nästan dagligen.

Sojabönor, tofu och andra sojaprodukter

Många som kanske inte behöver undviker nu för tiden alla sojaprodukter* för säkerhets skull. Det finns olika skäl till att rädslan för soja har väckts och för att man gör de val man gör. Jag ger i det här inlägget min samlade syn på saken, klargöra skillnader och bidrar med några tips så att det blir lättare att själv ta ställning.

Sammanfattning mina rek. om soja

Det finns en hel del forskning om soja och nästan alla resultat visar att konsumtion av sojaprodukter* är positivt för hälsan. Bl.a. finns forskning som visar att soja skyddar mot bröstcancer, prostatacancer och kan vara verka lindrande av PMS-besvär.

Jag anser inte att det finns några risker med att konsumera sojaprodukter* i en annars varierad kost. Man kan äta något innehållande soja 1-2 ggr per dag utan problem. Som exempel sojayoghurt till frukost och tofu till middag. Välj alltid ekologiskt! Det finns undantag för när jag rekommenderar att undvika sojaprodukter under en period. Läs mer här…

*Förtydligande av vad jag tycker ska gå under rubriken sojaprodukter

Det kommer hela tiden nya köttimitationer ut på marknaden tillverkade av sojaprotein. Dessa framställs genom kemiska processer och denna typer av produkter har det inte forskats lika mycket på som till exempel sojabönor och traditionell japansk tofu.

Generellt gäller: så lite processat som möjligt. När vi ska välja råvaror med positiv påverkan på kroppen. För mig innebär det att det går bra att välja traditionella sojaprodukter så som tofu, temphe, edamemebönor, torkade sojabönor, sojasås, tamarisoja, sojamjölk och sojayoghurt men att man bör vara försiktigare med nyare köttersättningsprodukter och uteslta dom eller välja dom mer sällan.

OK-listan sojaprodukter
 • Ekologiska sojabönor
 • Edamemebönor (gröna, ofta frysta sojabönor)
 • Ekologiska bönnudlar/pasta
 • Ekologisk Tofu
 • Ekologisk Temphe
 • Ekologisk sojayoghurt och mjölk
 • Tamarisås/tamarisoja (glutenfri fermenterad sojasås av japansk typ)

Undvik andra sojaprodukter så som sojafärs, sojakorv eller köttimitationer gjort av andra proteinkällor.

Får jag i mig tillräckligt med protein?

Absolut! Medvetenhet om topp 10 mest proteinrika vegetabiliska råvarorna och att i övrigt välja och bra och rena råvaror räcker. Det är svårt att få proteinbrist och fördelarna med att äta extra proteinrikt handlar mer om det ger blodsockerbalans och stabiliserar ämnesomsättningen. Att äta mycket grönsaker och att välja långsamma kolhydrater istället för snabba har också en den effekten (blodsockerbalans) så vi behöver inte äta extrema mängder protein så som flera andra samtida kosthållningar föreskriver.

Är all vegetarisk/vegansk mat hälsosam?

Nej, inte alls. Det i princip lika många hälsofällor med att äta vegetariskt som med en kost baserad på kött och grädde. Det är lika viktigt för en vegetarian/vegan att undvika raffinerat fett, att inte fastna i att äta för mycket snabba kolhydrater, processad färdigmat med tillsatser och socker, att inte äta för ensidigt och att äta regelbundet.

Som vegan blir det lätt att man äter för mycket bröd, pasta och andra kolhydrater. Därför är det bra med ett sådant här program där vi följer recept och lär oss mer om vad som är en bra vegansk eller grönsaksbaserad måltid.

Får jag i mig tillräckligt med näring?

Med ”clean food” och ”clean vegan kost” får man i sig mängder med extra näring! De enda tillskott man behöver om man ska äta vegankost under en längre period eller resten av livet är B-12 och D-vitamin. Man kan också på sikt föra in vissa mjölkprodukter, ägg och/eller fisk i kosten istället för tillskotten. Det krävs då egentligen bara att man äter det någon/några gånger i veckan för att få i sig tillräckligt.

Varför glutenfritt och mjölkfritt?

Riktlinjerna är designade för att ge din kropp chans att äta så rent och utrensande som möjligt inom ramarna för en helt normal vardagskost. Det vill säga du äter rejäl, lagad mat som samtidigt främjar kroppens självläkning och utrensning.

Gluten, vetestärklelse, mjölkprotein och socker är av olika skäl störande element i vår kost (inflamationsdrivande, allergiframkallande, störande för frisk mage/tarm o.s.v.) och när vi utesluter dem under en period kan vi upptäcka den nivå av hälsa som är möjlig för oss. Du har på så sätt chansen att upptäcka om du mår bättre av att utsluta både gluten och mjölk eller om det kanske bara är mjölken som är boven i dramat för just din oroliga mage.

Det som främst händer när vi slutar äta gluten och mjölkprotein är att tarmslemhinnan mår bättre. Många, långt fler än de som har celiaki eller mätbar överkänslighet, märker ganska snart att glutenfri och mjölkfri kost ger mer energi och bättre sömn. Andra effekter är ofta klarare tankar, färre infektioner, smidigare leder, bättre hy, färre sjukdomar generellt och mindre svullen och uppblåst mage. När inflammation dämpas i kroppen fungerar även hormonsystemet bättre.

Varför sockerfritt?

Vitt socker har ingen ett fysiologiskt behov av att äta. Det är heller inte skadligt att äta socker i sig – men de flesta av oss blir lätt beroende och vi har inte kontroll över vårt intag.

Det finns massor med forskning som visar att för mycket socker skapar inflammationer i kroppen. Symtom av inflammationer kan vara ledvärk, muskelvärk, magont och huvudvärk, kronisk förkylning eller problem med bihålor, eksem, åderförkalkning, allergier, astma, Alzheimers, Parkinson, reumatism, ulcerös kolit, Crohns sjukdom, diabetes 1, cancer, hjärt-och kärlsjukdomar, och många fler svåra sjukdomar.

Läs mer om inflammation och kosten här…

Genom att vi låter det söta vi äter komma från sött i naturlig form, t.ex. frukt, bär och torkad frukt i begränsad mängd så kan vår hjärna anpassa sig till ett mer balanserat intag och vi triggas inte lika lätt. Våra blodsockernivåer hålls stabila vilket leder till jämt humör, bättre sömn och mer pålitliga hungerskänslor.

Läs mer om socker och alternativ sötning här…

Är det tidskrävande att vara med?

Självklart krävs det att du sätter av extra tid för att läsa på, planera, handla och laga mat men jag har satt samman programmet så att det ska vara så enkelt som möjligt. Du får ett uppstartsmaterial veckan innan vi sätter igång som inkluderar råvarulista, menyplan och massor av tips. Om du läser på materialet i början och följer mina tips där under de första dagarna så kommer du kunna skapa många genvägar själv för att spara tid.

Följer man ett strikt matschema? Äter alla samma?

Nej, inte om man inte vill. En menyplan ingår varje vecka till alla som känner att de behöver det stödet – men jag rekommenderar att man är flexibel inom ramen för riktlinjerna. Allas liv ser så pass olika ut med familj och barn eller inte, med kontorsjobb eller nattjobb, med regelbunden träning eller ingen träning så man måste kunna få vara flexibel. En del av programmet handlar om att hitta sin egen mat-typ och rutiner som passar en själv. Jag rekommenderar alltid deltagarna att utgå från rätter ur recepthäftet som tilltalar och känns spännande. När man har fått igång rutinerna så fortsätter man att ta in nya och fler recept.

Symtom att välkomna och se upp med

Du kan gå igenom en inledande period som kan upplevas ganska tuff! Sedan bör det plana ut inom 1-3 veckor och du börjar må bättre, få lugnare mage och bli piggare. Om du inte börjar må bättre av kosten eller till och med mår sämre så bör du söka rådgivning hos läkare eller näringsterapeut eller avbryta kosten.

Inom 1-3 veckor bör du känna dig piggare och börja må bättre. Om du blir trött och hängig av kosten så måste du göra justeringar och se över att du i övrigt har rutiner som stödjer dig i din hälsa. T.ex. att du sover ordentlig, att du motionerar och dricker ordentligt med vatten.

Du får självklart mer guidning kring symtom och vad som händer i kroppen under programmets gång.

Boka nästa omgång…

21dagar2018bild

Annonser

 1. Anna-Maria Loimi

  Tror du att det här programmet kan passa någon som mig, dvs någon som redan är medveten och insatt i det som rör gluten, mjölk och sockerfritt?

 2. Pingback: Är det farligt att äta glutenfritt? | Nilla's Kitchen

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Klicka "SHOP" för att t.ex boka nästa onlineprogram. Avvisa

%d bloggare gillar detta: