Hälsofilosofi kostråd Vegan/Växtbaserat

Frågor & svar om onlineprogrammet ”21 dagar ren & läkande mat”

Frågor och svar nedan handlar om onlineprogrammet 21 dagar ren & läkande mat. Vanliga frågor jag får rör vegan-inriktingen man kan välja under programmet, även ”clean food” generellt, om socker, gluten, växtprotein, träning, viktnedgång, näringsinnehåll bland annat.

 • Läs mer om/boka onlineprogrammet här…

Hur går programmet till, steg för steg?

 1. Du får det viktigaste materialet direkt efter din bokning skickat till dig i pdf-format. 
 2. Inom 24 h får du ytterligare ett mail med länk till en deltagarsida med ytterligare resurs-filer och länkar och länk till facebookgruppen.  
 3. Efter att du laddat ned filerna så läser du först häftet ”Uppstart” – ca 35 sidor med all information du behöver om portionsstorlekar, mättnadstid/mättnadskänsla, grundläggande näringslära, riktlinjer, summerande listor för överblick, hur du själv kan välja att anpassa planen efter dina individuella behov osv. 
 4. Läs gärna igenom recepthäftet och välj ut några favoriter du är nyfiken på. Lust till maten är viktigt för att lyckas.
 5. På deltagarsidan hittar du veckoplan och inköpslista som du kan följa exakt om du vill – eller välja att strunta i – allt enl. riktlinjerna i uppstartshäftet.
 6. Vi kör igång på en söndag för att alla ska ha tid att handla och komma igång och kanske ställa frågor innan veckan tar fart. Kommer man igång en eller några dagar sent så gör det såklart inget! Det viktiga är att det blir av!
 7. Tidigt på morgonen dag 1 kommer första dagliga mailet med pepp, reflektioner, inspiration och recept. Hädanefter kommer ett sådant mail om dagen med omsorgsfullt utvalt material för att följa och stötta dig i processen. Det är inte ett måste att läsa de dagliga mailen men de innehåller information som är bra för dig i processen!
 8. I facebookgruppen är det oftast full aktivitet de första dagarna med frågor och matbilder. Jag är personligen aktiv i facebookgruppen varje dag under hela programmet.
 9. Sedan är vi igång! Nu får man mest ut av programmet om man verkligen fokuserar på maten.
 10. Några kommer att uppleva utrensingssymtom den första veckan. Då finns vi alla för varandra i facebookgruppen och resonerar, reflekterar och peppar. 
 11. Matbilderna i facebookgruppen brukar vara en av de saker som peppar mest! Jag är alltid nyfiken på deltagarnas reflektioner och kreativitet.

Vad äter man?

I korta drag så går kostomställningen ut på att utesluta de livsmedel som är svåra för kroppen att hantera av olika skäl (t.ex vete, gluten, mjölkprotein, vitt socker, tillsatser, gifter) och att välja att äta rena och naturliga råvaror. Det gör det möjligt för kroppens eget självläkningssystem att reparera och åtgärda där det behövs.

Vi baserar våra måltider på mycket grönsaker, frukt och bär. Vi använder oss av nyttiga baljväxter, bra fetter, goda och läkande kryddor, nötter, fröer, glutenfria sädesslag som havre, teff, durra, fullkornsris quinoa osv. Både om du väljer att vara helt vegan och annars så får du i dig en näringsrik och fullvärdig kost.

Det finns stort utrymme för flexibilitet inom ramen för riktlinjerna. Du äter dig mätt flera gånger om dagen på näringstät och smakrik mat och kan själv känna efter om du vill anpassa kosten under tiden. Programmet erbjuder dig ett sätt att äta och relatera till mat som främjar långsiktig hälsa och hjälper dig att etablera hållbara vanor.

Måste man äta vegan?

Nej. Välj själv om du äter vegan under perioden eller om du äter fisk, ägg, kött osv. Oavsett inriktning (vegan eller ej) så är maten du kommer äta grönsaksbaserad och har effekten att vara hormonreglerande, inflammationsdämpande, blodsockerbalanserande och främjar god tarmflora.

Du behöver inte veta om du ska äta vegan under perioden innan du bokar programmet och du kan ändra dig mitt under pågående program.

Är jag (Nilla) vegan och tycker jag att andra ska bli veganer?

Nej jag är inte vegan. Läs mer om hur jag äter här… Under mitt arbete som kostrådgivare så har jag intresserat mig för flera olika kostskolor med syftet att skapa hälsa med mat som medicin. Jag har till exempel utbildat mig i raw food/levande föda och ayurveda utöver min utbildning till kost och näringsrådgivare. (Jag har också intresserat mig för Paleo/stenålderskost, basbildande kost, makrobiotiks kost, växtbaserad kost, inflammationsdämpande kost m.m.)

Jag tycker att det finns stora poänger med att leva strikt efter en viss plan under en viss tid. Som ex. tre veckor 100% vegan/växtbaserat eller ett år av ren och läkande mat utan socker, gluten, mjölk och tillsatser. När vi gör det så ger vi oss själva möjlighet att upptäcka vad vår kropp mår allra bäst av. Så att vi kan fortsätta att justera och må bättre och bättre. Att leva 100% vegan under en period är positivt och lärorikt på flera sätt – vi lär oss till exempel att skapa mättnad och smak på alternativa sätt än de vi kanske varit vana.

Läs mer om vegan/veganism/västbaserat/vegetariskt här…

Måste man laga mat varje dag eller går det att förbereda och göra matlådor?

Det ingår veckomenyer med tillhörande inköpslista men det är valfritt att följa dom. Man kan istället sätta sig in i materialet ordentligt, följa riktlinjerna (lista) och välja recept som tilltalar en. De flesta gör faktiskt så! Och det är enklare än man kan tro – efter att man har läst uppstartshäftet.

Veckomeny och inköpslista är för de som vill ha stöd att komma igång varje vecka eller som kanske känner sig osäkra av andra skäl. Veckomenyn är för 7 dagar för en person – varav 5 dagar anger matlåda. Dvs planen är skapad för att vardagen ska gå ihop samtidigt som man arbetar – man lagar middag varje dag och har då en matlåda att ta med sig till lunch dagen efter. Men som sagt, man måste inte följa den planen utan man kan skapa en egen rutin som funkar för en själv.

Det finns alltså stort utrymme för flexibilitet inom ramarna för riktlinjerna. Du äter dig mätt flera gånger om dagen på näringstät och smakrik mat och kan själv känna efter om du vill anpassa kosten under tiden. Programmet erbjuder dig ett sätt att äta och relatera till mat som främjar långsiktig hälsa och hjälper dig att etablera hållbara vanor.

Kan man inkludera hela familjen?

Ja, det kan man absolut. Maten är fullvärdig och extra näringsrik. Det betyder att kosthållningen passar både barn och vuxna. Man får som deltagare ingen specifik rådgivning kring barn och familj men vi kan såklart bolla generella frågor i onlineforumet. Vill man inkludera familjen på sidan av så är det bara roligt. Använd gärna facebookgruppen till att diskutera med andra deltagare för att få tips och råd.

Vad är ”clean food” och ”växtbaserat”?

Med ”clean food” menar man oftast mat utan tillsatser och som inte blivit processad. Dessutom undviker man GMO-mat, gluten, vete, mjölkprotein och vitt socker. Man försöker även välja ekologiskt i så stor utsträckning som möjligt. ”Växtbaserat” betyder att man också undviker alla animaliska livsmedel så som kött, fisk, ägg och mejeri. Växtbaserat är ett sätt att äta vegan med hälsofokus. Läs mer här…

21dagar2018bild
Sammanfattning av kosthållningen i nyckelord

 • blodsockerbalanserande
 • inflamationsdämpande
 • hormonreglerande
 • stabiliserande för tarmfloran
 • utrensande, renande (detox)
 • basbildande
 • proteinrik
 • möjlig att göra helt sojafri
 • glutenfri, vetefri, mjölkfri, sockerfri
 • ursprungliga rena råvaror
 • grönsaker, frukt eller bär inkluderas i varje måltid
 • ekologiskt när man kan
 • undvik tillsatser
 • GMO-fritt
 • Begränsat med ren stärkelse och snabba kolhydrater, välj oftare långsamma kolhydrater
 • sockerfritt
 • fett av bra kvalitet

Vad lär man sig under programmet?

 • Fördelar med att äta grönsaksbaserat
 • Grundläggande näringslära för hälsosam kosthållning
 • Grundläggande näringslära för vegansk mat
 • Extra om veganska proteinkällor
 • Extra om allergena livsmedel så som gluten, mjölkprotein, soja och ägg
 • Hur man kombinerar en fullvärdig vegetarisk och vegansk måltid
 • Hur du sparar pengar på hälsosam mat
 • Vad som händer i kroppen när vi förändrar kosthållning
 • Hur mat och känslor hänger ihop
 • Om vatten och andning och hur det hänger ihop med ämnesomsättning och detox
 • Hur man själv passar för att äta

Varför välja en grönsaksbaserad kost?

Att våra kroppar är försurade i varierande grad är i princip mer regel än undantag i västvärlden. När vi övergår till en mer grönsaksbaserad kost, fri från snabba kolhydrater och för mycket socker, när vi begränsar mängden mjölkprodukter, fläsk och rött kött, övergår vi automatiskt till en kost som är mer basbildande.

Grundprincipen är att särskilt grönsaker, frukt och bär fungerar basbildande i kroppen medan mycket annan föda skapar en sur reaktion. Olika livsmedel är alltså antingen syra- eller basbildande, men ett surt livsmedel behöver inte nödvändigtvis vara syrabildande. Till exempel är all citrusfrukt syrlig i smaken, men basbildande i kroppen (det vill säga balanserande och bra att äta för de allra flesta). Läs mer här…

Grönsaker är fiberrika och näringsrika. Fibrer behöver vi för en hälsosam mage/tarm och blodsockerbalans. Vi väljer också såklart grönsaker, bär och frukt för det höga innehållet av vitaminer, mineraler antioxidanter och annat uppbyggande och läkande.

Kommer jag att bli mätt?

Ja, absolut! När vi lägger om kosten så kan det innebära en period av tillvänjning och man kan behöva justera portionsstorlekarna. Vi går igenom begrepp som mättnadstid och mättnadskänsla och hur man tänker kring perfekta portionsstorlekar.

Om du väljer att övergå till vegankost/växtbaserat från att ha ätit kött/fisk/fågel kommer du nog bli förvånad över hur rejäl och mättande maten kommer att vara. Visst, man går igen om en omställningsfas och det kan som sagt krävas justeringar men man vänjer sig ganska snabbt.

Det är vanligt att den första veckan både uppleva att man inte orkar äta upp allt (på grund av stora portioner) och även att man snabbt blir hungrig. De flesta behöver vänja sig vid att det är OK att äta större portioner och/eller oftare när man övergår till grönsaksbaserat.

Den här kostplanen lär dig allt du behöver veta för att kombinera vegetabiliskt protein, fett och långsamma kolhydrater på ett enkelt och självklart sätt.

Går man ned i vikt?

Många som önskar att gå ned i vikt gör det! Huvudintentionen under programmet är hälsa i balans och vikt i balans är en del av det. Men att attackera övervikt med extrema begränsningar innebär enligt mitt synsätt att arbeta emot kroppen och inte med. Programmet ger istället en plan för långsiktig balans som man kan hålla sig till resten av livet.

Jag har ändå självklart kalori- och näringsberäknat alla recept för min vetskap – i syftet att skapa en fullvärdig och bra kostplan. Men vi räknar i övrigt inte kalorier under programmet. Man får i sig ca 2000 kcal per dag om man följer programmet vilket är ett normalintag för en vuxen kvinna. Om du behöver något mer eller mindre så anpassar du det själv genom att t.ex. lägga till eller utesluta mellanmål.

Bra kost för fysisk i balans handlar inte om låg fetthalt, obefintligt med kolhydrater eller ens om färre kalorier. Det handlar istället om att nära kroppen med rena, ursprungliga livsmedel och en hel del bra fett (reglerar bl.a. hormoner som balanserar ämnesomsättningen). Läs mer här…

När kroppens funktioner har förutsättningarna att göra sitt jobb så sköter sig balansen av vikt och utrensning (detox) och så vidare av sig själv. Det som krävs för att uppnå vikt i balans är ofta konsekvens och tid. Inte en extrem och begränsande diet som får oss att gå ned i vikt snabbt på en viss tid.

Programmet har en holistisk vinkel och i min kostrådgivning rekommenderar jag sällan att räkna kalorier för att gå ned i vikt. Vi kommer att ta upp ämnen som känslomässig hunger, sug och cravings, beroende och stress. Programmet kommer hjälpa dig känna in din magkänsla och sin subjektiva upplevelse av vad egentligt välbefinnande är.

Mycket, mycket mer om mat, vikt, kropssuppfattning och känslor under programmets gång!

Kan man träna som vanligt under programmet?

Ja, absolut. Som sagt – kosten är fullvärdig och näringsrik. Om man t.ex. behöver mer energi eller protein så är det absolut tillåtet att lägga till extra mellanmål eller öka på portionsstorlekar. Du som tränar mycket och alltså har ett stort energi och proteinbehov kan läsa extra under rubrikerna ”protein” och ”perfekta portionsstorlekar” i materialet.

Vad behöver jag för verktyg, apparater?

Du måste inte ha några särskilda verktyg eller apparater – du kan klara dig ändå och välja anpassade recept. Men, jag rekommenderar starkt att du allra minst har en kraftig stavmixer med hackdosa för att ha så många recept att välja bland som möjligt. Med ”kraftig” menar jag att den ska ha minst 500W stark motor. Helst 600-800W. Det underlättar matlagningen att även ha en stark blender och matberedare. Jag har en bra stavmixer 600W och en blender 1200W som jag använder nästan dagligen.

Hur är det med sojaprodukter?

Under programmet inkluderar vi ekologiska sojaprodukter i naturlig form – och undviker köttersättningsprodukter tillverkade av sojaprotein. Det betyder att vi äter tofu men inte sojafärs eller vegokorv. Tofu tillverkas på ett ”naturligt sätt” untefär som när man tillverkar färskost medan fake-kött tillverkas genom för många processer för att det ska kunna kallas naturlig och ursprunglig mat.

Många som kanske inte behöver undviker nu för tiden alla sojaprodukter* för säkerhets skull. Det finns olika skäl till att rädslan för soja har väckts och för att man gör de val man gör. Jag ger i det här inlägget min samlade syn på saken, klargöra skillnader och bidrar med några tips så att det blir lättare att själv ta ställning.

Sammanfattning mina rek. om soja

Det finns en hel del forskning om soja och nästan alla resultat visar att konsumtion av sojaprodukter* är positivt för hälsan. Bl.a. finns forskning som visar att soja skyddar mot bröstcancer, prostatacancer och kan vara verka lindrande av PMS-besvär.

Jag anser inte att det finns några risker med att konsumera ”naturliga” sojaprodukter* i en annars varierad kost. Man kan äta något innehållande soja 1-2 ggr per dag utan problem. Men välj alltid ekologiskt!  Läs mer här…

*Förtydligande av vad jag tycker ska gå under rubriken sojaprodukter

Det kommer hela tiden nya köttimitationer ut på marknaden tillverkade av sojaprotein. Dessa framställs genom kemiska processer och denna typer av produkter har det inte forskats lika mycket på som till exempel sojabönor och traditionell japansk tofu.

Generellt gäller: så lite processat som möjligt. När vi ska välja råvaror med positiv påverkan på kroppen.

OK-listan sojaprodukter

 • Ekologiska sojabönor
 • Edamemebönor (gröna, ofta frysta sojabönor)
 • Ekologiska bönnudlar/pasta
 • Ekologisk Tofu
 • Ekologisk Temphe
 • Ekologisk sojayoghurt och mjölk
 • Tamarisås/tamarisoja (glutenfri fermenterad sojasås av japansk typ)

Undvik andra sojaprodukter så som sojafärs, sojakorv och även andra köttimitationer gjort av andra proteinkällor.

Får jag i mig tillräckligt med protein?

Absolut! Om du väljer vegan-inriktning så krävs medvetenhet om topp 10 mest proteinrika vegetabiliska råvarorna och att i övrigt välja och bra och rena råvaror. Den kunskapen får du genom materialet.

Individuella justeringar under programmet kan vara nödvändiga för att känna tillfredställelse och skapa balans: mättnad, blodsockerbalans osv. Det går vi också igenom i materialet, i de dagliga mailen och i facebookgruppen.

Det är svårt att få proteinbrist och fördelarna med att äta extra proteinrikt handlar mer om det ger blodsockerbalans och stabiliserar ämnesomsättningen. Att äta mycket grönsaker och att välja långsamma kolhydrater istället för snabba har också en den effekten (blodsockerbalans).

Är det mer hälsosamt att äta vegan/vegetariskt?

Nej, inte inte generellt sett. Det finns i princip lika många hälsofällor med att äta vegan/vegetariskt som med en kost baserad på kött, bröd och grädde. Det är lika viktigt för en vegetarian/vegan att undvika raffinerat fett, att inte fastna i att äta för mycket snabba kolhydrater, processad färdigmat med tillsatser och socker, att inte äta för ensidigt och att äta regelbundet osv, osv.

Som vegan blir det lätt att man äter för mycket bröd, pasta och andra kolhydrater. Därför är det bra med ett sådant här program där vi följer recept och lär oss mer om vad som är en bra vegansk eller grönsaksbaserad måltid.

Både om man väljer att äta animalier (produkter från djurriket) och inte så är grunden i näringsläran viktig och att kombinera råvaror rätt.

Får jag i mig tillräckligt med näring?

Med ”clean food” och ”clean vegan kost” får man i sig mängder med extra näring! De enda tillskott man behöver om man ska äta vegankost under en längre period är B-12 och D-vitamin. Man kan också på sikt föra in vissa mjölkprodukter, ägg och/eller fisk i kosten istället för tillskotten. Det krävs då egentligen bara att man äter det någon/några gånger i veckan för att få i sig tillräckligt.

Du får i dig tillräckligt kalcium via bladgrönt, nötter, frön och övriga grönsaker och behöver inte ersättning för mjölkprodukter eller tillskott.

Varför glutenfritt och mjölkfritt?

Riktlinjerna är designade för att ge din kropp chans att äta så rent och utrensande som möjligt inom ramarna för en helt normal vardagskost. Det vill säga du äter rejäl, lagad mat som samtidigt främjar kroppens självläkning och utrensning.

Gluten, vetestärklelse, mjölkprotein och socker är av olika skäl störande element i vår kost (inflamationsdrivande, allergiframkallande, störande för frisk mage/tarm o.s.v.) och när vi utesluter dem under en period kan vi upptäcka den nivå av hälsa som är möjlig för oss. Du har på så sätt chansen att upptäcka om du mår bättre av att utsluta både gluten och mjölk eller om det kanske bara är mjölken som är boven i dramat för just din oroliga mage.

Det som främst händer när vi slutar äta gluten och mjölkprotein är att tarmslemhinnan mår bättre. Många, långt fler än de som har celiaki eller mätbar överkänslighet, märker ganska snart att glutenfri och mjölkfri kost ger mer energi och bättre sömn. Andra effekter är ofta klarare tankar, färre infektioner, smidigare leder, bättre hy, färre sjukdomar generellt och mindre svullen och uppblåst mage. När inflammation dämpas i kroppen fungerar även hormonsystemet bättre.

Varför sockerfritt?

Vitt socker har ingen ett fysiologiskt behov av att äta. Det är heller inte skadligt att äta socker i sig – men de flesta av oss blir lätt beroende och vi har inte kontroll över vårt intag.

Det finns massor med forskning som visar att för mycket socker skapar inflammationer i kroppen. Symtom av inflammationer kan vara ledvärk, muskelvärk, magont och huvudvärk, kronisk förkylning eller problem med bihålor, eksem, åderförkalkning, allergier, astma, Alzheimers, Parkinson, reumatism, ulcerös kolit, Crohns sjukdom, diabetes 1, cancer, hjärt-och kärlsjukdomar, och många fler svåra sjukdomar.

Läs mer om inflammation och kosten här…

Genom att vi låter det söta vi äter komma från sött i naturlig form, t.ex. frukt, bär och torkad frukt i begränsad mängd så kan vår hjärna anpassa sig till ett mer balanserat intag och vi triggas inte lika lätt. Våra blodsockernivåer hålls stabila vilket leder till jämt humör, bättre sömn och mer pålitliga hungerskänslor.

Läs mer om socker och alternativ sötning här…

Är det tidskrävande att vara med?

Självklart krävs det att du sätter av extra tid för att läsa på, planera, handla och laga mat men jag har satt samman programmet så att det ska vara så enkelt som möjligt. Du får ett uppstartsmaterial veckan innan vi sätter igång som inkluderar råvarulista, menyplan och massor av tips. Om du läser på materialet i början och följer mina tips där under de första dagarna så kommer du kunna skapa många genvägar själv för att spara tid.

Följer man ett strikt matschema? Äter alla samma?

Nej, inte om man inte vill. En menyplan med inköpslista ingår varje vecka till alla som känner att de behöver det stödet – men jag rekommenderar att man är flexibel inom ramen för riktlinjerna.

Allas liv ser så pass olika ut med familj och barn eller inte, med kontorsjobb eller nattjobb, med regelbunden träning eller ingen träning så man måste kunna få vara flexibel.

En del av programmet handlar om att hitta sin egen mat-typ och rutiner som passar en själv. Jag rekommenderar alltid deltagarna att utgå från rätter ur recepthäftet som tilltalar och känns spännande. När man har fått igång rutinerna så fortsätter man att ta in nya och fler recept.

Är det här ett detoxprogram?

Nej, men… Avgiftning/cleanse /detox är något vi associerar med dieter eller tillfälliga kurer men avgiftning/utrensning pågår genom kroppens reningsfunktioner (lever, njurar, huden) varje sekund av våra liv. Beroende på hur vi har ätit eller inte ätit innan programmet så påverkas vi olika av kostomställningen.

Vi kan alla, genom rätt kost och vätskebalans se till att vi ha konstant en funktionell avgiftning igång och behöver då sällan avgifta kroppen med en tillfällig strikt kost. Ett syfte med programmet är att lägga grunden till en sådan kosthållning och livsstil.

Under programmet kan du gå igenom en inledande period som kan upplevas ganska tuff, beroende på hur du har levt innan. Symtomen bör plana ut inom några dagar och du börjar må bättre, få lugnare mage och bli piggare.

Inom åtminstone 1-3 veckor bör du känna dig piggare och börja må bättre. Om du blir trött och hängig av kosten så måste du göra justeringar och se över att du i övrigt har rutiner som stödjer dig i din hälsa. T.ex. att du sover ordentlig, att du motionerar och dricker ordentligt med vatten.

Du får självklart mer guidning kring symtom och vad som händer i kroppen under programmets gång.

Hur gör man när man går ut på resturang eller blir bortbjuden?

Oftast är det här ett mindre praktiskt problem än de flesta tror och det kan för vissa vara mer ett socialt eller känslomässigt problem. Att ordna specialkost efter önskemål på restaurang eller konferens är oftast inga problem. Det kan däremot vara jobbigt att stå upp för sina behov. På minde orter eller på resande fot så kan absolut utbudet fortf vara ganska begränsat. Då gäller det att vara förberedd – kanske ringa till restauranger i förväg och kolla upp vilka möjligheter som finns.

Alla praktiska problem, sociala problem och alla jobbiga känslor som kan dyka upp tar vi upp i facebookgruppen efter behov! Att möta livet som det är med socialt liv och aktiviteter ska självklart fungera även under programmet. Att gå igenom sådana prövningar just under programmet kan till och med vara extra bra eftersom att man har stödet av facebookgruppen och Nilla som kan svara på frågor.

Boka nästa omgång…

(6) Comments

 1. Anna-Maria Loimi says:

  Tror du att det här programmet kan passa någon som mig, dvs någon som redan är medveten och insatt i det som rör gluten, mjölk och sockerfritt?

 2. […] Frågor & svar om onlineprogrammet ”21 dagar ren & läkande mat” […]

 3. […] Hur går programmet till, steg för steg? […]

 4. […] Måste man laga mat varje dag eller går det att förbereda och göra matlådor? […]

 5. […] Är jag (Nilla) vegan och tycker jag att andra ska bli veganer? […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: