kostråd Vegan/Växtbaserat

Varför välja en mer grönsaksbaserad kost?

IMG_3597

Två viktiga anledningar att välja en grönsaksbaserad kost…

1. Att våra kroppar är försurade i varierande grad är i princip mer regel än undantag i västvärlden. När vi övergår till en mer grönsaksbaserad kost, fri från snabba kolhydrater och för mycket socker, när vi begränsar mängden mjölkprodukter, fläsk och rött kött, övergår vi automatiskt till en kost som är mer basbildande.

Grundprincipen är att särskilt grönsaker, frukt och bär fungerar basbildande i kroppen medan mycket annan föda skapar en sur reaktion. Olika livsmedel är alltså antingen syra- eller basbildande, men ett surt livsmedel behöver inte nödvändigtvis vara syrabildande. Till exempel är all citrusfrukt syrlig i smaken, men basbildande i kroppen (det vill säga balanserande och bra att äta för de allra flesta). Läs mer här…

2. Växer är generellt lättare för mage/tarm att bryta ned än animaliska livsmedel (från djurriket). När vi undviker eller att skär ned på animaliska livsmedel så förbättras tarmfloran av flera skäl. Färska grönsaker, frukt och bär innehåller bl.a. naturligt probiotika och prebiotika vilka är viktiga nyttobaterier för mage/tarm. Med en bra bakterieflora i mage/tarm fungerar vår ämnesomsättning bättre, forskning tyder på att vi blir gladare, vårt immunförvar stärks och vi minskar risken för kroniska sjukdomar när vi blir äldre.

Det här betyder inte att vi alla måste bli veganer – hur vi kombinerar råvaror spelar större roll. Det vill säga, vi kan gärna äta kött/fisk/fågel/ägg av bra kvalitet i måttlig mängd om vi kombinerar med mycket grönsaker. På samma sätt är det inte nödvändigtvis nyttigt att i sig bli vegan – det är mängden grönsaker och kombinationerna av råvaror som gör kosten nyttig som helhet eller inte.

21 dagar ren och läkande mat – Vad kan det innebära för resten av ditt liv?

Under onlineprogrammet 21 dagar ren och läkande mat så äter du kommer rejäl och god hälsomanskost som är grönsaksbaserad, inflammationsdämpande, balanserande för tarmfloran och blodsockerbalanserande. Alla recept är utan gluten, vete, komjölk och vitt socker. Välj själv om du äter vegan-mat under perioden eller om du lägger till fisk och kött. OBS!

Du behöver inte veta om du ska följa programmet med veganinriktning eller inte när du bokar din plats. Läs mer…

21dagar2018bildNågra symtom som kan avhjälpas med ren & läkande kost

 • Låg energi, trötthet
 • Ledvärk, stelhet
 • Obalanserad kroppsvikt
 • Förstoppning/snabb mage
 • IBS
 • Problem med mage/tarm, tarmsjukdomar
 • Hormonrubbningar
 • Humörsvängningar
 • Sömnproblem
 • Muskelsmärtor/smärta
 • Hudåkommor/exem
 • Huvudvärk
 • Koncentrationssvårigheter
 • Negativa känslor som oro, ångest, depression
 • Utmattningssymtom
 • Stress

Påminnelse: Har du fyllt i enkäten som tidigare i höst låg på bloggen så har du fått en rabattkod i ett mail från mig. Skriv in den i rutan ”RABATTKOD” när du bokar. Jag tar inte emot nya enkätsvar. 

Boka nu….

receptbildDetta ingår

 • Över 100 recept utan gluten, vete, komjölk och vitt socker.
 • Dagliga coachande e-mail
 • Facebookgrupp där du möter mig, Nilla Gunnarsson (kostrådgivare, kock och coach) och övriga deltagare
 • Extramaterial om hur du lägger upp din kostomställning, gör inköp och allt om de nya vanorna.
 • Inspirerande bonusrecept löpande
 • Resursfiler för personlig utveckling.

Boka nu….


” Programmet känns genomtänkt, genomförbart och proffsigt”

”Dina mail är superbra och nu äter jag inte bara bättre utan jag har faktiskt börjat älska mig själv mer för den jag är, mer självsäker och prioriterar mig själv mycket bättre nu än tidigare. Det är fantastiskt att du har den förmågan att ta fram det hos människor, att du får oss att hitta det inom oss själva.”

”Jag känner mig lättare, klarare, starkare, piggare, mer harmonisk, friskare, mer målmedveten. Gladare.”

”Kroppen känns pigg när den ska vara pigg, och trött när den ska vara trött. Har tidigare haft svårt för att komma i säng, och väl i säng har jag inte kunnat sova. Nu slocknar jag nästan direkt och vaknar pigg och utvilad på morgonen!”

Läs mer vad andra sagt….

 

(3) Comments

 1. God fortsättning på 2018!

  Du jobbar så proffsigt o inspirerande!
  Härligt! 🌶🍎🙃

  Ditt 21-dagarsprogram är även något för mig. Men jag har tokröriga arbetsveckor närmast m nya arbetsuppgifter, så det matchar inte riktigt.
  Jag vill ha fokus, timing o glädje.

  Jag återkommer!
  Hoppas jag hittar min rabattkod!

  Med vänlig hälsning,
  Madeleine

  Skickat från min iPhone

 2. […] Varför välja en mer grönsaksbaserad kost? […]

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: