Detox Gröna kuren Mjölkfritt Vegan/Växtbaserat

Ärtpesto – värd en påminnelse

Ärtpesto

Ärtpesto har jag lagt upp recept på för flera år sedan och en variant är med bland övriga mjölkfria såser i min bok “Sju steg till ett friskare jag utan gluten, mjölk och socker“.

Röran av ärtor, vitlök, solroskärnor och god olja passar till pasta, absolut, men kanske särskilt bra att bre på macka eller i vegan-vraps (minska bara mängden olja). Jag tycker också att den passar perfekt som sås/röra till fisk. Använd mer rikligt av den än vanlig pesto. Gjord på ärtor blir röran en komponent i rätten som ger innehåll och substans och utgör inte bara smaksättning.

Jag påminns nu när vi kör onlinprogrammet  om hur användbara och nyttiga ärtor är. Ärtor är perfekt veganmat eftersom att de är så proteinrika och nyttiga av B-vitaminer, zink, C-vitamin, magnesium, järn osv. Barn som inte gillar grönsaker, gillar oftast ärtor! De är söta i smaken och till utseendet. Roliga för små barn att sitta och pilla i sig en och en.

Ärtpesto

Ärtpesto

2 port till pasta eller fler som bredbart pålägg. Håller sig i kylen i 3-5 dagar. 

  • 0,5 dl solroskärnor (kan uteslutas för renare, lättare smak)
  • 2 dl gröna ärtor
  • 1 msk citronsaft
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5-1 dl kallpressad rapsolja eller olivolja
  • blad från någon färsk ört, t.ex basilika eller oregano – kan uteslutas
  • salt och peppar

Tina gröna ärtor i varmt vatten några minuter (kan vara från kranen). Häll av vattnet och mixa alla ingredienser tillsammans i blender eller matberedare. Om du använder matberedare kan du börja med solroskärnorna och köra dem till konsistensen av mandelmjöl innan du tillsätter övriga ingredienser. Börja med en mindre mängd olja och tillsätt mer om det behövs till önskad konsistens beroende på vad röran ska användas till, sås eller bredbar röra.

(1) Comment

  1. Josefine says:

    Mycket god och frisk pesto! Perfekt till när man ska få till en snabb middag. Kommer absolut att lagas igen 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d