Lunch och middag Paleo Vegan/Växtbaserat

Rotsaks-bourguignon med svamp och svarta linser (vegan)

IMG_8762

Jag älskar mustiga grytor. Det här är min veganska variant av Boeuf Bourguignon med rotfrukter, svamp och svarta linser. Använd gärna små fina belugalinser! Kombinationen av rotsaker, svamp, lök, vitlök, örter och vin ger fyllighet och skapar djupa smaker.

Nu kanske det här receptet kommer med lite konstig timing 🙂 Jag har tagit lite tid på mig att få upp det här receptet… Det är ju inte direkt väldens vårigaste maträtt 🙂 Nu när våren äntligen är på väg! Men ändå – nu i mars och särskilt nu i år när snön fortfarande ligger kvar – så är det årstiden då vi fortfarande har kvar vinterrotsaker innan vårens primörer kommer… De svenska primörerna lär ju dröja i år, så kallt som det fortfarande är. IMG_8780

Servera med pressad potatis, potatismos, blomkålsmos, eller mos gjort på sellerirot istället för potatis. Eller, för ett mer proteinrikt och näringsrikt alternativ; välj råris. Dekorerad med örter och serverad med ett vällagat potatismos tycker jag att det blir en fin festmåltid.

Rotsaks-Bourguignon med svamp och svarta linser

Servera gärna med pressad potatis, potatismos, blomkålsmos, eller mos gjort på sellerirot istället för potatis. Eller, för ett mer proteinrikt och näringsrikt alternativ; välj råris.

ca 4 port

 • 3 msk olivolja
 • ca 10 fina smålökar (steklökar) skalade eller 1 stor gul lök, strimlad
 • 2 stjälkar selleri, strimlade
 • 400-500 g svamp – gärna blandad eller helt enkelt bara champinjoner. Jag använde skogschampinjoner och portabello
 • 5 klyftor vitlök, pressade eller hackade
 • 1 msk tomatpuré
 • 1 flaska rödvin, helst Bourgogne eller tranbärsjuice
 • 1,5 dl svarta linser, puylinser eller belugalinser
 • 3-4 gulbetor, skalade och klyftade
 • 3-4 morötter, skalade och delade i tjocka skivor
 • 2-4 palsternackor, skalade och delade i tjocka skivor
 • grönsaksbuljong eller vatten + buljongpulver – uppåt 1 liter
 • salt och nymalen peppar
 • 2 lagerblad
 • ev. 1 msk potatismjöl eller arrowrot
 • 1 dl grovt hackad persilja
 • några kvistar färsk timjan
Stek lökarna i olja på medelvärme, gärna i gjutjärnsgryta eller annars i en stor, tjockbottnad kastrull under omrörning i minst 5 minuter tills att lökarna är gyllene. Tillsätt selleri och svamp, salta och peppra och blanda. Låt koka under lock ca 10 minuter på medelvärme. Rör om ett par gånger. Ta av locket och fortsätt steka och röra om tills att vätskan dunstat och svampen fått färg (karamelliserats). Tillsätt tomatpuré, rör om och fortsätt steka under någon minut så att tomatpurén också karamelliseras och doftar.
Tillsätt vin, gulbetor, morötter, linser, lagerblad och repade blad frön timjan. Tillsätt så mycket buljong/vatten + buljongpulver så att grönsakerna precis täcks i grytan. Rör om och låt koka upp. Låt sjuda på svag värme i ca 30 minuter eller tills att linserna är helt klara. Håll koll under tiden, rör om några gånger och tillsätt mer buljong/vatten om det behövs. Smaka av med peppar och salt.

Om du vill kan du reda av såsen i grytan för att få en lite tjockare konsistens med arrowrot eller potatismjöl. Blanda 3-4 msk vatten med 1 msk arrowrot eller potatismjöl i en kopp och häll i grytan samtidigt som du rör om.

Servera toppad med mycket färsk persilja.

(2) Comments

 1. Tack för underbar matinspiration! Vilka välarbetade gluten och mjölkfria recept. Tusen tack!
  Har en fråga angående tomater i alla former, både färska och krossade.
  Finns det någon substitut till tomat i matlagningen? Jag är nämligen känslig mot de.

  Tack på förhand
  Vänligen Lia

 2. […] Rotsaks-Bourguignon med svamp och svarta linser (vegan) […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: