Äggfritt Lunch och middag SCD-vänliga recept Vegan/Växtbaserat

Gräddig pastasås av blomkål och mandel med vitlök, svamp och persilja (vegan)

Mjölkfri gräddsås med svamp och vitlök

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore

Två förvånande och supernyttiga ingredienser skapar basen till såsen; cashewnötter och blomkål. Nej, det smakar inte massor av blomkål! 🙂 Blomkål är en perfekt bas till helt mjölkfri gräddig sås och soppa eftersom att när den mixas så blir den lenare än grädde eller crème fraische.

IMG_8633

Den här supernytiga pastasåsen ingår i det uppdaterade onlineprogrammet 21 dagar ren och läkande mat där man kan välja att äta vegan om man vill… eller inte. Det är alltså ett sätt att äta “clean vegan” jag presenterar under programmet – dvs glutenfritt, även sojafritt om man vill och sockerfritt. Dessutom undviker vi under programmet processade köttlaternativ och mjölk- och gräddprodukter med tillsatser.

IMG_8646

Rätten har fått högsta betyg av de som har provat den under onlineprogrammet. Len och krämig och fyllig i smaken av svamp och vitlök.

Välj en god glutenfri bönpasta eller linspasta för extra protein. Om du inte är vegan så passar såsen bra tillsammans med stekt kyckling. Då räcker receptet till någon portion till.

Gräddig pastasås med vitlök, svamp och persilja

För att få en slät sås krävs en kraftig blender. Välj en god glutenfri bönpasta eller linspasta för extra protein. Om du inte är vegan så passar såsen bra tillsammans med stekt kyckling. Då räcker receptet till någon portion till.

2 port

 • 2 stora port antingen rårispasta som smakar som vanlig pasta eller ärtpasta, linspasta eller kikärtspasta (de tre sista pastasorterna är extra proteinrika vilket är bra när ingen annan proteinkälla finns i rätten)
 • Ca 4 dl blomkål delad i buketter
 • 2 dl valfri mjölk eller vatten
 • 0,75 dl cashewnötter
 • 1 msk näringsjäst/b-jäst (kan uteslutas)
 • 1 msk citronsaft
 • 0,5 tsk salt
 • 1 krm svart peppar eller mer efter smak
 • 1 msk kallpressad olivolja eller rapsolja
 • 300g blandad valfri svamp, t.ex. trattkantareller, karl Johan, skogschampinjon, portabello, rensad och strimlad
 • ev. en näve gröna bönor (haricots verts) – kan uteslutas
 • 2-3 klyftor vitlök eller efter smak
 • 2 msk hackad persilja
 • Valfritt: ca 250 g kycklingfilé i strimlor. Salta, peppra, stek på och tillsätt när såsen är klar.

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Det går bra om den är klar innan såsen, häll av den och skölj med lite kallt vatten för att avstanna tillagningen. Ställ åt sidan. I en annan kastrull, koka blomkål och cashewnötter tills att blomkålen är helt genommjuk, ca 7 minuter. Mixa blomkål, mjölk, cashewnötter, näringsjäst, citronsaft, salt och svartpeppar i en kraftig blender. Mixa 2-5 minuter eller tills såsen är helt slät och krämigt.

Hetta upp en vid stekpanna till hög värme. Stek svampen i olja, lätt saltad under omrörning tills att först all vätska har reducerat och sedan tills att svampen har fått färg. Det kan ta ca 10 minuter. Sänk värmen på spisplattan om det behövs under tiden. Tillsätt pressad vitlök och gröna bönor och fräs med svampen ett par minuter på slutet. Tillsätt såsen till stekpannan med svampen och låt koka upp. Tillsätt pasta och persilja till såsen, rör om och låt pastan bli varm. Salta och peppra. Servera direkt!

(2) Comments

 1. Petra says:

  Så otroligt gott!!

  1. Nilla's Kitchen says:

   härligt!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: