Vägen mot hälsa är många gånger att först må sämre…

 

Många av oss är vana vid ett tänk som sjukvårdens medicin och piller har gett oss – att ger vi oss själva en kur (ett piller, en antibiotikakur, en spruta osv) så försvinner våra symtom och vi blir ”bra”. Vi vill ofta (undermedvetet) att en kostförändring ska fungera på samma sätt som en pillerkur… Men så fungerar inte läkning och strävan efter balans på ett naturligt sätt.

Vägen mot ökad energi och balans är många gånger att först må sämre…

Om en person börjar dricka ordentligt och äta bra och motionera – så kan en efterföljande period av sjukdom eller trötthet vara ett tecken på detox och därmed läkning. En annan konsekvens när vi ställer om kosten kan vara att vi plötsligt behöver ta itu med sociala rädslor och att stå upp för våra behov inför andra. Vi måste möta känslor av rädsla och otillräcklighet.

Om det är så att vi har kört över signaler om återhämtning eller rädsla att synas under lång tid så kommer vi inte undan genom att äta annorlunda under en kort period. Man behöver för det första vara beredd på att ta han om sina behov på flera sätt. Man kan också behöva utvärdera vad det är man inte behöver/bör göra som man ständigt försöker om och om igen – trots att det inte ger effekt. Att hoppa på en ny kur, ny diet, lägga till fler och fler kosttillskott eller satsa på ett nytt träningsprogram har för många blivit ett sätt att undvika att ta itu med det man egentligen behöver göra; det som man egentligen vet är mest kärleksfullt mot en själv.

När jag själv kommit i obalans – så har jag oftast känt av det i kroppen som stelhet och svullenhet och på sömnen. Då tror jag ofta spontant att jag behöver yoga mer och äta bättre. Men med lång erfarenhet av självransakan och efter att jag har fått ganska bra koll på kost och träning så vet jag (om jag är ärlig) att det kanske är att koppla av jag egentligen behöver: att logga ut, skratta, umgås eller meditera. Enkla saker som gör underverk för hälsan. Men trots att jag ”vet” är det svårt att komma ur spiraler av beteenden. För mig är det viktigt att inte ta förhastade beslut utan att välja utifrån en plats av inre lugn.

Att äta rätt och träna rätt för att sedan kunna må bra i oss själva och i våra relationer är en vanlig fälla. Vi har egentligen alla möjligheter att må bra och tycka om oss själva här och nu – förutsättningslöst. Det kräver att vi ser oss själva så som vi är och accepterar oss själva.

Att våga se sig själv och att tillgodose sina egentliga behov är ofta läskigt för många och kan kännas för stort att ta itu med. Om du känner så inför något område av livet – ja, då är det är nog den vägen du ska välja först. Känns det lättare att hoppa på en ny diet än att varva ned? Då är det nog att varva ned som är viktigare än någonsin. Att välja rätt kost bör komma från en ärlig plats av att vilja må bra – inte från ett läge av att uppfatta sig själv som någon som är trasig och måste fixas.

När är det rätt att börja äta bättre?

För de flesta så är det rätt att börja äta bra när som helst… så länge som man är villig att gå igenom processen på ett ärligt och villkorslöst sätt. För det första, vet att kroppen är där den är… Det är verkligen mycket olika hur man reagerar på en kostomställning.

När man gör en ”kur” så som 10 dagars cleanse eller ren och läkande mat i 21 dagar får man först och främst bättre koll på just där man själv är här och nu. Nästa steg mot balans är kanske inte att bli pigg precis på en gång (för många är det ändå det) – nästa steg mot balans kan istället vara t.ex. trötthet eller influensaliknande symtom för att signalera att det är även dags för utrensning och återhämtning. Du kanske upptäcker att du behöver släppa på gammalt bagage för att vara den hälsosamma lätta människa du vill vara? Det är en process du inte kan skynda förbi. Var villig att låta kroppen vara där den är och att gå igenom det den behöver.

Att hitta helt rätt och uppnå bestående hälsa och balans kräver ärlighet under en längre period än man oftast önskar när man först sätter igång. En kostomställning är ett viktigt steg för många på vägen att uppnå hälsa och balans och även om det är ett viktigt steg så är det kanske inte det viktigaste.

Möjliggör förändring

Frågorna nedan använder jag mig av i min coaching och är specifikt formulerade för att skapa ärlighet och transparens kring problemen man själv upplevt och därmed möjliggöra förändring. Om du tar dig tiden att svara på alla frågorna lovar jag att du kommer ha en helt ny bild av dig själv och det som du identifierat som problem med din hälsa.

 1. Om du kunde ha eller uppleva vad som helst, vad vill du ha/vilken förändring vill du uppleva? Beskriv både praktiskt och i termer av känslor.
 2. Vad har du/upplever du nu i ditt liv, som du inte längre vill ha/uppleva och vilka känslor är det associerat med?
 3. Vad har du inte/upplever du inte i ditt liv, som du nu vill ha/uppleva och vilka känslor är det associerat med?
 4. När du tänker på ditt problem, vilka känslor har du då, och var i din kropp känner du dem?
 5. Vad är det som det här problemet stoppar dig från att göra, vilket du måste göra när det här problemet försvinner?
 6. Vad är det du inte gör för att det här problemet finns i ditt liv?
 7. Vad är det du gör, vilket du tycker om att göra, som du inte kan göra när ditt problem försvinner?
 8. Vad är det du inte gör, som du inte vill göra, men som du måste göra när ditt problem försvinner?
 9. Vad är det du låtsas som att du inte vet om genom att ha det här problemet i ditt liv?
 10. Fråga ditt undermedvetna; vad är orsaken till att du har hittills har valt att behålla det här problemet i ditt liv?
 11. Finns det någonting som ditt undermedvetna vill att du ska uppmärksamma, så om du uppmärksammade det så skulle ditt problem försvinna?
 12. Finns det någonting som ditt undermedvetna vill att du ska veta och lära dig, vilket skulle få ditt problem att försvinna?
 13. Vad är det ditt undermedvetna vill att du ska ge, efterlämna till världen, ett givande som skulle få ditt problem att försvinna?

Boka tid

 1. Jag tog tag i min hälsa ”på riktigt” i slutet av januari. Jag var inte ”sjuk” i sig men jag var trött, sov dåligt, ont i leder (knä och armbåge) även om jag gick hos en kiropraktor. Jag visste att jag skulle behöva göra en hel del ”uppoffringar” men jag var redo. Det visade sig att det vi först trodde kunde vara en kronisk candiose var i själva verket en brist på matsmältnings enzym, födan bryts inte ner i kroppen på mig som den ska.
  Naturopaten som jag träffade satte mig på en strikt diet, inget socker, inget gluten, ingen laktos, ingen alkohol…
  Jag har upptäckt en helt ny värld av glutenfria produkter och andra bönor och grönsaker som jag inte brukar laga och äta.
  Jag äter varken kött eller fisk så jag var lite panikslagen i början, men det går bra och människor runt mig börjar adoptera en del av mina vanor. Jag ser framemot att komma till Sverige i april för att köpa dina böcker eftersom jag vill ha lite mer inspiration! Tack för en fin blogg!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Klicka "SHOP" för att t.ex boka nästa onlineprogram. Avvisa

%d bloggare gillar detta: