Fikabröd/kakor Glutenfritt Mjölkfritt Tårta

Fluffig glutenfri tårtbotten (utan mjölmix och vitt socker)

IMG_9068

En fluffig, saftig och smakrik, naturligt glutenfri tårtbotten! Använd till klassisk tårta. Fyll med mosade bär, banan och toppa med kokosgrädde för mjölkfritt alternativ.

OBS! Mjölerna går att byta ut, läs vidare… Jag har använt en kombination av mjöler för bästa smak och konsistens; durramjöl och arrowrotmjöl. Som extra konsistensgivare har jag använt guarkärnmjöl som kan ersättas med xathangummi. Du kan byta durramjöl mot havremjöl eller rårismjöl. Du kan byta arrowrot mot majs eller potatisstärkelse.

IMG_9094

Arrowroot är en stärkelse som är vanligt att använda som redning. Fördelarna med att använda arrowrot istälet för t.ex. potatismjöl i bakning är att den är något hälsosammare. Hälsosammare eftersom att den har lägre GI och är mild för magen. Den har tydligen inom naturmedicin använts just för att lindra magproblem.

Köp arrowrot i större förpackning till bakning på nätet. Små förpackningar till redning finns i vanliga matvarubutiker – med det blir dyrare. Jag hittade mitt paket (550g) på goodstore Hornstull.

Guarnkärnmjöl utvinns ur guarväxten som är en baljväxt. Pulvret används som naturligt förtjockningsmedel oftast i veganglass och vegetabilisk mjölk men passar perfekt i glutenfri bakning. Kan ersättas med Xantangummi.

Angående sötningen. Jag rek oftast inte sötningsmedel av olika skäl. Jag tycker hellre att man ska använda sig av naturliga sötningar och dra ned mängderna man konsumerar. Läs mer om mina tips kring sötning här… Men, om man använder sötningsmedel till vissa tillfällen så har det sin plats tycker jag. Till en tårtbotten t.ex. kan det passa med xylitol (björksocker). Konsistensen behöver vara ett torrt socker i det här receptet. Man kan byta ut xylitol med antingen råsocker (om man är OK med det) eller kokossocker om man inte har något emot att smaken blir mer nötig och färgen på kakan mörkare. Läs mer om respektive sötningsmedel i listan här…

Ersätt en ingrediens?

 • Durramjöl = havremjöl, rårismjöl
 • Arrowrot = tapiocastärkelse, majsstärkelse, potatismjöl
 • Guarkärnmjöl = xantangummi. Det är möjligt att utesluta helt men konsistensen på den färdiga kakan blir lite med känslig – om du utesluter – plussa då på arrowrot med ca 0,25 dl.
 • Xylitol = råsocker eller kokossocker (anpassa mängden till minst 1 dl)

Fluffig glutenfri tårtbotten (utan mjölmix och vitt socker)

OBS! Viktigt att måtta noggrant. 

 • 4 ägg
 • 0,75 dl xylitol eller 1 dl kokossocker
 • 1,5 dl durramjöl
 • 1,25 dl arrowrot
 • 1,5 tsk guarkärnmjöl
 • 1,5 tsk bakpulver
 • 1 krm vaniljpulver (kan uteslutas)
 • 1 krm salt

Värm ugnen till 160°C. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Använd t.ex. kokosolja och durramjöl.  Vispa ägg och xylitol/socker pösigt i en bunke med elvisp i minst 3 minuter. OBS! Det är viktigt att äggvispet blir riktigt tjockt, fluffigt och krämigt – så låt vispningen ta längre tid än du tror. Blanda alla resterande torra ingredienser väl. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen. Rör försiktigt med en slickepott till en slät smet utan klumpar. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 35-45 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr i mitten. Låt svalna helt.

Fyll och dekorera tårtbottnen på valfritt sätt.

 

(5) Comments

 1. Maud says:

  Xylitol? Har alltid hört att man skall undvika de ersättningar till socker som slutar på itol?

  1. läste du i texten mina kommentarer kring sötningen? Jag nämnde att jag oftast inte rek. sötningsmedel av olika skäl. Läs mer i texten ovan receptet och följ länkarna.

 2. Nathalie says:

  Hur mycket är ingredienserna i g?

 3. Maria says:

  Tror du den går att göra på ” no egg”?

 4. […] kan även frysas. Like this: Pepparkakor (naturligt glutenfria & mjölkfria, utan vitt socker) Fluffig glutenfri tårtbotten (utan mjölmix och vitt socker) Glutenfri mjuk kaka med vaniljfyllning • Malins driftigheter. Jills goda apelsinkaka med […]

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: