kostråd

Varför glutenfritt, mjölkfritt och sockerfritt i 21 dagar?

”Jag kan förstås bara tala för mig själv men de här tre veckorna har gett mig mer än vad de senaste åren på egen hand har gjort. Tankesättet, matlagningen, rutinerna, hur jag väljer att behandla min kropp… Nilla, du är grym! TACK.”

Collage_cleanvegan

Varför glutenfritt och mjölkfritt i 21 dagar?

Riktlinjerna under onlineprogrammet ”21 dagar ren och läkande mat” är designade för att ge din kropp chans att äta så rent och utrensande som möjligt inom ramarna för en helt normal vardagskost. Det vill säga du äter rejäl, lagad mat som samtidigt främjar kroppens självläkning och utrensning.

Gluten, vetestärklelse, mjölkprotein och socker är av olika skäl störande element i vår kost (inflamationsdrivande, allergiframkallande, störande för frisk mage/tarm o.s.v.) och när vi utesluter dem under en period kan vi upptäcka den nivå av hälsa som är möjlig för oss. Du har på så sätt chansen att upptäcka om du mår bättre av att utsluta både gluten och mjölk eller om det kanske bara är mjölken som är boven i dramat för just din oroliga mage.

Det som främst händer när vi slutar äta gluten och mjölkprotein är att tarmslemhinnan mår bättre och inflammationer går ned. Många, långt fler än de som har celiaki eller mätbar överkänslighet, märker ganska snart att glutenfri och mjölkfri kost ger mer energi och bättre sömn. Andra effekter är ofta klarare tankar, färre infektioner, smidigare leder, bättre hy, färre sjukdomar generellt och mindre svullen och uppblåst mage. När inflammation dämpas i kroppen fungerar även hormonsystemet bättre.

Nästa start av onlineprogrammet är 15 april. Boka här…

Varför sockerfritt?

Vitt socker har ingen ett fysiologiskt behov av att äta. Det är heller inte skadligt att äta socker i sig – men de flesta av oss blir lätt beroende och vi har inte kontroll över vårt intag.

Det finns massor med forskning som visar att för mycket socker skapar inflammationer i kroppen. Symtom av inflammationer kan vara ledvärk, muskelvärk, magont och huvudvärk, kronisk förkylning eller problem med bihålor, eksem, åderförkalkning, allergier, astma, Alzheimers, Parkinson, reumatism, ulcerös kolit, Crohns sjukdom, diabetes 1, cancer, hjärt-och kärlsjukdomar, och många fler svåra sjukdomar.
Genom att vi låter det söta vi äter komma från sött i naturlig form, t.ex. frukt, bär och torkad frukt i begränsad mängd så kan vår hjärna anpassa sig till ett mer balanserat intag och vi triggas inte lika lätt. Våra blodsockernivåer hålls stabila vilket leder till jämt humör, bättre sömn och mer pålitliga hungerskänslor.

Läs mer om inflammation och kosten här…
Läs mer om socker och alternativ sötning här…

Läs vanliga frågor & svar här…

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Nilla's Kitchen

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa