Hälsofilosofi kostråd

Kosttillskott och superfoods – nödvändigt? – eller lurar vi oss själva?

Se mina tips på tillskott och preparat längre ned i inlägget!

Mirakulösa resultat och kosttillskott…

Att äta kosttillskott med vitaminer, mineraler, tillskott av bra bakterier osv kan verkligen ge mycket positiva resultat i uppbyggande och återhämtande faser. Till synes “mirakulösa” läkningar och skiftningar kan hända om man t.ex. tillgodoser en brist man tidigare haft, om man upphör att äta något som man varit överkänslig emot, dämpar inflammationer, skapar bättre syra/basbalans eller läker tarmfloran så att näringsupptaget plötsligt fungerar bättre.

Att maten bygger vår hälsa har jag inga som helst tvivel om. När jag slutade äta gluten, vete, mjölk och raffinerat socker upplevde jag en mirakulös förbättring inom några få dagar. Läs mer…  Jag har de senaste åren varit i kontakt med över tusentals kunder och klienter som har följt mina kostprogram online eller kommit till mig i kostrådgivning. Inom tre veckor av anpassad kost upplever människor många gånger drastiska hälsoförbättringar. Ibland har personerna ätit naturliga kosttillskott och ibland inte.

Att revolutionera sin hälsa till det bättre genom det vi äter är egentligen ett helt naturligt fenomen. Man behöver inte köpa dyra produkter för att uppleva det. Oftast räcker det med kost och vanor – och absolut – ibland hjälper kosttillskott till på traven.

Lycka på burk?

Varumärken inom hälsokost med rena och bra ingredienser använder sig av förskönande påståenden eller lockande marknadsföring. Jag själv talar självklart om vilka fördelar man kan uppleva som resultat av mina kostprogram i min marknadsföring – så att de som behöver de förändringarna kan hitta mitt program och bli hjälpta av det… Det behöver inte vara fel att marknadsföra – utan här ska vi kanske istället reflektera över vår egen benägenhet att hoppas kunna “köpa lyckan på burk”?

Inte ens med fina och rena ingredienser ska man tro att man kan äta piller/kosttillskott/supergreens eller vad som – som mirakelkur. Köper man mina kostprogram så är det inte något magiskt och unikt som kommer att inträffa – utan det är helt naturligt att må så pass mycket bättre av förändrad kost, det egna arbetet man lägger ned på matlagning, villigheten att förändras och att ta emot hjälp. Det är ett helhetstänk som gäller varje gång när vi uppnår hållbara revolutionerande hälsoförbättringar: rätt kost, kanske tillskott (enkla rena), stressfrihet, motion, livskvalitet osv…

Mina tips – kosttillskott

  • Supervitalis är en helt naturlig variant av typen Mivitotal – multivitamin.
  • För stressåterhämtning kan man även ta extra boost av B-vitaminkomplex.
  • Magnesium Magnesium hjälper din kropp med återhämtning, är viktigt för dig som tränar eller vill sova gott! Brist på magnesium är vanligt. Det går åt mycket magnesium vid stress.
  • Omega3 hjälper många vid återhämtning och fungerar generell inflammationsdämpande.
  • Probiotika och prebiotika för magen. Många behöver hjälp med bakteriefloran i magen med hjälp av tillskott under en period. Bra tarmflora och tarmfunktion är viktig för näringsupptaget. Men det är allsidig och bra kost med mycket grönsaker, frukt och bär som är den absolut bästa hållbara hjälpen! Du kan inte bota din tarmflora med tillskott – du MÅSTE ändra kost och vanor. Läs mer om IBS och andra magbesvär och kosten här…
  • Ett grönt pulver (alger, vetegräs osv) är ett naturligt vitamintillskott som verkar generellt uppiggande av flera olika skäl. Det är enzymrikt, innehåller klorofyll, är basbildande, har detoxande effekter osv osv.. – tillsätt till smoothies om du gillar det.
  • Flera andra tillskott kan vara bra att ta men man bör ta reda på sina individuella egentliga behov innan man köper på sig flera olika.

Tips seriösa, bra märken för kosttillskott: 
Pureness, Holistic, Alpha Plus, Thorne Research och Helhetshälsa. Det finns fler! Jag samarbetar med Pureness och handlar du via dom får du 20% rabatt: använd kod: Nilla20

Viktigt att tänka på

…efter en period av återhämtning med stöd av kosttillskott (självklart i kombination med en bra kost) så räcker oftast bra kost – utan tillskott! Den typ av mat/de riktlinjer vi följer när vi följer onlineprogrammet räcker för de allra flesta när hormoner, stress, inflammationer osv har balanserats eller dämpats.

Vill du investera i din hälsa seriöst?

Jag tycker att man ska göra tester och mäta om man verkligen har brister och i så fall vilka specifika brister innan man spenderar för mycket på tillskott under lång tid.

Många av oss har varit villiga att göra rejäla investeringar i vår hälsa och har spenderat en hel del pengar på behandlingar, böcker, kurser och tillskott. Jag rekommenderar varmt alla som vill äta tillskott för att bygga optimal hälsa att gå till en näringsterapeut. Där får du hjälp med alternativa tester och får en personlig analys av dina behov som du har nytta av resten av livet. Det kostar lite men som sagt – med de svar du får slipper du sedan gissa dig fram och spendera på en massa annat onödigt.

Företagshälsovård och andra vårdföretag (med utbildad medicinsk personal) genomför hälsokontroller. Ibland kan man få subventionerat via sitt företag, ibland får man bekosta själv. Har du inte varit hos din vårdcentral och fått hjälp så börja självklart där. Är du inte nöjd med den hjälp du får – byt vårdcentral någon gång för att se om du blir bättre bemött. Välj också ekologiskt oftare och spendera på grönsaker, frukt och bär.

Ytterligare tankar om kosttillskott och superfoods…

Läs mer om mina tankar kring tillskott och superfoods i en intervju med mig på Kurera.se  eller ett utdrag här:

Tankar kring så kallade superfoods
I första hand “näringsmaxar” Nilla den mat hon äter genom att äta mängder med grönsaker. – Jag äter till exempel mörkgröna grönsaker varje dag och bär flera gånger i veckan, som blåbär och hallon. I läkande perioder rekommenderar jag olika gröna pulver för dem som vill ta till något extra. Jag använder också en hel del raw food-pulver från till exempel frystorkade hallon, blåbär, lucuma, mesquite och rödbetor som naturlig sötning och smaksättning i raw food-desserter och smoothies. Men bara när de smakar gott och bidrar med vacker färg. De bidrar ju dessutom med vitaminer, mineraler, antioxidanter och fytokemikalier

Hon tillägger:
– Men annars ger bra råvaror mer än de flesta tror. Lax och annan fet fisk, havre, teff, bönor, färgglada grönsaker, frukter och bär, nötter och frön är fantastiska superfoods.

Tankar kring kosttillskott
Även om Nilla i första hand är mån om att äta näringsmaxat men hon är inte främmande för att då och då komplettera med kosttillskott: – Kosten kan och bör i slutänden tillföra det mesta en människa behöver men jag äter kosttillskott av olika slag i läkande perioder, säger hon och fortsätter: – Jag rekommenderar även ofta personer med till exempel utmattning att ta B-vitaminkomplex, omega-3 och magnesium. Det kan verkligen hjälpa en person att komma på rätt köl. Men det är ett långsiktigt tänk med en livsstilsförändring som hjälper människor att läka i det långa loppet. Om man behöver extra magnesium är det ofta ett tecken på att man även bör minska stress och utmattning istället för att tillskotten blir en form av symtomlindring.

(3) Comments

  1. […] och att knapra kosttillskott i andra hand – och bara om du vet att du har brister. Läs mer här…  Men vissa tillskott kan vara bra att ta i förebyggande syfte. Särskit probiotika. Med god […]

  2. […] Kosttillskott och superfoods – nödvändigt? – eller lurar vi oss själva? […]

  3. […] för det mesta att ändra kost i första hand och att knapra kosttillskott i andra hand. Läs mer här…  Men vissa tillskott kan vara bra att ta i förebyggande syfte. Särskit […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: