Kosttillskott och superfoods – nödvändigt? – eller lurar vi oss själva?

vitamins

Se mina tips på tillskott och preparat längre ned i inlägget!

Det började med att jag fick en fråga på mailen om FitLines produkter i samband med det pågående onlineprogrammet 21 dagar ren och läkande mat. Frågan handlade om vad jag ansåg om FitLine som kosttillskott generellt och vad jag tyckte om innehållet av koffein, socker och tillsatser i deras produkter. Här kommer ett inlägg med text som jag klippt in från de inlägg jag har lagt upp på Facebook de senaste dagarna.

Exemplet Fitline är ganska extremt i sammanhanget kosttillskott – men att använda sig av det hjälper till att belysa människors (vi konsumenters) benägenhet att köpa dyra produkter som lovar mycket för att kanske hitta en ”quick fix” till alla våra problem (?)  Inlägget har hjälpt mig formulera min generella syn på andra naturliga kosttillskott, vad som egentligen skapar mirakulösa hälsoförbättringar och om hur marknadsföringen av kosttillskott kanske går till och tolkas.


För intresserade – vad är FitLine?

FitLine är ett märke med produkter menade som kosttillskott – drycker, pulver, bars och annat liknande som innehåller olika vitaminer, mineraler och dessutom ofta socker, dextros, olika tillsatser, ofta mjölkprotein och ibland koffein. FitLines produkter säljs på nätet eller via typ pyramidsystem. Hemsida: https://www.pm-international.com/…

Varning för FitLine? FitLine säljs som kosttillskott med enligt dom ”flera patent” på vissa ingredienser(?) kombinationer(?) eller bara sina egna produkter(?) som ska göra att just deras produkter ger mirakulösa resultat. Formuleringarna i marknadsföringen är luddiga och svåra att kolla upp. Produkterna har granskats i media och vissa produkter även av livsmedelsverket. Företaget som säljer produkterna har kritiserats för vilseledande marknadsföring, omotiverat dyra produkter, ibland ofullständiga innehållsförteckningar och till och med att konsumenter fått oönskade fysiska biverkningar av vissa av produkterna. De granskningar jag har läst från oberoende källor som är möjliga att härleda har alla kommit fram till att det finns en hel del att ifrågasätta med både marknadsföringen och produkterna i sig. Intressant är också att minst en bloggare som har skrivit om produkterna på ett granskande sätt har enligt bloggaren hotats med stämningar av advokat som representerar FitLine. Läs här och framför allt här… 

Ur en granskning på Expressen Hälsoliv”…man kan säga att det inte finns något som talar för att Fitlines produkter skiljer sig från helt vanliga multivitaminpiller du köper på apoteket eller mataffären – förutom det hutlösa priset förstås. Det finns heller ingenting som motiverar produkternas höga pris.” /”Kort sagt är det kraftigt överdriven och osaklig marknadsföring. Och att Fitlines produkter säljs via hempartyn och pyramidsystem är kanske inte så konstigt – det är ett klassiskt sätt att sälja överprissatta produkter med vilseledande marknadsföring. På det sättet är det lättare att undkomma myndigheternas kontroll. Dessutom måste produkterna ha innehållsdeklaration vilket saknas i en del fall och där bryter Fitline helt klart mot försäljningsreglerna.” Läs hela artikeln här…

Min personliga reflektion om de positiva effekter konsumenter upplevt – är att de är relaterade till de vanliga vitaminer och mineraler som de innehåller och inget annat. Man får ju såklart även en extra positiv ”känsla/kick” när man dricker/äter sådant som innehåller beroendeframkallande ämnen – t.ex. koffein och socker. Att kosttillskott/hälsoprodukter innehåller socker och koffein är enl mig ett sätt att få konsumenter att återgå till de produkterna framför andra vanliga mer tråkiga (men ärliga) vitamintillskott.


Mirakulösa resultat och kosttillskott…

Att äta kosttillskott med vitaminer, mineraler, bra bakterier osv kan ge mycket positiva resultat i uppbyggande och återhämtande faser. Perioderna kan vara längre eller kortare beroende på person och utgångsläge. Till synes ”mirakulösa” läkningar och skiftningar kan ske om man t.ex. tillgodoser en brist man tidigare haft, om man upphör att äta något som man varit överkänslig emot, dämpar inflammationer, skapar bättre syra/basbalans eller läker tarmfloran så att näringsupptaget plötsligt fungerar bättre.

Att maten vi äter är relaterat till vår hälsa har jag inga som helst tvivel om. När jag slutade äta gluten, vete, mjölk och raffinerat socker upplevde jag en mirakulös förbättring inom några få dagar. Läs mer… Det var som att en ridå gick upp och allt blev tydligt och klart och jag var äntligen smärtfri. På bara några dagar! Jag har de senaste åren varit i kontakt med över 2000 kunder och klienter som har följt mina kostprogram eller kommit till mig i kostrådgivning. Inom tre veckor av anpassad kost upplever människor många gånger drastiska hälsoförbättringar. Ibland har personerna ätit naturliga kosttillskott och ibland inte. Vad som är viktigt att understryka i sammanhanget är att sådana här upplevelser egentligen är helt naturliga. Man behöver inte köpa dyra produkter för att uppleva det. Oftast räcker det med kost och vanor – ibland hjälper kosttillskott till på traven.

Lycka på burk?

Många märken inom hälsokost med rena och bra ingredienser använder sig av förskönande påståenden eller lockande marknadsföring. Man vill såklart sälja sina produkter och få dom att framstå i ljus dager! Jag själv talar självklart om vilka fördelar man kan uppleva som resultat av mina kostprogram i min marknadsföring så att de som behöver de förändringarna kan hitta mitt program och bli hjälpta av det…

Det behöver inte vara fel att marknadsföra – utan här ska vi kanske istället reflektera över vår egen benägenhet att hoppas kunna köpa lyckan i en burk? Men inte ens med fina och rena ingredienser ska man tro att man kan äta piller/kosttillskott/supergreens eller vad som – som mirakelkur. Köper man mina kostprogram så är det inte något magiskt och unikt som kommer att inträffa – utan det är helt naturligt att må mirakulöst mycket bättre av förändrad kost, det egna arbetet man lägger ned på matlagning, villigheten att förändras och att ta emot hjälp. Det är ett helhetstänk som gäller varje gång när vi uppnår hållbara mirakulösa hälsoförbättringar: rätt kost, kanske tillskott (enkla rena), stressfrihet, motion, livskvalitet osv…

Mina tips – kosttillskott

Multivitamintillskott utan innehåll av socker, koffein och annat onödigt kan jag absolut rekommendera om man känner sig hjälpt av det.

  • Mivitotal plus är ett jättebra multivitamintillskott om man är OK med viss mängd tillsatser och spår av mjölkprotein. Den finns i vanliga matvaruaffärer.
  • Supervitalis är en helt naturlig variant av typen Mivitotal.
  • För stressåterhämtning kan man även ta extra boost av B-vitaminkomplex.
  • Och magnesium: https://www.bodystore.com/2-x-magnesium-100-caps
  • Omega3 hjälper många vid återhämtning och fungerar generell inflammationsdämpande.
  • Probiotika och prebiotika för magen. Många behöver hjälp med bakteriefloran i magen med hjälp av tillskott under en period. Bra tarmflora och tarmfunktion är viktig för näringsupptaget. Men det är allsidig och bra kost med mycket grönsaker, frukt och bär som är den absolut bästa hållbara hjälpen! Du kan inte bota din tarmflora med tillskott – du MÅSTE ändra kost och vanor. Läs mer om IBS och andra magbesvär och kosten här…

Tips seriösa, bra märken för kosttillskott: 
Holistic, Alpha Plus, Thorne Research och Helhetshälsa. Det finns fler!

Viktigt att tänka på

…efter en period av återhämtning med stöd av kosttillskott (självklart i kombination med en bra kost) så räcker oftast bra kost – utan tillskott! Den typ av mat/de riktlinjer vi följer när vi följer onlineprogrammet räcker för de allra flesta när hormoner, stress, inflammationer osv har balanserats eller dämpats.

Vill du investera i din hälsa seriöst?

Jag tycker att man ska göra tester och mäta om man verkligen har brister och i så fall vilka specifika brister innan man spenderar för mycket på tillskott under lång tid.

Vill du göra en rejäl investering i din hälsa? Är du beredd på att lägga ned pengar på den? Fantastiskt! Gå till en näringsterapeut som gör tester och ger dig en personlig analys av dina behov som du har nytta av resten av livet. Företagshälsovård och andra vårdföretag (med utbildad medicinsk personal) genomför hälsokontroller. Ibland kan man få subventionerat via sitt företag, ibland får man bekosta själv. Har du inte varit hos din vårdcentral och fått hjälp så börja självklart där. Är du inte nöjd med den hjälp du får – byt vårdcentral någon gång för att se om du blir bättre bemött. Välj också ekologiskt oftare och spendera på grönsaker, frukt och bär.


Ytterligare läsning

Läs mer om mina tankar kring tillskott och superfoods i en intervju med mig på Kurera.se  eller ett utdrag här:

Tankar kring så kallade superfoods
I första hand “näringsmaxar” Nilla den mat hon äter genom att äta mängder med grönsaker. – Jag äter till exempel mörkgröna grönsaker varje dag och bär flera gånger i veckan, som blåbär och hallon. I läkande perioder rekommenderar jag olika gröna pulver för dem som vill ta till något extra. Jag använder också en hel del raw food-pulver från till exempel frystorkade hallon, blåbär, lucuma, mesquite och rödbetor som naturlig sötning och smaksättning i raw food-desserter och smoothies. Men bara när de smakar gott och bidrar med vacker färg. De bidrar ju dessutom med vitaminer, mineraler, antioxidanter och fytokemikalier

Hon tillägger:
– Men annars ger bra råvaror mer än de flesta tror. Lax och annan fet fisk, havre, teff, bönor, färgglada grönsaker, frukter och bär, nötter och frön är fantastiska superfoods.

Tankar kring kosttillskott
Även om Nilla i första hand är mån om att äta näringsmaxat men hon är inte främmande för att då och då komplettera med kosttillskott: 
– Kosten kan och bör i slutänden tillföra det mesta en människa behöver men jag äter kosttillskott av olika slag i läkande perioder, säger hon och fortsätter: – Jag rekommenderar även ofta personer med till exempel utmattning att ta B-vitaminkomplex, omega-3 och magnesium. Det kan verkligen hjälpa en person att komma på rätt köl. Men det är ett långsiktigt tänk med en livsstilsförändring som hjälper människor att läka i det långa loppet. Om man behöver extra magnesium är det ofta ett tecken på att man även bör minska stress och utmattning istället för att tillskotten blir en form av symtomlindring.

Kommentera

Strax kan du boka tjänster och onlineprogram direkt här via hemsidan - håll utkik efter uppdateringar! Fram tills dess - klicka "SHOP" för att t.ex boka nästa onlineprogram. Avvisa

%d bloggare gillar detta: