Hälsofilosofi kostråd

6 steg för att skapa förändring – bryt negativa mönster och vanor

Det som främst skapar förändring är villigheten att göra något annorlunda än vi tidigare gjort. Inga konstigheter, eller hur? Men beroende på personlighetstyp så kan vi antingen ha svårt att överhuvudtaget sätta igång förändringar – eller så är vi bäst på just det och problemet ligger istället i att fullfölja/avsluta omställningar och att behålla positiva vanor långsiktigt.

Hjärnan är likt en dator delvis till för att programmeras. Det är meningen att vi ska skapa automatiska tankar, strategier och beteenden så att vi slipper analysera och tänka inför varje moment. Som i exemplet att köra bil eller att cykla – först krävs intensiv träning och så plötsligt i ett ögonblick så går allt av sig själv. Allt det inlärda går per automatik och sitter även i muskelminnet.

Vi fungerar likadant när det gäller strategier kring känslomässig respons, relationer och t.ex. mat. Vi har programmerade beteenden och automatiska mönster som gör att vi känner, tänker och väljer på ett specifikt sätt i specifika situationer. Vi upplever det ofta som att vi är maktlösa under impulser och känslomässiga triggers.

Att förändra negativa programmeringar kan ibland ta lång tid men ibland går det på ett ögonblick. De gånger det sker ögonblickligen är när vi plötsligt kanske kan se oss själva klart utan att gå in i känslorna. Eller så kommer en omedelbar insikt som gör att de gamla känslorna inte längre har makt över oss. Många gånger sker det i terapi, när vi bestämmer oss för att vara ärliga med oss själva och vår omgivning eller i samband med andra förändringar i tillvaron eller omvälvande livshändelser.

Men vi kan själva ta tyglarna att bereda mark för att plötslig förändring kan ske. För att rätt insikter ska landa behöver vi många gånger göra hjärnan och vårt undermedvetna mer flexibelt.

6 steg för att skapa förändring

De här 6 stegen skapar garanterat positiva förändringar för vem som helst. Våra gamla triggers och beteenden ligger ofta låsta till saker, rutiner och vanor som vi inte ens tänker på. Därför är ger det en enorm effekt att göra sin tillvaro lite mer flexibel med små praktiska medel. Att rensa hemma kan till exempel ha enorm effekt. Våra hem utgör ofta en undermedveten representation av oss själva. När vi tar en annan väg till jobbet händer saker i det undermedvetna som skapar flexibilitet och öppna upp hjärnan för fler möjligheter till förändring.

Steg 1 – Gör upp med det gamla

Förslag: dag 1 – pågående…

Våra hem utgör i det undermedvetna representationer av oss själva. När du rensar ut hemma jobbar du alltså effektivt med din undermedvetna representation av dig själv. Utan att behöva förstå eller analysera. Rensa ut garderoben. Släng gamla saker. Gör om hemma. Vilket rum har du länge förbisett? Vilket rum står ofärdigt eller vilket rum får ”ta all skit”? Vad representerar det rummet för dig?

Börja smått om det känns svårt. Det viktiga är att få bollen i rullning. Rensa en byrålåda i taget. Låt hela processen ta allt från en dag till ett halvår. Beroende på hur grundligt rensningen behöver vara. Läs en bok om feng shui och spaceclearing om du behöver guidning.

Även om när du har rensat och gjort om hemma – inte har behövt att analysera eller förstå vad förändringen innebär  – så var beredd på att det kan väcka starka känslor utan till synes orsak. Låt dig själv känna. De känslor vi tillåter och känner kan lämna oss medan de vi trycker undan blir kvar…

OBS! Om du är en person som hela tiden förändrar hemma och köper ny inredning eller städar väldigt ofta – gör tvärt om. Tillåt ditt hem att vara som det är en period, t.ex ett halvår (städa för hygiens skull såklart). Observera de känslor som dyker upp – kan du vara nöjd med eller acceptera det som är?

Steg 2 – Släpp taget

Förslag: Dag 2

Fråga dig själv vad du sedan länge vet inom dig att det är dags att släppa? Det kan vara en relation, ett hem (dags att flytta), ett jobb eller en förälder som man behöver förändra dynamiken med. Det kan vara en gammal oförrätt som du behöver förlåta eller tillåta dig själv att släppa. Ta ett beslut idag som åtminstone inleder en förändring.

Gör så här: Sätt dig ned och andas med slutna ögon. Låt andningen bli långsammare under någon minut. Lägg en hand på hjärtat och en hand på magen andas några andetag här. Fråga dig själv: Vad eller vem är det jag vet inom mig att det är dags att släppa nu? Även om jag inte vågar göra slag i sak idag – så tillåter jag mig själv att veta nu…

Steg 3 – Upplev trygghet

Förslag: dag 3

Utforska skillnaden mellan upplevelsen av inre trygghet och vad du använder dig av för att skapa en illusion av trygghet med hjälp av yttre attribut. Med inre trygghet menar jag en villkorslös känsla av att du är trygg i alla situationer och du känner dig bekväm i din egen kropp. Yttre trygghet är att behöva attribut för att känna sig trygg: pengar, materiell säkerhet, relationer, rutiner, vanor, mat och att ha vissa saker på ett visst sätt osv.

Gör så här: Skriv gärna helt fritt under 30 minuter – Vad har trygghet varit för dig hittills? – Vad är inre trygghet och vad är yttre trygghet för dig? Vilka yttre representationer/attribut har du tidigare behövt för att känna trygghet (relationer, mat, larmsystem, tv, kaffe, saker… osv) Är det möjligt att uppleva trygghet utan dessa representationer/attribut? Hur specifikt? Hur vill du uppleva trygghet i framtiden?

Steg 4 – Identifiera behov

Förslag: dag 4

Fråga dig själv vilka behov du inte får uppfyllda i vardagen. Vilka steg är möjliga för dig att ta redan idag, så att du själv ser till att tillgodose dina egna behov? Små handlingar kommer man långt med. Något så enkelt som att ge sig själv 10 minuter på en parkbänk med sig själv och sina tankar (utan musik och telefon) ger mer än man ofta tror.

Ingen kan tillfredsställa våra behov åt oss. Om det till synes sker så har vi hamnat i beroendeställning till andra – eller de till oss – och det är på sikt aldrig sant tillfredsställande för någon. För att börja kommunicera sina behov på ett bra sätt så är första steget att utforska vilka behov man egentligen har.

Gör så här: Skriv som under steg 3 eller reflektera inåt som under steg 2: Vilka behov får jag inte uppfyllda i mitt liv just nu? Formulera dig kort, t.ex. vila, inre harmoni, sömn, lust, hälsa, dans, skratt, intimitet… osv.

Steg 5 – Skapa flexibilitet

Förslag: dag 5 – 11

Fråga dig själv hur du kan vara mer flexibel. Kan du bli bättre på att lyssna på andra innan du bestämmer dig för vad du själv tycker? Ta en annan väg till eller hem från jobbet. Titta inte på ditt favoritprogram på den tid du brukar, skjut på det och gör något annat som du längtat efter att göra eller titta på något helt nytt för dig.

Gör så här: Under en vecka, gör något nytt varje dag. Ex:
Dag 1- välj en annan väg till eller hem från jobbet och var närvarande – titta och reflektera över din omgivning med närvaro.
Dag 2 – begränsa din telefontid till minimum (ex. ej surf- eller apptid, bara sms och telefon)
Dag 3 – ring någon du inte pratat med på länge eller ring någon du annars alltid bara sms:ar med.
Dag 4 – spendera 10 minuter på att föreställa dig hur det är att ”gå i någons mockasiner”, dvs. föreställ dig så målande som du kan hur det är att leva någon annans liv  – någon du kanske ofta har tänkt negativa tankar om. Slut ögonen och ”var” den personen en liten stund.
Dag 5 – besök en bokaffär eller en pressbyrå – köp en tidning eller en bok du aldrig läst förut men som väcker ditt intresse på något sätt när du ser den (bestäm inte i förväg vad du ska köpa).
Dag 6 – gör en vänlig handling för en främling (håll upp dörrar, hjälp till med vagn eller kassar, ge ett leende och se i ögon, ge en komplimang och likn.)
Dag 7 – Bädda sängen eller låt bli. Om du alltid bäddar sängen – låt bli. Om du aldrig bäddar sängen – gör det. Eller likn. 

Steg 6 – Sätt en boll i rullning

Förslag – dag 12 – 18

Upptäck något, gör något som du aldrig gjort förut. Gå en kurs eller påbörja ett projekt. Vilken eller vad som helst. Poängen är att låta hjärnan vara öppen och kreativ på ett avslappnat eller stimulerande sätt. Det kan faktiskt vara precis vad som helst. Gärna något onödigt som bara är roligt eller intressant. När du lägger in planer i framtiden sätter vi igång energi och rörelse som stimulerar ytterligare rörelse och förändring i sin tur…

Gör så här: Sätt som mål att du inom en vecka ska ha tagit ett nytt beslut eller ha bokat in något. Det kan om du är väldigt trött eller likn. vara en behandling eller en dag på spa. Det kan vara att boka in en bio med en vän men också som sagt också en kurs, en resa eller likn. Surfa runt på olika kurs-sidor, resebolag, spa, massörer, restauranger osv under en vecka. Låt dig själv drömma och känna vad som sätter igång din energi, lust och vilja.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: