Krusbärssallad med persilja och vitlöksolja

Sallad med krusbär

Redan några mogna krusbär! Skördarna kommer tidigt i år. Få saker är så fullproppade med vitaminer, mineraler och antioxidanter som bär. Om du har möjlighet – frossa!

När krusbären blir mjuka och lossnar lätt är de redo att ätas råa. Krusbär kräver ändå ofta mycket socker i desserter och sylt eftersom att de är sura och beska men behandlar man dom som en grönsak istället för en sötsak så tänker man inte på beskan och syran alls på samma sätt. Ersätt gärna tomater i en vanlig sallad med skivade krusbär.

krusbär sallad

Jag tycker att mogna krusbär är goda med finrivet citronskal eller citrusolja, vitlök och örter. Krusbär passar i vilken sallad som helst och går även bra ihop med något fett så som fetaost eller nötter.

Liten krusbärssallad med persilja och vitlöksolja

Den här salladen är mest en smakkombination och utgör inte en hel rätt. Servera den som ett syrligt tillbehör på en grönsaksbuffé eller blandad med annan sallad eller spenat, gurka och toppad med smulad fetaost. 

  • Ca 2 dl mogna krusbär, skivade
  • ca 2 msk hackad persilja eller körvel
  • 1 liten klyfta vitlök, pressad eller mortlad
  • 2 msk god olja – jag använde kallpressad rapsolja smaksatt med citron, det går bra med olivolja och lite rivet citronskal istället
  • salt och peppar
  • ev lite pressad citron

Blanda samman alla ingredienser.

Tips smakkombination – lunchsallad eller förrättssallad

Gör en bas-sallad med spenat, örter och kanske andra gröna blad. Blanda med skalad och skivad gurka och skivade krusbär. Gör en dressing av oljan och vitlöken, salta och peppra och smaksätt med citronsaft. Toppa med fetaost och kanske kokta, avsvalnade linser eller rostade saltade solroskärnor. Salta och peppra lite extra om det behövs.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Klicka "SHOP" för att t.ex boka nästa onlineprogram. Avvisa

%d bloggare gillar detta: