Annonser

Äppelkaka med lönnsirap (glutenfri, mjölkfri)

Äppelkaka med lönnsirap - glutenfri, naturligt glutenfri från boken https://www.adlibris.com/se/bok/laga-glutenfritt-pasta-pizza-pajer-piroger-andra-klassiker-9789155263034

Det här receptet har jag lagt upp förut… Jag vet. Men det kanske är världens godaste äppelkaka… Beroendeframkallande god. Dryg och mättande.

Receptet kommer från min bok Laga glutenfritt : pasta, pizza, pajer, piroger och andra klassiker.

 

Äppelkaka med lönnsirap (glutenfri)

Hjälp, detta är nog den godaste äppelkaka som finns! Efter bjudningen kommer alla att vilja ha receptet! Men det ska utfärdas en varning, som dessert räcker en mycket liten bit. Till lyxigt fika passar kakan lika utmärkt.

Ca 12 bitar

 • 3 äpplen, skalade och delade i kuber
 • 30 g smör eller kokosolja
 • 1 dl ljust muscovadosocker, rårörsocker eller kokossocker
 • 200 g mandelmjöl
 • 200 g (2 1/3 dl) hela mandlar
 • 2 tsk mald kardemumma
 • 2 tsk bakpulver
 • 4 ägg
 • 1,5 dl lönnsirap

Topping:

 • 2 äpplen, tunt skivade
 • 50 g hela mandlar, grovhackade
 • 50 g smör, smält
 • 50 g ljust muscovadosocker, rårörsocker eller kokossocker

Värm ugnen till 180 grader. Smörj en 26 cm kakform. Skala och kärna ur äpplena, skär sedan i klyftor. Smält smöret i en stekpanna. Tillsätt äppelklyftor och valfritt socker. Koka under omrörning, tills äpplena är mjuka och börjar färg, ca 5-10 minuter. Det bör inte finnas någon vätska kvar i pannan. Ta bort från värmen och låt svalna.

Mixa mandelmjöl, hela mandlar, kardemumma och bakpulver i en matberedare tills mandeln är grovt hackad. Ställ åt sidan. Vispa samman ägg, råsocker och lönn eller sirap till en fluffig smet. Vik in mandelblandningen och de tillagade äpplen i smeten. Häll i kakformen och grädda i cirka 1 timme.

Smält smöret till toppingen, rör ner valfritt socker. Dela äpplen i halvmånar, blanda ner skivorna i smörblandningen och låt sjuda tills äpplena är mjuka och börjar färg, ca 5-10 minuter. Tag ut kakan. Fördela toppingen jämnt över kakan – grädda lite extra om du vill ha mer färg på ytan. Låt svalna. strö på hackad mandel. Klar att servera!

Annonser

  • Nilla's Kitchen

   Va tråkigt! Jag vet inte vad som gått fel. Kanske för grovmalt mandelmjöl? Mina kakor när jag bakat har blivit bra. Lite mer smulig (men saftig) blir kakan eftersom att den inte innehåller stärkelserikt mjöl – men dock 4 ägg så det borde hålla ihop. Gjorde du några ändringar?

 1. Carina

  Hej
  Är inte så van att baka. När jag läser receptet ska man ”Vispa samman ägg, råsocker och lönn eller sirap till en fluffig smet”. Hur mycket råsocker ska det vara? Som jag tolkar receptet så ska 1 dl socker som anges i receptet användas till att göra äpplena mjuka, men sedan anges inget mer socker i receptet. Säkert jag som inte fattar, men vore tacksam för hjälp.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Klicka "SHOP" för att t.ex boka nästa onlineprogram. Avvisa

%d bloggare gillar detta: