Hälsofilosofi

Hur vi kan förändra relationen till mat

När vi går in i våra gamla beteenden och mönster kring mat (vissa kanske äter för mycket med fokus på mat hela tiden medan andra helt glömmer mat och för ofta skippar måltider) så är det självklart viktigt att stanna upp… för att bryta mönstret. Våra tankemönster och beteenden har energi – de har momentum och går av sig själva om vi inte stannar upp.

Men att stanna upp räcker inte alltid – det kan bli motsatt effekt om vi hindrar tankar och beteenden så att de istället blir ”förbjudna” eller döms som ”dåliga”. För att förändra ett gammalt mönster är det egentligen nya insikter som krävs så att förändringen sedan går av sig själv och inte känns tvingande.

När jag tidigare i livet första gången upplevde att jag kunde distansera mig från min tankar och att jag inte behövde identifiera mig med den ”story” som spelade inuti mitt huvud – så upplevde jag ett livsavgörande skifte. En coach bad mig att – i mitt medvetande – flyta upp ovanför min livssituation och betrakta det som hände från ett moln ovanifrån. Från observatörens position i neutralt läge ovanför ”dramat” kunde jag betrakta mig själv. Därifrån kunde jag ”välja” mina reaktioner, tankar och känslor på ett helt nytt sätt. Jag behövde inte längre hela tiden slitas i olika riktningar av olika känslor i ”dramat” av mitt liv.

Jag hade faktiskt fram tills dess aldrig insett att jag hade den möjligheten inom mig själv.  Att jag kunde välja perspektiv och att jag kunde betrakta mig själv utifrån och att jag på så sätt fick kontroll över mina upplevelser. Därför innebar den insikten ett så stort skifte för mig. En del människor har det motsatta problemet – de förhåller sig hela tiden distanserade till det som händer och befinner sig aldrig i sin kropp/sina känslor. Men det är samma metod vi använder oss av för att bryta mönster – oavsett om vi är personer som lätt dras med i tankar och känslor eller om vi är distanserade till allt som händer; vi stannar upp och tillåter oss att uppleva det som är från ett annat perspektiv. Det handlar om att vi tillåter oss själva att kliva ur våra tankar och det energi-momentum vi är mitt uppe i.

Många av oss behöver förändra – inte bara maten i sig – utan även vår relation till mat, till oss själva och till det som ger oss energi i livet. Prova följande övning för att förändra hur du relaterar till mat.

Mental övning för perspektivförändring

Det här en NLP-teknik (perceptual positions) som jag använder mig av med klienter i coaching. Syftet med övningen är att skapa flexibilitet i tanken och större valmöjlighet i varje ögonblick. Det finns tre huvudsakliga positioner/perspektiv som vi kan anta i vårt medvetande för att öka vår förståelse av situationer och beteenden vi upplever. Övningen används främst för trauman, svåra minnen och relationsproblem men är supereffektiv för annat viktigt vi relaterar till i vardagen; t.ex.  mat och pengar.

Upplev ur olika perspektiv/positioner

För att göra övningen behöver du blunda och komma i kontakt med dina inre bilder och förnimmelser. Så som du inom dig t.ex. upplever drömmar. När du gör övningen, slappna av och blunda. Läs längst ned hur du gör övningen specifikt med mat.

1: a position – där är vi associerade i händelsen, och vi ser och upplever saker helt och hållet ur vårt eget perspektiv – inifrån och ut genom våra egna ögon och sinnen.
2: a position – där är vi associerade i någon annans kropp. Vi ser saker ur deras synvinkel. Det kan faktiskt också vara något abstrakt så som pengar eller mat eller något annat som vi har en stark relation till. Det undermedvetna skapar nämligen personifieringar till allt vi relaterar till – oavsett om vi tidigare varit medvetna om det eller inte.
3: e position – där är vi en oberoende observatör och kan se växelverkan mellan positionerna 1 och 2. Vi ser saker från ett utifrån-perspektiv. Vi kan i tanken ställa oss på olika platser och relatera till situationen och uppleva olika känslor från olika platser – t.ex. om vi ställer oss bredvid  i rummet eller om vi placerar oss ovanifrån – från ett ”högre perspektiv”.

Hur du gör övningen med din relation till mat

Du kan göra den här övningen och anta de olika positionerna med mat! Du behöver först i tanken välja ett specifikt ”relaterande” du har till mat (som du nu vill förändra) som du kan se inom dig i en specifik miljö. T.ex kvällsätande i tv-soffan eller en stressig dag på jobbet när du glömmer att äta lunch osv. osv. I den specifika relationen/situationen är det du och mat som står i relation till varandra – skapa en visuell representation av mat så som du relaterar till den i situationen. Även om den blir abstrakt, som en energi eller som en symbolisk representation. Se inom dig: vart befinner sig ”mat” i relation till dig i händelsen? Hur ser den ut (i din uppfattning)? Anta de olika positionerna i tanken (2:a positionen är i den här övningen ”mat”).

När du upplevt de tre positionerna med alla sinnen inom dig – vad har nu förändrats? Vad kan du nu välja istället? Hur specifikt är det nu möjligt att relatera annorlunda till mat?

Boka tid

(1) Comment

  1. Hej! Väldigt trevlig blogg som du har. Tack för alla fina inlägg! Jag försöker äta bättre pgav infektion/inflammation i kroppen. Problemet är att jag inte vill tappa vikt och försöker träna också. Har du några tips på vad jag ska äta mer av för att inte gå ner i vikt? Tyvärr reagerar jag på nötter och tål inte.
    Mvh

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: