Glutenfritt Hälsofilosofi kostråd

Är det farligt att äta glutenfritt?

Jag fick härom veckan frågan om man kan bli glutenintolerant (celiaki) av att undvika gluten. Samtidigt som fler och fler går över till en glutenfri kost varnar en del läkare och dietister  för risker. Förvirring råder och det är inte konstigt. Här kommer mina tankar om vad det egentligen handlar om…

För det första – det snabba svaret på om man kan utveckla glutenintolerans av att äta glutenfritt är nej, man kan inte bli glutenintolerant av att undvika gluten. Celiaki en autoimmun sjukdom, där immunförsvaret triggas att attackera kroppens egen vävnad – det kan man absolut inte utveckla det genom att undvika gluten.

Tips läsning:

 • Vad är glutenintolerans/celiaki? Läs här…
 • Vad är gluten-överkänslighet (icke-celiakirelaterad glutenkänslighet)? Läs här…
 • Veteallergi och glutenintolerans – skillnad: läs här…

– finns det risker med att undvika gluten? 

Dietister och läkare varnar ibland för glutenfri kosthållning – anledningen är främst avsaknad av riktigt fullkorn och näringsrika mjöler i de färdiga produkter (glutenfritt bröd) och mjölmixer som finns på marknaden. Läkare och dietister reagerar ibland på att glutenfri kost inte är mer hälsosam – d.v.s. att välja glutenfri mjölmix är inte mer hälsosamt än vetemjöl. Det gäller att välja generellt hälsosamt – inte bara glutenfritt. Man reagerar också mot att det är viktigt att allmänheten inte luras att tro att man kan undvika gluten och därmed undvika sjukdomar – det handlar självklart om mer om vad man äter – inte bara om vad man inte äter. Man kan inte välja Sempers mjölmix istället för vetemjöl och tro att man ska bli frisk från kroniska sjukdomar… typ så….

Mina kostråd exkluderar i princip alla glutenfria färdiga mjölmixer och bröd på marknaden. Självklart blir man inte inte frisk eller kommer i fysisk balans av att äta bara glutenfritt – det är fler principer än så som utgör grunden för en t.ex. inflammationsdämpande kost och mat som är stärkande för tarmfloran. För att äta en sund glutenfri kost behöver vi välja glutenfritt fullkorn. Och det finns det massor av alternativ till. Se t.ex. mina recept på naturligt glutenfritt bröd här… Det är alltid en generellt ren och läkande kosthållning man måste välja.

Tips läsning:

 • Är det skillnad på glutenfritt och glutenfritt? Läs här…
 • Läs mer om onlineprogrammet “21 dagar ren och läkande mat” här…
 • …läs mina tankar om problem mat, media och vetenskap här…

 – vad händer egentligen när vi undviker gluten?

För oss som undviker gluten av hälsoskäl (vi som inte har celiaki) – vad är det som har hänt när vi upplever att vi har blivit mer känsliga av att undvika gluten eller vete?

För de första vet vi egentligen inte vad som är anledningen till att vi mår bättre när vi äter glutenfritt och vetefritt. Vi vet inte om det är glutenet eller vetestärkelsen eller om det har att göra med att ha generellt minskat inflammationer i kroppen genom förändrad kost. Många tar bort gluten och blir av med ballongmage och då är det kanske fibrerna i sädesslagen, inte gluten, som man är känslig mot.

Sedan barndom har vi anpassat oss till den kost vi ätit (gluten och vete). När vi sedan tog bort det ur kosten så anpassade sig kroppen. Inflammationer kanske gick ned och tarmen reparerade sig. Vi blev friskare och mådde bättre. När vi sedan återintroducerar gluten/vete igen så reagerar kanske kroppen negativt och det är lättare att känna av symtomen med den nya nivå av hälsa som vi uppnått.. och ja, det kanske känns som att man “blev” intolerant fast egentligen har vi varit känsliga hela tiden.

– Bör vi vänja oss vid gluten?

Nej, det finns det inga som helst anledningar till om vi mår bättre av en glutenfri kost. Att vi mår bättre är ett bra tecken på att den kost vi valt faktiskt är bättre. De skäl som dietister och läkare anger när de rekommenderar att äta gluten och vete och andra sädesslag handlar alltså om att de anser att den glutenfria kost som vi har i Sverige är vitamin- och fiberfattig. De menar att det skulle vara svårt att äta glutenfritt och näringsrikt på samma gång. Jag menar att det för många blir lättare att få i sig en näringsrik och fullvärdig kost när man övergår till glutenfritt eftersom att man kanske t.ex. slutar att äta ensidigt med mycket bröd och pasta som bas i vardagskosten. Att äta hälsosamt kräver medvetenhet – oavsett om man äter gluten och vete eller kanske väljer bort bröd helt och hållet.

Titta gärna på:

(9) Comments

 1. Hej! Jag undrar om du anser att det är en (godkänd för kroppen) skillnad på vårt nya moderna gluten och den gamla säden som ölandsvete eller biodynamisk odlad säd? Mvh

 2. […] Är det farligt att äta glutenfritt? […]

 3. […] Är det farligt att äta glutenfritt? […]

 4. […] Fullkorn och fibrer minskar enligt forskning risken för sjukdomar och förbättrar tarmhälsan. Dietister och läkare varnar ibland för att välja en glutenfri kosthållning om man inte har celiaki på grund av avsaknaden av fullkorn i de färdiga glutenfria produkter och mjölmixer som finns på marknaden. Läs mer… […]

 5. […] Är det farligt att äta glutenfritt? Lyckas med glutenfri bakning – tips och felsökning […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: