Hur svårt kan det vara att få bra tarmflora? 4 råd om tarmbakterier och kost

fermentedHär kommer äntligen min samlade syn på kost och tarmbakterier (kort). Att god tarmflora är viktigt för hälsan är inget nytt. Och då menar jag inte ens nytt i och med de senaste årens böcker, artiklar i media och inslag i tv. Medvetenhet om tarmbakteriernas roll för immunförsvar, allergier, inflammation osv har funnits inom funktionsmedicinen och näringsmedicinen länge. Det som är intressant nu de senaste åren är att nu börjar läkare och medicinsk forskning att vakna och verkligen hitta samband med rapporter som ger tydliga resultat.

Jag skriver ett inlägg nu eftersom att jag tycker att all information på nätet, i böcker och media kommunicerar lite olika budskap och jag upplever att klienter och kursdeltagare ofta är förvirrade. Många har en bild av att man måste äta ganska konstig mat med högar av kimchi, gurkmejashots eller bara dricka gröna smoothies. Det är avskräckande för det stora flertalet människor. De flesta tror att det är en extrem kost som gäller för att balansera tarmfloran. Och det är verkligen lätt att få den uppfattningen.

Många artiklar och bloggar om tarmhälsa listar tips på t.ex. surkål, kimchi, probiotika och fibrer som svar på bättre tarmflora. Det är bra att vara medveten om sånt som man bör inkludera i vardagskosten – ja! Men jag tycker det är viktigare att belysa de verkliga grundstegen som man behöver ta först för bra tarmhälsa (listan nedan).

Tarmfloran är extremt unik från person till person. Det finns egentligen ingen specifik ”tarmfloradiet” som fungerar för alla. Att vi skulle må bra av att äta exakt samma saker är inte troligt och det är inte min erfarenhet varken personligen eller professionellt i arbetet med klienter. Självklart finns generella riktlinjer och fakta! Men de ger faktiskt inte en särskilt ny bild av vad som är ett hälsosamt sätt att äta. De flesta behöver inte alls äta raw food eller sluta hetta upp maten över 100°C eller helt utesluta vissa födoämnen. Det är de stora, övergripande valen i vardagen som är viktiga, att lyfta blicken och se större.

Vill du veta mer om hur det fungerar i mage/tarm – läs den här texten av Näringsterapeut Madeleine Marcus. Mer specifikt om just tarmbakterier? Läs här…


Mina viktigaste råd för god tarmhälsa

Det är alltså viktigt att vara medveten om hur klimatet i mage tarm påverkar hälsan och det är viktigt att välja en kost som främjar god tarmhälsa! Specifikt hur man gör det finns det många alternativ till.

1. undvik antibiotikakurer i onödan

Undvik antibiotika-kurer (i onödan) – det är verkligen nummer ett. Antibiotika slår ut en hel del av de goda bakterierna i mage/tarm. Balansen rubbas och det kan ta månader att återställa. Måste man ta antibiotika kan man ta ett tillskott av probiotika i samband med kuren. Jag rek. även att man tar probiotika till vardags (se nedan) och att ta en kur med extra många stammar probiotika direkt efter en antibiotikakur. Antibiotika kan verkligen ställa till det i magen!

2. grundläggande kunskaper i näringslära och att äta därefter

Vad gäller kost så är det ganska grundläggande kunskaper som bygger bra hälsa – och att äta efter den kunskapen. Man behöver ha ett hum om näringslära och hur man bygger en bra måltid med protein, kolhydrater, fett och fibrer. Man behöver veta hur man väljer de beståndsdelarna av bra kvalitet. Dessutom bör man välja bort för mycket socker och välja in mer grönsaker och frukt än de flesta kanske äter. Lever du verkligen efter en sådan kunskapsgrund så mår du antagligen ganska bra!

En varierad kost med fibrer, låg sockermängd, mycket grönsaker osv. osv är helt enkelt det snabbaste svaret på hur man balanserar sin tarmflora. Mindre bröd och mer grönsaker är ett bra extra-tips.

All information till den livsstilen finns faktiskt i hemkunskapsboken från högstadiet och på livsmedelsverkets hemsida (läs här vad livsmedelsverket säger om tarmbakterier). OBS! Jag ställer mig inte bakom alla råd som livsmedelsverket ger – jag tycker att det finns brister och att råden ibland är onyanserade och för många behövs mer. Men Livsmedelsverkets roll är att enbart ge information som är vetenskapligt grundad och det jobbet gör de mycket bra. 

3. kunskap om inflammation, överkänslighet mot födoämnen och kost

Har du provat att leva generellt hälsosamt men mår inte bättre? Då är vi antagligen mer inne på det spår jag har arbetat med de senaste åren – d.v.s extra anti-inflammatoriskt mat. Läs mer här… Även om man satsar på att utesluta gluten, vete, mjölk, socker och raffinerade kolhydrater med den här typen av kost så är grunden den samma som vetenskaplig näringslära.

Det finns ganska stort utrymme för flexibilitet och individuella anpassningar inom ramen för anti-inflammatoriskt kost. Man kan t.ex. äta helt vegan eller mer eller mindre kött/fisk, man kan välja mer kolhydrater från glutenfria spannmål eller utesluta alla spannmål a´la Paleo. Eller välj att äta enligt medelhavskost om du är OK med lite mjölk och gluten… Det finns flera traditionella kosthållningar att hämta inspiration ifrån. Läs mer om hur jag äter…

Läs mer om onlineprogrammet ”21 dagar ren och läkande mat utan gluten, mjölk och socker”

4. ät probiotikatillskott* (och kanske andra tillskott)

Jag rek. för det mesta att ändra kost i första hand och att knapra kosttillskott i andra hand – och bara om du vet att du har brister. Läs mer här…  Men vissa tillskott kan vara bra att ta i förebyggande syfte. Särskit probiotika. Med god tarmflora förbättras t.ex. immunförsvar och näringsupptag – så att man behöver färre andra tillskott. Om du haft långvariga problem med mage/tarm kan du prova om du mår bättre med tillskott av matsmältningsenzymer. Läs här om hur du väljer tillskott. Läs mer om enzymer och matsmältningen här…

*I sällsynta fall kan probiotikatillskott orsaka mer obalans. Om du haft långvariga problem mage/tarm som du inte kommer till rätt med så ska du söka hjälp. Sjukvården förts och sedan en näringsterapeut. 


Mer läsning

Vill du veta mer om hur det fungerar i mage/tarm – läs den här texten av Näringsterapeut Madeleine Marcus.

Mer specifikt om just tarmbakterier? Läs Sanna Ehdins text här…

Här finns flera bra artiklar om vetenskap och tarmbakterier med länkar till videoföreläsningar.

Här är ett bra reportage i programmet Meny

Kommentera

Strax kan du boka tjänster och onlineprogram direkt här via hemsidan - håll utkik efter uppdateringar! Fram tills dess - klicka "SHOP" för att t.ex boka nästa onlineprogram. Avvisa

%d bloggare gillar detta: