Vegan/Växtbaserat

2019 är året det är dags att våga vegan!

Nu har veganvågen verkligen fått fart! Trendrapporter och statistik så här i slutet av året visar att fler har valt vegan och vegetariskt under 2018. Det betyder att det är fler än någonsin som 2019 kommer att prova vegan-kost för första gången på allvar som livsstil.

Även om vi inte fortsätter att äta 100 % vegan resen av livet så är det åt det vegetariska hållet vi alla kommer att behöva röra oss. Då är det viktigt att vi inte bara utesluter kött och mjölkprodukter rakt av utan att lär oss hur vi får i oss tillräckligt med protein och näring från växtbaserade källor. 

Poängen för många att delta i onlineprogrammet 21 dagar ren och läkande mat är att lära sig mer om hälsosam vegetarisk eller vegan-mat för framtiden. Man kan alltså välja om man äter vegan under perioden eller om man äter fisk, ägg, kött osv. Oavsett inriktning (vegan eller ej) så är maten grönsaksbaserad och har effekten att vara hormonreglerande, inflammationsdämpande, blodsockerbalanserande och främjar god tarmflora. Man lär sig laga ren, näringsrik och läkande veganmat – som är goood och som inspirerar bättre val för framtiden.

Varför välja grönsaksbaserad kost?

Att våra kroppar är försurade i varierande grad är i princip mer regel än undantag i västvärlden. När vi övergår till en mer grönsaksbaserad kost, fri från snabba kolhydrater och för mycket socker, när vi begränsar mängden mjölkprodukter, fläsk och rött kött, övergår vi automatiskt till en kost som är mer basbildande.

Grundprincipen är att särskilt grönsaker, frukt och bär fungerar basbildande i kroppen medan mycket annan föda skapar en sur reaktion. Olika livsmedel är alltså antingen syra- eller basbildande, men ett surt livsmedel behöver inte nödvändigtvis vara syrabildande. Till exempel är all citrusfrukt syrlig i smaken, men basbildande i kroppen (det vill säga balanserande och bra att äta för de allra flesta). Läs mer här…

Blir man mätt?

Ja, absolut! Om du väljer att övergå till vegankost från att ha ätit kött/fisk/fågel kommer du nog bli förvånad över hur rejäl och mättande maten kommer att vara. Visst, man går igen om en omställningsfas men man vänjer sig ganska snabbt. Det är vanligt att den första veckan både uppleva att man inte orkar äta upp allt (på grund av stora portioner) och även att man snabbt blir hungrig.

De flesta behöver vänja sig vid att äta större portioner och/eller oftare när man övergår till grönsaksbaserat. Grönsaker är nämligen energisnåla och smälts snabbare vilket leder till att man behöver äta större kvantiteter. Det gäller i alla fall de flesta – allt beror såklart på hur man ätit innan.

21 dagar ren eller läkande mat – onlineprogram: start 13 januari

Har du frågor om onlineprogrammet? Kontakta mig: info@nillaskitchen.com

Du får:

  • Nedladdningsbart material; uppstartsguide, alla recept du behöver och mycket mer…
  • Dagliga coachande e-mail under 21 dagar
  • Facebookgrupp där du möter mig (kostrådgivare, kock och coach) och övriga deltagare
  • Extramaterial om hur du lägger upp din kostomställning, gör inköp och allt om de nya vanorna.
  • Inspirerande bonusrecept löpande
  • Resursfiler för personlig utveckling
  • Boka…

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: