Bröd Glutenfritt Vegan/Växtbaserat

Durralimpa med äpple och frön (naturligt glutenfritt)

Saftigt, mättande och smakrikt mat- frukostbröd. Ett naturligt glutenfritt fullkornsbröd bakat med näringsrikt durramjöl och rårismjöl, äpple och proteinrika frön. Utan extra stärkelse!

Megamumsigt bröd! Jag älskar att använda äpple i matbröd – det smakar inte äpple utan bidrar inte bara med fibrer och vätska utan och snaturlig sötma och syra som helt enkelt ger fyllighet och djup.

Ang jäsningen: man kan göra det här brödet både med jäst och med bikarbonat. Det vill säga jäst eller ojäst.

Durralimpa med äpple och frön (naturligt glutenfritt)

1 limpa (1,5 l)

 • till jäsning; antingen (2 tsk bikarbonat+1 msk äppelcidervinäger) eller (20 g färsk jäst/2 tsk torrjäst)
 • 6,5 dl vatten
 • 2 dl rårivet äpple från ca 1,5-2 äpplen
 • 1-3 tsk honung eller agavesirap
 • 2,5 dl blandade pumpakärnor och solroskärnor (kan ersättas av grovhackade nötter)
 • 1 dl linfrön
 • 1 tsk brödkryddor eller 2 tsk fänkålsfrö som mortlas (kan uteslutas)
 • 1,5 msk fiberhusk eller finax psyllium (finmalt puver)*
 • 2,5 dl durramjöl
 • 2,5 dl rårismjöl (kan ersättas med durramjöl)
 • 2 tsk salt

Gör så här:

 1. Värm ugnen till 200-225°C**. Täck insidan av en limpform (1,5 l) med bakplåtspapper eller pensla ordentligt med olja.
 2. Vispa ihop vatten, äpple och honung i en bunke. Vattnet ska vara ca 37°C om du valt jäst. Om du valt bikarbonat kan vattnet vara kallt.
 3. Mät upp och blanda alla torra ingredienser för sig.
 4. Tillsätt de torra ingredienserna till degvätskan och vispa hastigt ihop till en jämn smet med ballongvisp eller slev. Det blir en ganska klibbig smet som snabbt sväller och stelnar när fiberhusken suger upp vätska.
 5. Klicka i smeten i formen och pudra med rårismjöl och/eller frön över ytan. Om du valt jäst; låt smeten jäsa i limpformen i ca 60 min. Om du valt bikarbonat; låt smeten stå och svälla i minst 10 minuter, gärna längre.
 6. Baka brödet i ca 60 minuter lågt/mitten i ugnen.**
 7. Ta ur brödet ur formen och låt svalna på galler under bakduk. Låt brödet kallna åtminstone delvis helt innan du skär i det. Det går bra att baka dagen innan man ska äta det. Det håller sig saftigt och gott i flera dagar! Går bra att frysa in i skivor och tina direkt i brödrosten.

*fiberHusk (Lindroos) och Finax psyllium är finmalt pulver. Det går inte att ersätta med grovmalt psylliumfröskal- t.ex Risenta psylliumfröskal med samma volymmått – men i vikt går det att ersätta: 1,5 msk fiberhusk = 15 g = 15 g grovmalet psylliumfröskal. 

**Ang. gräddningstemperatur och tid: Jag gräddar ofta mina glutenfria matbröd i extra varm ugn (225°C) och extra länge. Det ger en god skorpa vilket annars är svårt att få till på glutenfritt bröd. Om du bara vill ha ett genomgräddat bröd så kan du sänka temperaturen till 200°C och/eller korta gräddningstiden till ca 45 min.

(5) Comments

 1. Ann-Cathrin Andersson says:

  Tack för alla dina fina recept och råd. Brödet ska jag absolut baka snarast

 2. Malin Carlson says:

  Tack för alla dina fantastiska recept. Testade att baka detta bröd igår. Blev en härlig yta men blev ganska lös invändigt. Gräddade jag den för kort tid tror du? Vilket är ditt mest populära bröd enligt dina följare? Tack igen för all din underbara inspiration till god och hälsosam livsstil!

  1. Hejsan! det kan vara så att du gräddat för kort, kanske har du använt fel psylliumprodukt.. Vet inte. Det här receptet har snabbt blivit populärt, bovetefrallorna och limpa av dansk rågbrödstyp har länge varit favoriter.

 3. […] “superlimpa” Durralimpa med äpple och frön (naturligt glutenfritt) Glutenfri dansk limpa (fullkorn, vegan, kan göras utan jäst) Quinoa-chapati (glutenfritt, […]

 4. Majken says:

  Denna limpa är så god! Min dotter älskar brödet också. Bästa brödet hittills, jag bakar det med en mjölsort (durra), hasselnötter och solrosfrön. Men jag undrar varför solrosfröna blir gröna efter gräddning?
  Stort tack för detta recept!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Förtroendemärke
%d bloggare gillar detta: