Lunch och middag Paleo SCD-vänliga recept Tillbehör Vegan/Växtbaserat

Ramslökspesto med peccorino (kan vegan-anpassas)

Så himla gott! Och vilken lyx! Just nu är jag på Österlen och hälsar på mamma, tar det lugnt och jobbar där emellan. I närheten finns skogar med vandringsleder och ramslök och annat ätbart växer vilt och i överflöd.

Pesto med ramslök är superenkelt att göra med bara solrosfrön och olivolja och passar till allt där vanlig pesto passar. Med pasta (jag gillar rårispasta bäst) eller som sås till fisk eller kyckling. Mitt recept är såklart utan ko-mjölk och kan göras vegan.

Istället för olivolja valde jag kallpressad svensk rapsolja och istället för parmesan valde jag peccorino. Peccorino är en italiensk fårost av parmesantyp. Den finns färsk, mellanlagrad och vällagrad och den varierar i smakintensitet. Jag tycker att en mellanlagrad passar bäst eftersom att peccorino har ganska mycket smak. Det går också bra att byta till annan ost, tex manchego (spansk fårost) som är snäppet mildare.

Jag har valt att använda solroskärnor i kombination med valnötter men de går ju såklart att ersätta med pinjenötter, mandel eller andra nötter som man gillar. Kombinationen solroskärnor/valnötter har jag valt för att det ger en mild valnötsmak.


Vegananpassa: ersätt osten med antingen mixade/malda rostade solrosfrön eller solrossmör/pasta eller cashewsmör och ev. en msk naturjäst/b-jäst.


Ramslök kallas skogsvitlök eftersom att den smakar milt av vitlök men också lite gräslök. Den säljs i välsorterade grönsaksdiskar (ofta dyrt) och hittas gratis i det fria i södra och mellersta Sverige. Tänk på att plocka sparsamt/inte plocka rent på ett områrde där den växter. Lämna alltid mer än du tar. (OBS! fridlyst i Blekinge).

Pesto med ramslök

ca 3 dl

  • 1 dl solroskärnor (kan ersättas med mandel)
  • 0,5 dl valnötter (kan ersättas med solroskärnor eller mandel)
  • 1,5 dl kallpressad rapsolja eller annan god olja
  • ca 100 g ramslök
  • 0,5 tsk salt eller efter smak
  • ca 2 krm svartpeppar eller efter smak
  • 75-100 g peccorino Vegananpassa: ersätt osten med antingen mixade/malda rostade solrosfrön eller solrossmör/pasta eller cashewsmör och ev. en msk naturjäst/b-jäst.

Om du vill: rosta solrosfröna i en stekpanna i ett par minuter under omrörning så att de får lite gyllene färg (ger lite mer smak). Rensa och skölj ramslöksbladen och dela grovt. Mixa solrosfrön och valnötter i matberedare eller hackdosa till stavmixer till konsistens av grovt mandelmjöl. Tillsätt resterande ingr. utom osten och mixa tills att ramslöken är finfördelad. Kör inte för länge eftersom att ramslöken kan bli besk. Riv osten fint och rör i den. Smaka av med salt, ev. lite citronsaft och mer peppar. Du kan göra peston mer lös eller fast genom att tillsätta eller dra ifrån olja.

(4) Comments

  1. […] Pesto med ramslök har jag redan lagt upp, nästa recept blir raps- och ramslöksmajonnäs (den gjorde jag idag – magiskt god) och sen tänkte jag göra både ramslökssalt och ramslöksolja om det räcker. […]

  2. […] tillsatte 2 msk ramslökspesto, det kan man ersätta med 2-3 msk finhackade örter, 0,5 pressad klyfta vitlök och lite rostade […]

  3. […] skördade jag av trädgårdens ramslök för första gången och gjorde en ramslökspesto. 100 gram skulle det vara i så jag tog med mig vågen ut och skördade blad. Så kul att den växt […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: