Tillbehör

Ramslökssalt – recept

Ramslökssäsongen börjar närma sig sitt slut så nu gäller det att bevara den ramslök man har kvar. Tyvärr blir det inte särskilt bra att frysa men den blir aldrig lika god som den är färsk. Att smaksätta salt och olja med ramslöken är kanske de bästa sätten att bevara smaken.

Det blir ett gott matbordssalt med smak av gräslök och mycket milt av vitkök att t.ex. använd istället för flingsalt eller örtsalt.

Jag använde hälften grovt havssalt och hälften flingsalt. Det ger en god smak och ett lite grynigt och smuligt konsistens – istället för helt finfördelat. Det gillar jag! Man kan finfördela saltet genom att mixa längre eller mortla saltet efter att det är torrt.

Självklart kan man byta ramslöken mot örter så som en blandning av basilika, persilja, dragon, timjan. Eller varför inte hälften ramslök eller gräslök och hälften dill till typiska sommarrätter?

Ramslökssalt

  • 100 g salt, t.ex. grovt havsalt och/eller flingsalt
  • 100 g ramslök (kan bytas mot örter)

Skölj ramslöken och låt den torka. Lägg ramslöken och salt i en och mixa i pulser – inte för grovt men inte för finfördelat heller. Strö ut det blöta, mörkgröna saltet på en plåt täckt med bakblåtspapper. Torka det i ugnen på 40-50 graders värme, gärna varmluft. Rör om någon gång under tiden. Torktiden varierar beroende på hur blött saltet var från början, men ca 4-5 timmar. Om du måste gå ifrån kan du stänga av ugnen och låta plåten stå kvar på eftervärme.

(1) Comment

  1. […] Ramslökssalt – recept […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: