Äggfritt Dessert Fikabröd/kakor Glutenfritt Mjölkfritt Tårta Vegan/Växtbaserat

Salted caramel cheesecake med chokladmousse-topping (vegan/växtbaserad, glutenfri, utan vitt socker)

WOW! Det är helt omöjligt att gissa huvudingrediensen i den här vegan/växtbaserade, no-bake magi-tårtan bara genom att smaka. Nej, det är inte cashewnötter…

Den här tårtan är en riktig crowd pleaser – bjud alla som gillar desserter och sötsaker.

Cheesecake-basen är gjord av kokta kikärtor och moussen av kikärtsspad (!). Konsistensen är silkeslen och en bit är chokladig, söt och lagom mäktig. Moussen (som kan uteslutas) är enkel att göra av bara två ingredienser. Nej, det smakar inte kikärtor!

Tårtan är alltså helt växtbaserad/vegan, självklart naturligt glutenfri och mjölkfri och kan göras nötfri om man vill (se receptet för anvisningar). Den är sötad med dadlar och innehåller ingen annan sötning. Men den räcker! Vill du så sötar du såklart extra. Det gör du lätt under tiden när du smakar av (se anvisningar). Men jag tror de flesta kommer tycka att den är fullt tillräckligt söt.

Gör den! Den är verkligen sjukt god. Passar som desserttårta eller till kalas. <3

Salted caramel cheesecake med chokladmousse-topping (vegan/växtbaserat, no-bake)

OBS! Går jättebra att frysa in. Praktiskt eller hur?! Det gör att man inte bara kan frysa in rester utan man kan också ha en hel färdigbakad tårta i frysen vilket underlättar förberedelser till större kalas. Tårtan håller sig annars i några dagar i kylen. Jag har inte testat exakt hur länge men allra minst 4 dagar skulle jag säga.

8-10 bitar
Det går bra att dubbla receptet om du vill ha en 16-bitarstårta. Använd större form (25-26 cm)

Botten

 • ca 2,5 dl blandande nötter/frön (jag använde pumpakärnor och hasselnötter, en annan kombo är pecannötter och kokosflingor) För nötfri: välj pumpakärnor och kokosflingor eller havregryn och kokosflingor
 • 6 st urkärnade färska dadlar
 • 2 msk kakao
 • 1 krm salt

Cheesecake-fyllning

 • 1 burk/paket (avrunnen mängd 230-240g) kokta kikärtor (spara spadet !), rumstempererade
 • 2 dl kokosmjölk med god smak, tex änglamark ekologisk, santa maria ekologiska eller garant, rumstempererad
 • 0,75 dl kokosolja rumstempererad/uppvärmt till flytande
 • 3 msk jordnötssmör (kan ersättas med mandelsmör, cashewsmör eller solroskärnesmör), rumstempererat
 • 8-9 st dadlar, färska, urkärnade
 • 0,5 tsk vaniljpulver
 • 2 krm salt

Chokladmousse

 • vätskan från 1 burk/tetra kikärtor – ca 1,5 dl
 • 1 msk sötning, tex kokossocker eller agave
 • 75 g mörk choklad

Förbered en form med bakplåtspapper som täcker insidan. Jag använde ett anslag som jag minskade ned till ca 18 cm för att jag ville ha en liten, hög tårta. En större form går bra men då blir tårtan plattare.

Klipp breda remsor för att täcka jämt runt om kanterna och en cirkel som passar botten. Kör nötter/frön till botten i matberedade till nöt-mjölskonsistens. Tillsätt urkärnade dadlar, kakao och salt och kör igen till en smulig kakdeg. Sprid ut bottendegen i formen och platta till med fingrarna.

Häll av kikärtorna i durkslag över en bunke så att vätskan samlas upp. Slå ned durkslaget i bunken några gånger så att så mycket som möjligt av kikärtsspadet hamnar i bunken. Skölj kikärtorna noggrant och låt rinna av. Mixa kikärtor med övriga ingredienser till fyllningen i en kraftfull blender (eller i matberedare eller kör med stavmixer om du inte har blender). Ju kraftigare blender du använder – desto snabbare får du en silkeslen konsistens. Har du en svagare matberedare/stavmixer kan det ta ett tag – mer än 5 minuter av mixande. Det hjälper att ha alla ingredienser rumstempererade för att få en helt slät smet. Smaka av smeten med mer sött om du vill. Du kan mixa i fler dadlar eller tillsätta ett par msk lönnsirap eller agave. Häll smeten över bottendegen och jämna försiktigt till ytan.

Smält chokladen försiktigt. Under tiden, vispa kikärtsspadet med elvisp i minst 2 minuter tills att det är riktigt fluffigt, styvt som maräng och glansigt. Hädanefter – vispa försiktigt för att behålla så mycket luft som möjligt. Tillsätt sötningen till kikärtsvispet och vispa ihop kort. Tillsätt 1/3 av den smälta chokladen och vispa försiktigt så att det precis går ihop, tillsätt sedan nästa tredjedel, vispa jämt och tillsätt sedan sista tredjedelen av chokladen – rör ut försiktigt till en slät mousse. Klicka försiktigt ut moussen över chesecakesmeten i formen och jämna till ytan. Ställ in tårtan i kylen och låt stelna över natten.

Går jättebra att frysa in. Håller sig annars i några dagar i kylen. Jag har inte testat exakt hur länge men allra minst 4 dagar skulle jag säga.

(20) Comments

 1. Carina says:

  Ser underbar ut! Hur stor form ska man använda? Hur länge håller tårtan i kylen, alt går den att frysa? Tack för en jättebra blogg!

  1. Tack! 🙂 och tack för bra frågor – har uppdaterat receptet nu så att det blir tydligt. men ja, det går jätterbra att frysa in tårtan, den håller flera dagar i kylen Jag använde ett anslag som jag minskade ned till ca 18 cm för att jag ville ha en liten, hög tårta. En större form går bra men då blir tårtan plattare.

  2. Anne-Lie says:

   Min botten blev bara smulig.
   Tog pumpakärnor och havregryn.
   Vad gjorde jag fel?

 2. Aino Granberg says:

  Hej
  Undrar om det spelar någon roll vilket fabrikat av kikärtor det ska vara? Det finns ju både med och utan salt..
  Receptet verkar för bra för att vara sant, måste testas – tack!

  1. Kul! Berätta gärnahur det blev. Det spelar ingen roll vilka kikärtor vad jag vet – jag använde zeta ekologiska. Mängden salt är så liten när det finns med…

 3. Anna Gamalielsson says:

  Supergod! Tusen tack för ett fantastiskt recept! Jag hade lite carobpulver i cheesecakefyllningen och rostade hasselnötter till både botten och några till dekoration. Dekorerade med hackade hasselnötter, jordnötter och frystorkade jordgubbar. Blev en riktig hit!

  1. Härligt! Tack för feedback!

 4. Carina says:

  Nilla; den var MAGISK! Helt klart den bästa sockerfria tårta jag gjort! Jag uppskattar att den är sötad med bara dadlar då vi helst undviker alternativa sötningar. Tack för detta recept som kommer göras många gånger framöver!

  1. Åh, va roligt! Tusen tack <3

 5. Anne says:

  Vad har du för något spännande på toppen? 🙂

 6. Fantastiskt god kaka som med all säkerhet kommer att göras igen, försvinnande god! Ingen kan ana att den är gjord på kikärtor och kikärtsspad. Serverade kakan med lite flingsalt på toppen tillsammans med den hackade chokladen och jordnötterna. Tack för ett toppenrecept!

  1. Underbart Petra! Va glad jag blir! <3 Tack för att du hör av dig och ger feedback! det betyder jättemycket.

 7. Den här tårtan har jag gjort några gånger. Den är superläcker och alla blir imponerade! Särskilt som ingen kan gissa vad den är gjord av!

  1. <3 Super!

 8. […] – Jills MAT. Äppelkaka med lönnsirap (glutenfri, mjölkfri) | Nilla's Kitchen. Index. Salted caramel cheesecake med chokladmousse-topping (vegan/växtbaserad, glutenfri, utan vitt socker…. Glutenfritt potatisbröd | Glutenfria godsaker. Naturligt glutenfria lussekatter / saffransbröd. […]

 9. […] cheesecake med persika och hallon Salted caramel cheesecake med chokladmousse-topping (vegan/växtbaserad, glutenfri, utan vitt socker… Chokladtryffeltårta av sötpotatis med valnötsbotten Lyxig chokladtårta med […]

 10. […] Salted caramel cheesecake med chokladmousse-topping (vegan/växtbaserad, glutenfri, utan vitt socker… Raw cheesecake med pepparmynta & browniebotten Underbar raw blåbärscheesecake med choklad- och hasselnötsbotten Gudomlig äppelkaka (glutenfri, utan vitt socker) Mörk chokladtryffeltårta med valnötsbotten, vanilj och salt (raw, vegan) Lyxig chokladtårta med mocca/karamell-frosting (vegan, naturligt glutenfri, utan vitt socker) Tarte au citron (glutenfri, mjölkfri, utan vitt socker) Raw banoffee cheesecke Jordgubbstårta (raw, no-bake, vegan) Brownie med svarta bönor (vegan, glutenfri, utan vitt socker) Chokladsorter utan gluten, mjölk, vitt socker och tillsatser […]

 11. […] Salted caramel cheesecake med chokladmousse-topping (vegan/växtbaserad, glutenfri, utan vitt socker… […]

 12. Kanki says:

  Ska erkännas att jag var en aning skeptisk innan, men ojojoj vad den var över förväntan! Krämig och lagom söt, ALLA i familjen älskade den! Ska definitivt göras igen, tack så mycket för receptet Nilla!

 13. […] vän här. Jag hade fixat fiskgryta till lunch och hon tog med sig ett par olika läckra rawtårtor med recept från Nillas Kitchen, blommande rosor och lyxig födelsedagslakrits. […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: