Bröd Glutenfritt Vegan/Växtbaserat

Nattjäst glutenfri fullkornslimpa med russin och solrosfrö

Saftig och urgod naturligt glutenfri fullkornslimpa! Det perfekta frukostbrödet. Näringsrikt med mycket fibrer och stor andel proteinrika frön som mättar.

Att nattjäsa glutenfritt bröd är inte lika lätt att lyckas med som med tex råg eller vetedeg. Anledningen är att degen inte är lika stabil som glutenhaltig deg. Den kan alltså sjunka ihop lättare. Jag har inte haft det problemet med den här kombinationen av ingredienser utan det har blivit flera omgångar lyckat resultat.

Glutenfri fullkornslimpa – nattjäst

1 limpa (1,5 l)

 • 15 g färsk jäst eller ca 2 tsk torrjäst (jag använde torrjäst)
 • 6,5 dl vatten
 • 1 msk honung eller agave (kan uteslutas)
 • 450 g (ca 8 dl) Nilla’s glutenfria fullkornsmix eller: 250 g teffmjöl, 120 g rårismjöl, 80 g havregryn eller boveteflingor
 • 1 dl (60 g) linfrö
 • 3 tsk fiberHUSK (finmalet psylliumfröskal eller annat finmalet psylliumfröskal
 • 2 tsk salt
 • 1,5 tsk brödkrydda eller mortlade fänkålsfrön (kan uteslutas)
 • 1,5 dl russin (kan uteslutas eller ersättas med mer solroskärnor/pumpakärnor)
 • 2 dl solrosfrö och/eller pumpakärnor

Om jäsningen; Jag har gjort så att jag har använt varmt/ljummet vatten trots att limpan ska jäsa i kylen för att sätta igång jäsningen lite. Särskilt om du använder torrjäst så är det viktigt. Du kan såklart baka och jäsa brödet på normalt sätt; d.v.s ställ inte in limpan i kylen för att jäsa utan låt stå under bakduk i köket 60-75 min. Baka sedan av som vanligt enligt nedan.

Om du använder färskjäst: blanda ut jästen i fingervarmt vatten tillsammans med honung i en bunke. Mät upp alla torra ingredienser för sig, blanda väl och vispa ihop med degvätskan med ballongvisp eller träslev. Rör till en tjock, klibbig deg. Du behöver inte knåda.

Om du använder torrjäst: blanda torrjästen med alla övriga torra ingredienser. Mät upp 37°-40°C vatten och rör i honungen. Vispa ihop med de torra ingredienserna med ballongvisp eller träslev. Rör till en tjock, klibbig deg. Du behöver inte knåda.

Täck insidan av en limpform (1,5 l) med bakplåtspapper och fyll med degen. Jämna till ytan. Strö gärna ytan med lite extra mjöl, t.ex. rismjöl eller gör som jag: dekorera med ränder av linfrön och havregryn. Låt jäsa 7-9 timmar under bakduk i kylen.

Värm ugnen till 225°C* och grädda limpan i ca 60 minuter i mitten/lågt i ugnen. Ta ut limpan ur ugnen och ta den ur formen och pappret. Låt svalna helt på galler under bakduk.

*Ang. gräddningstemperatur och tid: Jag gräddar ofta mina glutenfria matbröd i extra varm ugn (225°C) och extra länge. Det ger en god skorpa vilket annars är svårt att få till på glutenfritt bröd. Om du bara vill ha ett genomgräddat bröd så kan du sänka temperaturen till 200°C och/eller korta gräddningstiden till ca 45 min.

Läs mer om mjölerna och vart du hittar dem här…

(5) Comments

 1. Elda says:

  vad jag längtar ! Helt underbara recept !

 2. Du har helt fantastiska bakrecept. Länken till de olika mjölerna som du lagt ut (längst ner i ditt inlägg) fungerar dock inte.

 3. Angelica Sigeti Lidholm says:

  Underbart gott bröd. Jag blandade egen mjölmix med de rekommendationer som finns i receptet.

  1. Härligt!

 4. Ser jättegott ut! Tror du att det går att ersätta jästen med surdeg?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d