Hälsofilosofi kostråd

Hur vet jag att jag äter på ett sätt som är bäst för just mig?

Jag har en tro att när vi äter i kongruens med vad som är rätt för planeten – så mår också våra kroppar som bäst. Vi är ju också naturen. Det innebär att äta på ett sätt som inte bara känns rätt i kroppen utan också för samvetet. Men att hitta exakt rätt hur vi individuellt mår bra av att äta handlar mycket om känslor och mentalt fokus. Vi måste på ett sätt eller annat komma i kontakt med kroppens signaler och känslor. Både emotioner och fysiska sensationer.

Du har kanske redan tänkt på att den mat vi äter påverkar våra känslor rent kemiskt? Ett tydligt exempel är hur socker leder till humörtoppar när man äter det men sedan efteråt till trötthet och kanske till och med deppiga känslor och att man får ett stabilare känsloliv när man äter för blodsockerbalans. Men våra känslor kring mat handlar ju också om hur vi upplever maten när vi äter den – positivt eller negativt. Dvs är jag glad över maten jag äter? Känns den “rätt” och är den njutbar på samma gång? Att äta hälsosam mat som inte smakar gott eller är tråkig skapar ovilja och negativitet i kroppen som faktiskt inte är särskilt “nyttigt” på sikt.

När jag äter på ett sätt som jag mår bra av så…

 • mår jag “bra” generellt
 • känns det rätt att lyssna på kroppen – jag litar på mina impulser och vet vad de betyder
 • är maten god och ger samtidigt en skön känsla i kroppen
 • balanseras min kroppsvikt i en lagom takt för din hälsas högsta bästa
 • känner jag mig tillfredsställd under måltiden och efter
 • känner jag hunger innan varje måltid men kan vänta utan att få blodsockerfall
 • får jag sällan infektioner och blir sällan sjuk
 • är jag pigg under dagen och trött på kvällen
 • osv osv…

För mig handlar det om att äta gott och naturligt – så som vi människor är menade att äta från början, i enlighet med, och med respekt för naturen. Det betyder bl.a. råvaror från en så naturlig originalmiljö som möjligt. Det betyder också att maten får ta mycket fokus i vardagen och tillagas nästan alltid från grunden hemma. Anledningarna är att det innebär njutning att känna smaken av råvaror som mått bra under sin tillväxt – det genererar positiva känslor för mig att äta på ett sätt som i alla fall delvis är etiskt rätt mot planeten och kreativiteten kring själva matlagningen är också något som jag upplever som positivt.

(2) Comments

 1. Elda says:

  Det är även mitt förhållningssätt så jag kan skriva under på allt som skrivs här !

  1. Härligt! Tack.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: