Lunch och middag SCD-vänliga recept Vegan/Växtbaserat

Linsbolognese med glutenfri fullkornspasta (vegan)

God, fiberrik, näringgrik och mättande vardagsrätt som jag äter ofta med en stor sallad till. En växtbaserad/vegan-rätt med bekanta smaker som alla gillar.

För att få en god vegansk Bolognese rekommenderar jag att lägga lite extra omsorg på tillagningen. Inga konstigheter eller krångel – men som exempel att bara tillåta löken steka ordentligt – ger en helt annan smaknyans än om man skyndar och inte steker den tillräckligt. När lök får bli helt mjuk och karamelliseras så utvecklas sötma som bidrar med umami. Jag har försökt att beskriva så bra som möjligt i receptet.

Jag använder ofta rårispasta/fullkornsrispasta som är gjord av 100% råris. Bästa ersättningen av vanlig pasta – alltså den glutenfria pasta som är mest lik vetepasta faktiskt. Mer lik än majspasta! Om du inte provat, gör det. Det går såklart bra att ersätta med annan glutenfr pasta, tex bovetepasta eller bönpasta.

Linsbolognese med glutenfri fullkornspasta (vegan)

Ca 2 port

2 port godkänd pasta, gärna rispasta

Tomatsås

 • 1 dl linser; röda linser eller belugalinser (går att ersätta med ett pkt. kokta linser för snabbare tillagning)
 • 400 g krossade tomater
  2 dl vatten
 • 1 lagerblad
 • 1 tsk torkad basilika
 • 3 msk olivolja
 • 1 gul lök, finhackad
 • 3 vitlöksklyftor, skalade och halverade
 • 2 morötter, rivna
 • ev. 2 msk tomatpuré
 • ½ tsk salt eller 1 tsk örtsalt – eller mer efter smak
 • 1 krm svartpeppar eller mer efter smak
 • ev ett par tsk äppelcidervinäger för mer syra

Till servering

Riv gärna lite peccorino (fårost) över eller för vegan: strö med rostade solrosfrön.

Om du använder torra linser; börja med att koka upp linser i tomat och vatten med lagerblad och basilika. Sänk värmen och låt sjuda under lock. Om du använder linser på burk, häll av dom i durkslag, gör tomatsåsen enl. nedan och tillsätt linserna sist med 5 min kvar av koktiden.

Hetta upp olivoljan i en tjockbottnad kastrull och låt lök och vitlök långsamt fräsa i olivoljan i ett par minuter på låg eller medelhög värme. Tillsätt morötterna och fortsätt steka under omrörning under ytterligare några minuter. Löken och morotsrivet ska bli helt mjukt, få lite färg och löken bli helt genomskinlig. Tillsätt tomatpuré, fortsätt steka under omrörning. Det “rostar” tomatpurén vilket ger mycket extra smak. Tillsätt grönsaksfräset till tomatsåsen, salta och peppra. Låt sjuda utan lock tills att linserna är helt klara men minst 15 minuter. Det kan ta uppåt 30 min beroende på linser. Smaka av ordentligt med salt och peppar och ev. lite äppelcidervinäger.

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.

(7) Comments

 1. Sofie Fransson says:

  Och om man använder torra linser? Hur går man tillväga då?

  1. Beroende på vilka linser man använder kan man göra lite olika – olika linser har olika koktid och vissa behöver blötläggas och andra inte. Röda linser kan man koka direkt i tomatsåsen (även andra varianter med de kan ta lite länge tid). Man kokar helt enkelt allat tillsammans tills att linserna är klara. Jag brukar använda belugalinser = jag sätter igång med tomatsåsen i en kastrull/panna och börjar koka belugalinserna i en kastrull bredvid i saltat vatten, kanske med lite vitlök. Koka tills att linserna är mjuka och häll av vattnet – tillsätt till tomatsåsen och koka upp.

 2. Mikael says:

  Det här var ett av det godaste veg rätter som jag har haft äran att sätta gaddarna i👍👍👍
  Jag slängde även i soltorkade tomater på slutet.

  1. Underbart! 🙂

 3. […] lammgryta Snabb nudelsoppa Pannbiff med blomkålspuré med peccorino Linsbolognese med glutenfri fullkornspasta (vegan) Blomkålspizza Grillad kyckling med hummus och rostad tomat Mättande, proteinrika sallader […]

 4. […] Linsbolognese med glutenfri fullkornspasta (vegan) […]

 5. […] Linsbolognese med glutenfri fullkornspasta (vegan) Lammragù med rosmarin (serverad med glutenfri fullkornspasta) […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: