Hälsofilosofi kostråd

Sluta sluta med socker!

Sockerberoende! Finns det? Ja, självklart finns det ett beteende som gör det enormt svårt för människor att begränsa sin konsumtion av socker.  Allt som är belönande för hjärnan kan potentiellt leda till ett beroendebeteende och socker och viss sorts mat triggar starka reaktioner i kroppens belöningssystem.

Om du har definierat dig som sockerberoende eller matberoende så är det här inlägget till dig. Anledningen till att jag skriver om deh här är för att jag ofta får frågor om fenomenet att känna att man “gör allting rätt” men att man ändå “trillar dit” om och om igen. De klienter som kommer i kostrådgivning har ofta den här upplevelsen och då är det viktigt att ta sig an problemet med rätt synsätt och en metod som kan bli hållbar.

Jag säger inte att det är lätt att vända trenden men att det går om man hittar rätt tankegångar. Varje människa är unik och inta varje tips eller tanke nedan funkar för alla – ta till dig av det som känns rätt!

“Slutandet” är ett beteende som kanske är beroendeframkallande i sig…

Sockerberoende är alltså något verkligt men att “sluta med socker” är också ett beteende som många har svårt att ta sig ur… Slutandet är ett beteende som kanske är beroendeframkallande i sig. Hur många är inte ständigt i en process av att sluta med socker eller förändra sin relation till mat? Vi håller alltså konstant på med att “sluta med” men de flesta lyckas inte komma till målet att “ha slutat”.

Längst ned i det här inägget ger jag tips hur du kan hjälpa dig själv sluta “sluta med socker” och komma till punkten då du faktiskt slutat på ett naturligt sätt.

ge upp kampen

Att bryta vanor och beroenden kan bli en fruktansvärd kamp som blir mer och mer hopplös för varje gång vi förlorar. Därför är det viktigt att faktiskt ge upp kampen och istället genomföra förändringar på ett alternativt sätt så att vi har en chans att lyckas behålla bra vanor långsiktigt. 

Ge alltså upp att försöka sluta med socker (eller bröd eller godis eller vad det nu kan vara). Med det menar jag inte att man ska börja ohämmat konsumera socker utan ändra helt enkelt planen och lägg istället till vanor som på inte särskilt lång tid kommer göra att man blir mindre och mindre sötsugen.

Det är svårt att sluta kämpa för en förändring man verkligen vill ha

Det är svårt att sluta kämpa för en förändring man verkligen vill ha. Kampen i sig kan verkligen vara beroendeframkallande. Varje gång vi tar itu med problemet får vi en kick av att komma igång och det känns som att vi “i alla fall gör något”.

Är du en igångsättare men har svårt att avsluta eller fullfölja saker? Om det stämmer på dig så kanske du ska ta förändringen på större allvar än att bara sluta med en ovana – du kanske behöver titta på djupare personlighetsdrag och varför du inte ger dig själv framgången eller tillfredställelsen av att verkligen lyckas med något.

  • vad håller dig tillbaka? 
  • inom vilka fler områden av livet håller du dig själv tillbaka eller tvekar du?
  • vad är det du inte tillåter dig själv att “ha” i livet?

Hur slutar man med en ovana? Det gör man inte, man börjar något annat och man gör det successivt. Vår hjärna behöver dels förknippa förändringen med belöning, med större belöning än sockret eller ovanan vi försöker bryta. Dels måste vårt undermedvetna hinna ställa in sig på att vi efter förändringen kommer att vara en annan person – någon som faktiskt är den vi vill vara och har det vi vill ha. Och hur läskigt kan inte det kännas för många av oss?


Hur du kan sluta med socker utan att sluta med socker

Gör en överenskommelse med dig själv- inte att undvika socker men att konsekvent uppfylla en eller flera av punkterna nedan under 30 dagar. det viktiga är att vara konsekvent under 30 dagar och att sedan vara uppmärksam på vad man naturligt inspireras att göra som nästa steg. Och att då ta det steget.

De olika punkterna är bra allihopa men nummer ett är nummer ett… det vill säga du behöver inte göra alla punkter men den första är oundviklig. Hur många av punkterna inför du lätt i din vardag direkt? De här åtgärderna/punkterna nedan fungerar. Det garanterar jag. Om det är så att man genomför dem…

1. Ät!

Fokus på att äta stor andel grönsaker och att dricka ordentligt med vatten varje dag minskar sötsuget. Det bara är så. Att införa mer grönsaker utan att göra andra kostförändringar hjälper bl.a. tarmfloran att ställa om sig och den kommer att signalera andra typer av sug. Det kommer att kännas mer och mer naturligt att välja mer och mer grönt och frukt ju mer av det du äter helt enkelt.

Varje måltid kan innehålla en väsentlig andel grönsaker, frukt eller bär. Gärna 50% men åtminstone 25% av portionen. Till frukost kan det ingå frukt och eller bär, tex på gröten eller i en smoothie. Lunch kan gärna utgöras av en matig sallad. Ett annat tips är att fortsätta att äta som vanligt men införa 1 liter grön smoothie per dag. Det betyder att man nog kommer äta lite mindre av annat men låt det komma av sig själv utan tvång. Lär mer här..

  • Är det jobbigt att äta mycket grönsaker och frukt och/eller att dricka mycket vatten? Om det känns så tyder det på att matsmältningsappraten går på sparlåga och/eller att balansen i tarmen är rubbad. Det betyder alltså inte att du är en person som har svårt att smälta grönsaker och frukt – utan din kropp behöver bara vänja sig. Den tillvänjningen kan innebära några dagar/någon vecka av obehag när du sätter igång att äta mer grönsaker så ta det långsamt och trappa upp sakta om det behövs.

Exempeldag, tips för ökat intag grönt och frukt

Frukost

  • gärna ett glas vatten med pressad citron innan frukost
  • Alt. 1: havre- eller bovetegröt med skivad banan och eller tinade bär, 10 mandlar, ett ägg.
  • Alt.2: 2 scramblade ägg och en liten grön smoothie eller lite grönsaker.

Mellisförslag: grön smootie, frukt och nötter, grönsaksstavar, chiagröt med bär och/eller frukt och frön, kokt ägg med någon grönsak till.

Lunch: mättande sallad med rårivna rotrfrukter, gärna proteinrik och med avokado eller nötter/frön som topping. Om du går på lunchbuffe – fyll minst halva tallriken med grönsaker.

Middag: Ät vad du vill men se till att du äter färska grönsaker till eller innan maten. Gör sallad till en förrätt?

Efterrätt: Frukt, fruktsallad, bananglass, smoothie osv.

2. Njut!

Generera känslan av tillfredställelse och/eller njutning varje dag. Både av maten och på andra sätt. Njutning ger din kropp och hjärna samma typ av biokemiska reaktioner som socker. All typ av njutning räknas som är bra för hälsan, träning, lek, skratt, massage, bad, kreativitet osv osv.

Leta aktivt efter känslan av “tillfredställelse” och att vara “nöjd” och glad. Känn in dom och för kanske anteckning över alla stunder under dagen som du förknippar med positiva känslor. Börja leta efter fler stunder som inte är förknippat med att tillgodose vanor. Alltså – det kan kännas tillfredsställande att tillgodose sina beroenden eller andra negativa vanor -när vi slipper obehaget av att vara utan – försök börja skilja ut fler stunder av ren njutning och tillfredsställelse.

3. Drick!

Med bra vätskebalans kan kroppen rena sig själv och ”detoxa” för att fungera optimalt. Tänk en flodfåra med en tunn, brun ström i mitten under en torrperiod och jämför med när flodfåran fylls av forsande smältvatten på våren. Utan tillräckligt flöde stannar en massa skräp och orenheter kvar, med ett ordentligt flöde rensas allt slagg bort.

Kroppen kan även liknas vid ett batteri, utan vatten bränner den ut sig och de olika delarna av kroppen kan inte kommunicera korrekt. Att dricka och äta för bra vätskebalans är viktigt men för många kan det vara ännu viktigare att dra ned på de vätskedrivande substanser som man intar (t.ex. kaffe, te, läsk, socker, salt).

Hur mycket? En vuxen person bör dricka minst 1,5-2 liter vatten per dag. Om du under 30 dagar ser till att dricka minst 2 liter varav minst 0,5 l med citron så kommer du märka skillnad!

Det finns såklart en massa fler bra tips och viktiga punkter att ta upp. Men att börja med någon av ovan nämnda och verkligen hålla sig till dom ger resultat. Och det sätter igång en snöbollseffekt.

4. ta ett steg i taget…

Det finns massor av tricks och tips kring vitknedgång men det kan lätt bli för mycket för kroppen att sätta igång med allt på en gång. Efter att du har börjat äta med grönsaker varje dag, hittat fler källor till njutning i vardagen och dricker allt det vatten du behöver per dag så fortsätt att föra in en vana till i taget. Några ex:

  • drick 0,5 l citronvatten varje dag
  • ät rätt sorts fett (se till att de fett du äter är av bra kvalitet)
  • minska stress eller sov/vila mer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d