Lunch och middag Soppa

Ärtsoppa – är det nyttigt?

Ärtsoppa – är det nyttigt? Ja, absolut men om det ska vara en fullvärdig måltid beror lite på vad man serverar det tillsammans med. Ärtorna i sig ger bra vegetabiliskt protein och är fiberrika. Det ger billig, fiberrik och mättande vardagsmat.

Med saftiga glutenfria pannkakor serverade efteråt saknas inte bröd till och det blir rejäl middagsmat om man vill. Servera med sallad som förrätt (kanske strimlad kål med citron, olja och persilja) – det blir en superbillig trerättersmåltid som tillsammans checkar alla nyttighetsboxar.

Det är nåt med ärtsoppa som jag verkligen älskar, som min kropp verkar älska. Jag kan bli riktigt sugen på det och för mig är det beroendeframkallande gott! Koka ärtsoppa är något jag gör mitt i veckan en vardagkväll – inte för att äta samma dag utan till att spara till dagen efter och/eller frysa in. Det är enkelt och går snabbt att svänga ihop – det är bara blötläggningen och kokningen som tar tid. Vilket det kan få göra om man inte väntar på att det ska bli klart.

Jag har gjort min ärtsoppa fläsk- och köttfri men använde färdig, koncentrerad benbuljong från Oscarsfonder (tillsatsfri och osaltad). Självklart kan man göra soppan vegan genom att använda annan buljong. Jag kokade en stor sats och frös in i portioner.  

Mer om benbuljong och vego-buljong

Benbuljong är t.ex. bra för kroppens leder, slemhinnor, hud, nervsystemet och läkande för magen. Läs mer här… Det går numera att få tag på bra färska benbuljonger exempelvis från Pungpinan och New generation chicken. Det går också att hitta frysta benbuljonger. Det finns många ekologiska buljongtärningar och pulver, men nästan alla innehåller jästextrakt och/eller stärkelse eller likn. Det är svårt att hitta färdiga vegetariska buljonger med något slags näringsmässigt värde – vill man ha det får man göra buljongen själv – vilket däremot är jättenyttigt! Jag kan annars tipsa om No Bullshit Buljong från Renée Voltaire. Men för bekvämlighets skull kan man såklart välja annat buljongpulver eller till och med bara örtsalt.

Ärtsoppa

500 g gula ärter
1 l vatten + 0,5 l benbuljong* eller 1,5 l vatten till kokning (plus pulver/koncentrerad buljong (mängd enl. anvisn. på förp.))
3 msk kallpressad rapsolja eller olivolja
2 gul lök, hackad
1 morot (valfritt) delad på hälften
3 tsk torkad timjan
1 lagerblad
Salt

*Jag använde färdig, koncentrerad benbuljong från Oscarsfonder (tillsatsfri och osaltad).

Lägg ärtorna i blöt i rejält med vatten över natten i en stor kastrull eller bunke. Häll av vattnet och skölj ärtorna i durkslag, lägg i en stor kastrull, tillsätt vatten och benbuljong eller buljongpulver och börja koka. Tillsätt hackad lök, morot, olja och kryddor. Vänta med saltet. Koka ärtsoppan under lock i 1,5 timmar på medelvärme. Rör om då och då. Smaka av med salt och låt koka tills att ärtorna mosar sig ordentligt. Det blir allra bäst att tillåta tiden koka sönder ärtorna – istället för att koka dom för kort och mosa ärtorna med slev som vissa recept anger. Upp till 3 timmar koktid kan krävas och mot slutet blir det viktigare att röra om oftare. Tillsätt mer vatten om det behövs. Smaka av med mer salt och kryddor om du vill. Ta bort moroten innan servering.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d