Äggfritt Bröd Glutenfritt Surdeg Vegan/Växtbaserat

Glutenfri “superlimpa”

Nu j**lar ska jag också slänga mig med “super” som prefix på mat! 🙂 Jag har på senaste igen haft anledning att kolla upp lite olika glutenfria “super”bröd på marknaden. Inte förvånande är produkterna oftast inte alls särskilt super. Jag har skrivit om det förut, jag vet, men det ska sägas att något eller ett par varumärken ändå har bra, juste innehåll i sina ingredienslistor.

En slutsats man kan dra är att vissa bröd som kallar sig själva för “super” är rena bluffprodukterna och att andra är bakade med vanliga näringsrika ingredienser. Att ett bröd har ett innehåll av bra, näringsrika ingredienser gör det tydligen till ett “superbröd”. Det kan ju iofs vara OK… Så länge som brödet faktiskt är nyttigt vill säga.

Så här kommer min variant av “superlimpa”. Jag ville skapa ett recept som ger samma innehåll som de “bra” varianterna av de så kallade super-produkterna – så att det inte råder någon förvirring om att man enkelt kan laga all supermat man behöver själv. Bra mat är inga konstigheter!

Lite extra om produktnamn och ingredienslistor

Vissa produkter anger en specifik ingrediens som namn som ska tala för produktens nyttighet. Som ex. “Chiaknäcke” eller “Superbröd med quinoa”. När man kollar ingredienslistan så ingår chiafrö eller quinoa med kanske 2% eller motsvarande. Det finns massor av liknande trix som varumärken använder sig av.

Det man kan tänka på är att ingredienslistor alltid måste skrivas i fallande ordning och den första ingrediensen är den största, den andra näst största osv. I en produkt som kallas “quinoabröd” förväntar man sig kanske att första, andra eller tredje ingr. ska vara quinoa men i själva verket kanske det är havre som är basen i brödet och quinoan är bara där symboliskt. Havre är ju en nyttig ingr. så det är ingen fara men namnet ger ändå en falsk bild av innehållet. Märkligt att man till och med “fuskar” när det inte behövs.

Glutenfri “superlimpa”

Den här limpan är vegan/växtbaserad, naturligt glutenfri, innehåller stor andel näringsrika, energi- och proteinrika frön och glutenfritt fullkorn.

Formstorlek: 1,5 l

 • Till jäsning: välj antingen 0,5 dl glutenfri surdegsgrund, 2 tsk torrjäst jäst eller 1 tsk bikarbonat + 1 msk äppelcidervinäger
 • 325 g glutenfria havregryn eller havremjöl
 • 75 g linfrön
 • 125 g solroskärnor
 • 125 g pumpakärnor
 • 1 msk fiberhusk
 • 1 tsk salt (eller mer efter smak)
 • ev någon brödkrydda, jag använde 1 tsk mortlade fänkålsfrön
 • 6-7 dl vatten

Baka med surdeg: När du ska använda din glutenfria surdeg efter att den stått i kylskåp – ta fram den och mata den i rumstemperatur och använd först efter ca 24 timmar. Blanda bubblig och levande surdegsstart med rumstempererat vatten i en bunke. Blanda resterande torra ingredienser för sig och rör i degvätskan med slev. Degen behöver inte knådas. Klicka över degen i en limpform täckt på insidan med bakplåtspapper eller på insidan väl smord med kokosolja i fast form (håller sig bättre). Dekorera ev. ytan med havreflingor och frön. Lät jäsa väl täckt, t.ex. under under plast (men så att det ändå kommer in lite luft) i 12-16 h direkt i formen i rumstemperatur. Grädda i mitten av ugnen i 200°C i 60-75 min. Ta ur formen och låt svalna helt på galler innan du skär i brödet. Tips för tidsplanering – förbered degen innan du går och lägger dig på kvällen. Baka av brödet på morgonen eller förmiddagen eller sätt degen tidigt på morgonen, lämna degen att jäsa över dagen och baka av brödet sent på kvällen.

Baka med jäst: om du använder torrjäst, använd fingervarmt vatten och rör ut jästen i vattnet. Blanda resterande torra ingredienser för sig och rör i degvätskan med slev. Degen behöver inte knådas. Klicka över degen i en limpform täckt på insidan med bakplåtspapper eller väl smord. Dekorera ev. ytan med havreflingor och frön. Lät jäsa i 60-75 minuter direkt i formen. Grädda i mitten av ugnen i 200°C i 60-75 min. Ta ur formen och låt svalna helt på galler innan du skär i brödet.

Baka med bikarbonat: använd rumstempererat vatten och rör ut äppelcidervinägern i vattnet. Blanda resterande torra ingredienser (inkl. bikarbonat) och rör i degvätskan med slev. Degen behöver inte knådas. Klicka över degen i en limpform täckt på insidan med bakplåtspapper eller väl smord. Dekorera ev. ytan med havreflingor och frön. Lät jäsa svälla i ca 20 min minuter direkt i formen (hoppa inte över detta steg eftersom att brödet inte håller ihop lika bra annars). Grädda i mitten av ugnen i 200°C i 60-75 min. Ta ur formen och låt svalna helt på galler innan du skär i brödet.

(5) Comments

 1. […] Glutenfri “superlimpa” Durralimpa med äpple och frön (naturligt glutenfritt) Glutenfri dansk limpa (fullkorn, vegan, kan göras utan jäst) Quinoa-chapati (glutenfritt, vegan) […]

 2. Petra says:

  Hej! Skulle du kunna skriva måtten i dl om man inte har en våg?
  Ser jättegott ut!

  1. När jag får tid… 🙂 Jag ska försöka komma ihåg.

 3. Amanda says:

  Hej!

  Har provat det här brödet med torrjäst, och det blev super gott! Hela familjen älskade det. Går det att göra med färsk jäst också? 🙂

  Älskar din hemsida. Hoppas du ger ut en ny bok om glutenfritt bröd snart!

 4. Julie Renée Buene says:

  Jeg undrer också på dl, har ingen vikt. Takk för dina goda recept!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: