Lunch och middag Vegan/Växtbaserat

Marinerad, stekt tofu med zoodles och jordnötssås

Magisk, vegansk/växtbaserad vardagsrätt – beroendeframkallande god faktiskt. Om köttfärssås och spagetti lagades varje vecka hemma när jag växte upp så har asiatiska smaker med koriander och jordnötssås blivit standard på samma sätt i min vardag nu. Jag gör ofta “Summer rolls”/rispapperrullar – rawfood-varianten av springrolls med den här jordnötssåsen – som också bara kan ringlas över en sallad som dressing.

Marinaden till tofun i den här receptet blir också magisk – den ger massor av köttig umami-smak.

Fakta/tips tofu:

Tofu är en bra källa till vegansk protein. Tillverkningen av tofu påminner om när man gör färskost. Det betyder för mig att det räknas som ett “rent/clean” livsmedel och inte ett “processat” livsmedel som andra sojaprotein-köttersättnings-produkter. Som ex sojafärs och liknande som tas fram genom kemiska processer. Läs mer här om soja som godkänt livsmedel eller inte.

Tofu och tempeh räknar jag som OK livsmedel eftersom att de framställs på “naturlig” väg genom traditionella tillagningsmetoder. För att göra tofu mals blötlagda sojabönor och kokas till sojamjölk som man sedan gör en ost-massa av som får rinna av till olika hård konsistens.

I Sverige finns det framför allt två konsistens-varianter av tofu: fast tofu passar bra att panera, marinera och steka och silkes-tofu (silken tofu). Den fasta kan vara riktigt fast eller “mellanmjuk”. Man kan behöva pröva sig fram mellan märken.

Mer läsning:

Marinerad, stekt tofu med zoodles och jordnötssås

2 port

 • 300-400g fast naturell, ekologisk tofu, tärnad
 • 1 msk kokosolja till stekning
 • 1 stor zucchini
 • 1-2 morötter
 • 2-4 salladslökar eller annan mild lök, strimlad
 • färsk koriander

Marinad till tofun

 • 2 msk tamarisoja
 • 1,5 msk sesamolja
 • 0,5-1 tsk av någon chili, antingen finhackad färsk eller sambal oelek eller annan sockerfri, tillsatsfri chilisås
 • ev. 0,5-1 tsk honung eller agavesirap

Jordnötssås

 • 0,5 dl jordnötssmör
 • 2 msk tamarisoja
 • 2 tsk riven färsk ingefära
 • 1 riven/pressad vitlöksklyfta
 • 1 msk äppelcidervinäger
 • 1-3 tsk honung eller agavesirap
 • 0,5-0,75 dl vatten

Tofun: Det kan vara bra att pressa ut vätskan ur tofun före stekning. Då drar den också åt sig mer smak av marinaden. Lägg tofun mellan två bitar hushållspapper och ställ något tungt ovanpå. Låt stå ca 10 min. Det går bra att låta tofun rinna av snabbt i durkslag också till det här receptet. Rör ihop ingredienserna till marinaden i en bunke och vänd runt den tärnad tofun. Låt stå några minuter eller gärna längre. Hetta upp en stekpanna med kokosolja häll över tofun och stek under försiktig omrörning tills att marinaden kokat in och tofun har fått gyllene yta. Man kan behöva tillåta längre stektid än man kanske först tror – det är värt det för smaken av den lätt karamelliserade ytan man får.

Jornötssåsen: rör ihop alla ingredienser och tillsätt så mycket vatten du vill för att får en tjock men rinnig konsistens.

Zoodles/sallad: Svarva zucchinin med grönsakssvarv eller skala tunna strimmor med potatisskalare eller osthyvel. Moroten skalas också till tunna strimmor med potatisskalare. Blanda ihop grönsakerna. Du kan servera grönsakerna råa eller steka på dom hastigt i någon minut i het stekpanna med kokosolja.

Servera: toppa zoodles med stekt tofu, strimlad salladslök och färsk koriander. Ringla jordnötssås över.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d