Hälsofilosofi kostråd

Vi har makten över vår egen hälsa och kan skapa den som vi vill… eller?

– Men sjukdomar, olyckor och ärftlighet då? Vi har de senaste åren vaknat upp till vårt eget ansvar över vår hälsa och vårt välmående. Vi har insett att vi inte är ”offer” för ärftlighet och yttre påverkan i samma utsträcknig som vi tidigare trott utan att det främst är vi själva som bestämmer hur bra vi ska må.

Många upplever ändå att man sitter i rävsxar av olika hinder, t.ex. stress på jobbet, grupptryck och att inte vilja göra sig obekväm, ekonomiska hinder, tidsbrist osv osv. Varje onlineprogram kommer det upp diskussioner kring olika faktorer som vi upplever som hinder för att uppnå hälsa.

Det här är min erfarenhet: bara för att vi har makten över vår egen hälsa och våra liv – innebär inte det att vi har möjlighet att ha fullständig koll på exakt hur vi skapar vår verklighet/hälsa. Utan medvetenhet har vi tidigare i våra liv ryckts med i våra familjers och vår omgivnings programmeringar och vanor och skapat oss själv utifrån våra förutsättningar. Att uppleva att man har kontroll över hur man skapar sitt liv och hälsa är en upptäcktsresa som pågår hela livet. Det första steget är att inse att vi har förmågan att vakna upp till större och större inflytande över hur vi mår och vad vi känner. 

…positivt fokus och beslut fattade av ”rätt” anledning har dubbel effekt.

Att påbörja processen att skapa en positiv och hållbar relation till sin kropp. hälsosam mat och hälsa handlar om fokus, utforskande och villighet att möta sig själv. När vi kommit så långt att vi gör hälsosatsningar för att vi klivit ur ”offerrollen” och tagit ansvar för vårt eget välmående – då kommer så oerhört mycket på köpet. Det är då verklig förändring kan ske eftersom att vi istället för att sätta upp kortsiktiga mål valt att skapa känslomässiga resurser för att hantera livet på ett helt nytt sätt. Det här är en aspekt av det holistiska perspektivet på hälsa som jag jobbar med.

Även om en hälsosatsning forfarande har sina utmaningar så innebär positivt fokus och beslut fattade av ”rätt” anledning dubbel effekt. När vi landat i en känsla av självrespekt så överger vi nämligen inte oss själva – dvs vi fortsätter att hedra det vi egentligen vill uppnå på lång sikt och kan avstå från sånt som bara ger omedelbar tillfredställelse i stunden. Det är alltså det känslomässiga klimatet som måste förändras först eller under tiden när vi satsar på hälsa.

Kom ihåg att boka!

Nästa omgång av onlineprogrammet 21 dagar ren och läkande mat startar nästa vecka, 14 mars. Maten som vi äter under perioden är (förutom god och mättande!)

  • antiinflammatorisk
  • hormonreglerande
  • blodsockerbalanserande
  • basbildande
  • främjar bra tarmflora

Läs mer om upplägget…

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: