kostråd

Våga satsa på framtiden? 6 kostråd och recepttips för att stärka immunförsvaret

Våga välja att ta hand om dig och satsa på framtiden? Kanske särskilt just precis nu? ❤️Att ta hand om sig kan handla om att skydda sig själv och det kan samtidigt parallellt handla om satsningar på framtiden. Det inger hopp och ger kraft och energi! Tänk på att stress och oro påverkar vårt immunförsvar. Motståndskraften sätts ned och vi drabbas lättare av infektioner om kroppen är påverkad av stress och negativa känslor.

Nu är kanske förresten ett bättre tillfälle än någonsin att hoppa på onlineprogrammet som startar på söndag? 🙂 Fokus på bra och hälsosam mat lagad från grunden hemma av naturliga och enkla råvaror… Kom ihåg att boka!

Här kommer i alla fall ett gäng enkla och goda råd att hålla sig till för att ta hand om sin hälsa och behålla matglädjen på samma gång.

1. Ät generellt hälsosamt och inflammationsdämpande

När vi äter generellt hälsosamt och inflammationsdämpande följer vi flera läkande principer samtidigt. Onlineprogrammet går t.ex. ut på att utesluta de livsmedel som är svåra för kroppen att hantera (t.ex vete, gluten, mjölkprotein, vitt socker, tillsatser) och att välja att äta rena och naturliga råvaror. Det gör det möjligt för kroppens eget självläkningssystem att reparera och balansera där det behövs.

2. Använd mer kryddor och vitlök

I princip alla orientaliska kryddor som chili, ingefära, svartpeppar, gurkmeja osv har antiinflammatoriska egenskaper. Även vitlök och citrus är som de flesta vet bra. Det här receptet är urgott och baserat på få och billiga ingredienser.

3. Boosta med grönkål

Just grönkål är en extra bra råvara att stärka immunförsvaret med och sägs till och med direkt skydda mot virus. Mixa den i gröna smoothies eller stek och servera med glutenfri fullkornspasta som i receptet nedan. Andra mörkgröna grönsaker är också toppen som broccoli, svartkål spenat osv.

4. Boosta tarmfloran

Immunförsvaret sitter främst i tarmen. Med bra bakterier i tarmen har vi bättre försvar mot sjukdomar. Läs mer… Det enklaste och bästa sättet att förbättra tarmfloran för de allra flesta är faktiskt att öka mängden grönsaker, frukt och bär. Det är bra källor till kostfibrer, probiotika och prebiotika som behövs för att skapa ett bra klimat i magen.

Ta gärna probiotikatillskott, gör egen yoghurt eller använd syrade grönsaker i vardagskosten.

Även glutenfritt fullkorn är bra för tarmhälsan. Gröt toppad med frukt och bär en superfrukost för magen. Även fruktsallad med bär och nötmjölk är ett bra alternativ.

OBS! Tänk på att antibiotika slår ut en hel del av de goda bakterierna i mage/tarm. Balansen rubbas och det kan ta månader att återställa. Måste man ta antibiotika kan man ta ett tillskott av probiotika i samband med kuren. Ta en kur med extra många stammar probiotika direkt efter en antibiotikakur. I bra hälsokostaffärer kan man får råd om vilka tillskott som passar under pågående antibiotikakur och vilka som är bra för att återhämta magen efter en antibiotikakur.

5. Grönsaksavkok eller kycklingsoppa

Husmorsklassikern vid förkylning och infektioner! Man har faktiskt forskat på specifikt kycklingsoppa och har kommit fram att äkta kycklingsoppa gjord från grunden har antiiflammatoriska egenskaper. Äter man inte kyckling är grönsaksavkok ett bra alternativ. Gör en stor gryta buljong av blandade rotfrukter, kål och grönsaker. Tillsätt vitlök, ingefära, peppar och örter. Låt sjuda sakta i 3-4 timmar och sila av. Grönsaksbuljongen är näringsrik och basbildande. Perfekt att dricka som den är som te.

6. Te, avkok och annan varm dryck

Alla sorters te; grönt, vitt och svart te innehåller antioxidanter. Örteer har massor av olika bra egenskaper. Varm dryck är dessutom rogivande och snällt för magen vilket är harmoniserande för hela kroppen. Ingefärsavkok med citron och honung är ju en klassiker eftersom att det faktiskt hjälper.

Du kan göra varm choklad med ingefära! Ingefära och choklad passar superbra ihop.  Både kakao och ingefära har positiva effekter på inflammation och immunsystem.

Häng med i nästa grupp online – start 15 mars

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d