Detox Dryck Gröna kuren kostråd SCD-vänliga recept

Trolldryck

Har du ingredienserna hemma redan till en av de kanske mest kraftfulla trolldryckerna som finns? Inte gurkmeja igen väl? Jo, det tycker jag faktiskt. Jag hade en del torkad gurkmeja över i kryddhyllan och kom på att det är ju bara att dricka upp! Så det blev en grukmejashot som passar att förbereda för några dagar och ta en om dagen. OBS! som faktiskt är ganska god!

Det var ett tag sedan jag körde med någon egenkomponerad hälsodryck så det kändes kul att påminna mig själv och kanske några fler om en enkel hälsoboost.

Varför “trolldryck”?

Känslorna och åsikterna har svallat kring gurkmeja de senaste åren i hälosdebatterna och vad gäller egentligen? Om vi förbiser allt som inte kan stödjas av västerländsk vetenskap så är det människors erfarenheter och gamla traditioner vi får lita oss på.

Det man sedan tusentals år har använt gurkmeja för är bl.a. matsmältningsproblem, leverproblem och för dess antiinflammatoriska egenskaper. Så även om inget av det är helt bevisat av västerländsk medicin så är man intresserad och forskning har gett indikerande resultat och fortsatt forskning pågår! Erfarenheterna hos traditionell naturmedicin och t.ex. ayurveda har definitivt upptäckt något intressant. Så länge kan vi väl kalla det för trollkonster och trolldryck? Det gör väl inget? Det viktiga är ju egentligen effekterna…

Har du provat? Vad har du för erfarenheter av att äta gurkmeja som tillskott? Är du med och kör en kur ett par veckor för att testa vad som kan hända? En shot om dagen i 14 dagar? OBS! Kosttillsott och superfoods som tillskott har inte långsiktigt effekt om man inte gör fler livsstilsförändringar och äter bra i övrigt…

Min trolldryck/gurkmejashot har jag gjort av överblivna kryddor från kökshyllan. Man måste inte köpa färsk gurkmeja utan torkad har också bra egenskaper. Drycken jag gjort är baserad på citron och äppelcidervinäger som båda är basbildande. Så det är alltså inte bara kryddorna i sig som har positiva egenskaper. Ja, det smakar lite surt men tillsammans med en gnutta honung och kryddorna blir det verkligen gott tycker jag och mängden man dricker per dag är liten: ca 4-5cl.

Tips: gurkmeja och ingefära passar bra ihop med morot i smakerna, blanda alltså gärna kryddorna med morotsjuice om magen reagerar på surt.

Trolldryck

Jag gjorde en sats som räcker i ca 3 dagar till en person. Du kan öka eller minska mängden om ni är fler i hushållet eller bara vill prova en shot, en gång. Drick gärna innan frukost varje dag. Senare på dagen om du har känslig mage.

 • 1-2 msk torkad gurkmeja
 • 2 krm svartpeppar eller cayenne
 • 2 tsk torkad ingefära eller 3 tsk riven
 • saft från 1 citron
 • 3-4 msk äppelcidervinäger
 • ev. honung att söta med: 1-2 tsk (ger god smak och är lätt antiseptisk)
ev. extra kryddor för extra bra upptag och fler positiva effekter
 • 1-2 krm kryddnejlika
 • 1-2 tsk ceylonkanel

Mät upp alla ingredienserna i en lite flaska eller glasburk och skaka om ordentligt. Förvara i kylskåp och drick en shot om dagen – 4-6 cl. Om du tycker att det blir för surt kan du späda med lite vatten.

(2) Comments

 1. Anja says:

  Hejsan! Undrar bara.. det verkar vara lite torrt? Vatten..?

  1. Hej! Nej, det blir inte torrt. Jag gjorde en koncentrerad variant som verkligen ska shotas. Det blir inte torrt men koncentrerat. Om du vill kan du ju tillsätta vatten eller juice eller vad du vill… 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: