kostråd

Kollagen och jordgubbstårta – hur hänger det ihop?

Kollagen och jordgubbstårta – hur hänger det ihop? Fortsätt läs så får du se… och hitta recept till tårtan på bilden! Jag har särskilt det senaste året fått svara på frågor om kollagenpulver i onlinegrupperna. Det verkar vara det nya superpulvret – så jag tänkte dela min syn och lite tips även här.

Kroppen skapar kollagen själv men produktionen avtar sakta med åldern vilket t.ex. gör huden slappare och leder känsligare. Kollagen är även bra för att läka tarmen och verkar inflammationsdämpande.

Kollagen via kosten och på annan naturlig väg…

Så här tycker jag: jag är inte jätteförtjust i kollagen- och proteinpulver från djur; det är dyrt och onödigt och räknas som ”processat” kött tycker jag.  Ja, det kan vara positivt att tillföra kollagen via kosten men det finns många naturliga sätt. Gör t.ex. benbuljong eller kött- fisk- eller kycklingsoppa oftare. Då får man också i sig fler nyttiga ämnen. Kycklingsoppa på hel kyckling är kanske det enklaste för de flesta i vardagen att svänga ihop.

Innehåller kollagen: Inälvsmat, köttdelar som långkokats med ben, gärna gris- eller kycklingfötter, skinn och brosk. Få även kollagen från sardiner med ben. När man kokar ben, brosk, skinn o.s.v. länge så släpper nyttiga ämnen ut i vattnet – man måste alltså inte tugga i sig de mer otrevliga delarna – bara låta dom koka tillräckligt länge och sedan äta buljongen.

Recept: Låt ben och andra delar koka tillsammans med grönsaker i 5-10 timmar med någon syra i vattnet som citron eller äppelcidervinäger. Häll av buljongen och frys in i portioner. Följ vilket recept som helst på benbuljong som verkar gott men tillåt extra tid.

Tips: Det finns också numera färdig benbuljong att köpa med ekologiskt hälsotänk, t.ex. den här från Bättre Hälsa.

Kanske viktigast: kollagenproduktionen i kroppen stärks av träning och andra hälsosamma vanor. Även att åtgärda det i livet som verkar nedbrytande som stress och ytlig andning, rökning, dålig kost generellt osv. Vi producerar mindre kollagen med åldern men vi motverkar åldrande främst genom träning, stressreduktion, väl fungerande inre organ och meningsfullhet i livet. Helt enkelt – när vi blir äldre är det viktigare att ta hand om helhetshälsan och höja livskvaliteten. 

Extra tips: Röda frukter som äpplen, jordgubbar, rödbetor, körsbär innehåller lykopen som främjar produktionen av kollagen. C-vitamin är också viktig för produktionen av kollagen.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: