Äggfritt Dessert Fikabröd/kakor Glutenfritt Vegan/Växtbaserat

Chokladkaka med svarta bönor och sötpotatisfrosting

Vegan/växtbaserad, naturligt glutenfri och utan vitt socker – och magiskt god! Jag har baserat den här saftiga och kompakta chokladkakan på två av mina nya favoritingredienser i chokladbakverk – svarta bönor och sötpotatis. Det blir så bra! Det här är en mindre och något enklare variant av chokladtårtan jag lade upp för något år sedan.

Hälsosamma chokladdesserter blir ju som tur är tillräckligt söta och goda men nyttiga nog att äta till vardags som fika eller dessert. I alla fall relativt ofta om än inte hela tiden…

Chokladkaka med svarta bönor och sötpotatisfrosting

 • 1 pkt svarta bönor 380-400 g, sköljda och avrunna
 • 0,75 dl kokosolja, rumstempererad (mjuk/flytende)
 • 1 stor banan eller 1,5 dl sötpotatispuré
 • ca 8 st färska dadlar eller ca 6 st medjooldadlar
 • 1 dl kakao
 • 2 krm salt
 • 2 krm vaniljpulver
 • 2,5 msk rårismjöl, teffmjöl eller havremjöl
 • 1,5 dl grovhackade nötter, jag använde hasselnötter (kan uteslutas)
Frosting
 • ca 450 g sötpotatis*
 • ca 4 färska dadlar
 • 3 msk kokosolja
 • 0,5 dl kakao
 • 1 krm salt

*Puré av sötpotatis gör du t.ex. genom att baka hel sötpotatis i ca 200°C tills att den är genombakad och sedan gröpa ur skalet och mixa med stavmixer.

För en ännu lite lyxigare variant av frostingen, gör den här istället.

Gör kakan

Värm ugnen till 175°C  och förbered en springform eller ett anslag med bakplåtspapper eller smöra och mjöla med kokosolja och rismjöl eller kakao. Jag använde ett anslag som var ca 18 cm. Det går bra att använda en större form t.ex 24 cm och anpassa gräddningstiden (se nedan).

Mixa ihop banan eller sötpotatis till en helt slät puré i matberedare eller med stavmixer. Tillsätt bönor, dadlar och kokosolja mixa igen i ett par minuter tills att du har en helt slät smet och bönorna är helt finfördelade. För över smeten till en bunke. Mät upp och blanda alla torra ingredienser för sig och rör ned i bunken lite i taget till en slät smet med slev. Rör i hackade nötter.

Klicka över smeten i formen, släta till ytan med baksidan av en slev och grädda lågt/mitten i ugnen i ca 40 minuter. Håll koll mot slutet och känn efter när kakan är genomgräddad. Använder du en vidare form; t.ex. 24 cm så att kakan inte blir lika hög/tjock, så tar den kortare tid i ugnen.

Ytan av kakan kan spricka upp något, fr att känna att den är genomgräddad; känn/tryck lätt med fingrarna på ytan att den känns kompakt helt igenom. Den ska inte ge efter i mitten utan gräddas igenom helt.

Ta ut kakan och låt den sätta sig ca 10 minuter i formen. Ta den sedan ur formen och låt svalna helt. Kan förvaras i kylskåp över natten.

Gör frostingen

Mixa alla ingredienser till frostingen tillsammans i matberedare eller med stavmixer till en helt slät smet. Det kan ta några minuter för att få konsistensen slät. Bara fortsätt att mixa. Låt stelna i kylskåp i några timmar, gärna över natten.

Montera

När frostingen har stelnat i kylen och kakan är helt svalnad eller till och med kyld – bred frostingen tjockt över kakan. Dekorera med hackade nötter eller frukt, bär eller kakaonibs.

(3) Comments

 1. Mikael says:

  Har just bakat denna läckerbit & jag måste medge att jag var en smula skeptisk när jag rörde ihop allt. Men efter den hade stott i kylen någon timma kunde jag inte hålla mig längre och tog ett smakprov…. alltså hur kan något vara så jäkla gott utan socker & mejeriprodukter, inte ens ägg. Jag är såld. Hur ska jag kunna låta bli att äta upp allt ikväll. Imorn kommer min mage värka 😀

  1. Nämen å, så roligt! Underbart!

 2. […] och kokosglass En låda glasspinnar klart! Raw cheesecake med persika och hallon Chokladkaka med svarta bönor och sötpotatisfrosting Vågar du ta hand om dig själv? (recept raw valnötsbrownie) Äppelpaj – glutenfri […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: