SCD-vänliga recept Tillbehör Vegan/Växtbaserat

Mjölkyrade grönsaker – mina bästa blandningar

Tycker du inte om surkål men önskar att du kunde äta det oftare för att det är så nyttigt? Jag gillar ren surkål till vissa specifika rätter, men verkligen inte till allt. Men andra syrade grönsaker i blandningar kan däremot vara beroendeframkallande gott och svårt att hålla sig ifrån att lägga till på tallriken, vad man äter. En bra nybörjargrönsak smakmässigt i mjölksyrad form är t.ex. morot.

Hitta tvår recept på blandningar längst ned i inlägget, ett på strimlad borsjtj-blandning och en på hela mjölksyrade grönsaker.

Salt är den enda ingrediensen som behövs men syrningen kan göras på två sätt; det ena genom att finstrimla grönsakerna och använda sig av vätskan i grönsakerna i sig. Det andra sättet, om man vill syra hela bitar av grönsaker, innebär att man gör en egen vätskeblandning av salt och vatten.

Hitta recept på hela syrade grönsaker längst ned i inlägget.

Syrade grönsaker är bra för tarmhälsan och bra tarmhälsa leder som bekant till en massa olika hälsofördelar. Om man kan så är det bra att äta mjölksyrade grönsaker varje dag. Lyckas man inte få in det, så är det i alla fall väldigt bra att få in i så ofta som möjligt i vardagskosten och att alltid ha ett par burkar i kylen.

Idén till den första av mina bästa blandningar, som jag tycker passar till kanske inte till allt men till väldigt mycket mer än vad man kan tro, har jag fått från Tistelvinds köpeburk: borsjtj-blanding. Jag har helt enkelt bara gjort en blandning av de grönsaker som man använder sig av till borsjtj och själv lagt till morot vilket innebär: kål, rödbeta, morot och lök. Så himla gott! Som sagt, svårt att låta bli att lägga på tallriken till allt…

Tips för att lyckas

Att syra grönsaker är väldigt enkelt och billigt men detaljerna kan vara viktiga för att lyckas. Jag har hittills faktiskt bara lyckats men jag har alltid varit noggrann med rengöring och att följa alla tips som finns.

 • Välj grönsaker av bra kvalitet, gärna eko. Det går bra att använda grönsaker som legat ett tag och som man behöver hitta användning för – det är ett praktiskt sätt att ta vara på överblivna grönsaker – men skär noggrant bort mögliga eller vissna delar.
 • Börja med att rengöra alla redskap, bunkar och burkar ordentligt och med naturliga metoder. Även om de redan varit diskade. Rengör noga och diska gärna bort t.ex. maskindiskmedels-rester med handdiskmeddel och skölj. Burkarna kan gärna rengöras med kokande vatten för säkerhets skull.
 • Det är bättre och lättare att använda ganska stora burkar för syrningens skull. Men de ska också vara i användar-vänlig storlek – alltså när man öppnat en burk så bör man använda allt inom 3-4 veckor. En bra storlek på burk är som minst 3 – upp till 5 dl tycker jag.
 • I burken ska alla grönsaker vara täckta av vätska under tiden mjölksyrejäsningen pågår. Det finns olika sätt att se till att grönsakerna stannar under ytan: jag har använt mig av en liten plastpåse fylld med vatten och hela vitlålsblad som man trycker ned grönsakerna med och lämnar i burken.

Syrade grönsaker, Nillas borsjtj-blandning

ca 5 st burkar (0,4 – 0,5 dl)

Ja, hälften av blandningen utgörs av vitkål men när man blandar upp med andra grönsaker så smakar det verkligen inte lika mycket av det som kan upplevas som negativt med ren surkål tycker jag. Den här blandningen grönsaker passar såklart till kött, kyckling och fisk men också till olika bön- och kikärtsbiffar, även falafel, i wraps, sallader och även i viss soppa istället för syrad grädde som crème fraiche.

OBS! Mängderna är de proportioner jag använde mig av den senaste gången. Det går bra att minska och öka mängderna.

 • ca 600 g vitkål
 • ca 400 g rödbetor
 • ca 300 g morötter
 • 2 st gula lökar
 • lägg ev. till extra kryddning; t.ex. vitlök, lagerblad och dill: 2-4 klyftor vitlök och 0,5 dl hackad dill. 1 lagerblad per burk. Tänk på att blandningen kanske blir något mindre användbar när man tillsätter specifika kryddor – det är väldigt gott även utan kryddor.
 • 1 msk jodfritt salt

Ansa och strimla vitkålen riktigt fint. Skala och grovriv rödbetor och morötter. Skala och skiva löken tunt. Blanda alla grönsaker (utom kryddor) med salt i en stor bunke eller kastrull med höga kanter (saltet gör att vätskan frigörs lättare.) Låt stå i 30-60 min.

Pressa, banka och stöt grönsakerna så att vätskan pressas ut med hjälp av knytnävar, potatisstöt eller andra verktyg så att grönsakerna vätskar sig. Man kan behöva mycket kraft och hålla på ett tag. Vätskan som bildas ska inte hällas av! Låt kanske bunken stå någon extra timme så att vätskan dras ut ytterligare och arbeta grönsakerna igen.

Blanda i kryddorna och fördela grönsakerna i burkar och lämna ca 2-3 cm eller mer upp till kanten. Grönsakerna ska täckas av vätska, tillsätt annars saltlag (blanda 5 dl vatten med 1-2 tsk salt).  

Påstricket: Ta en liten fryspåse och veckla ut den inuti burken ovanpå ytan. Klipp bort en del av påsen, ungefär hälften. Häll vatten i påsen så att det nästan går upp till kanten på burken. Pressa ut luft och knyt en knut. Stäng locket och se till att påsen inte sticker ut. Ställ burkarna på en plåt eftersom att det kan pysa ut vätska. Googla gärna på fler sätt att hålla grönsakerna under ytan… det finns i recept och i videos på nätet.

Låt stå mörkt i mörkt/skuggigt (ca 20 grader) i 10-14 dagar. Kontrollera vätskenivån och lukten efter 3–4 dagar. Det går alltså bra att öppna burken men OBS! använd rena verktyg och inte fingrarna. Pressa ned grönsaker och tillsätt en skvätt saltlag om det behövs. Om det luktar friskt och syrlig har syrningen kommit igång. Man kan börja äta grönsakerna direkt (efter nån vecka) men de ska gärna mogna i kylen i ytterligare någon månad. Håller sig i minst (!) 6 månader i kylskåp.

Hela mjölksyrade grönsaker

Jag tog en blandning av grönsaker och kryddor som jag hade hemma men blomkål, morot och lök är de grundgrönsaker som jag gillar. Använd stora burkar med lock som sluter helt tätt: 0,5 – 0,7 liter.

 • 3 st morötter
 • 1 st blomkålshuvud
 • 1 st gurka
 • 1 st lök
 • 1 knippe rädisor
 • 2 st vitlöksklyftor
 • blad av en blandning av örter som jag hade hemma: timjan salvia och oregano
saltlösning
 • 1 liter vatten
 • 1,5 msk salt (jodfritt)

Rensa och dela ner grönsakerna i bitar och klyftor. Rör ut saltet i vattnet så att det löses upp helt. Blanda runt grönsakerna och fyll burkarna. 

Slå över saltvattnet och stäng burkarna, lämna 2-4 cm upp till kanten.

Påstricket: Ta en liten fryspåse och veckla ut den inuti burken ovanpå ytan. Klipp bort en del av påsen, ungefär hälften. Häll vatten i påsen så att det nästan går upp till kanten på burken. Pressa ut luft och knyt en knut. Stäng locket och se till att påsen inte sticker ut. Ställ burkarna på en plåt eftersom att det kan pysa ut vätska. Googla gärna på fler sätt att hålla grönsakerna under ytan… det finns i recept och i videos på nätet.

Låt stå mörkt/skuggigt i rumstemperatur (ca 20 grader) i 10-14 dagar. Kontrollera vätskenivån och lukten efter 3–4 dagar. Det går alltså bra att öppna burken men OBS! använd rena verktyg och inte fingrarna. Pressa ned grönsaker och tillsätt en skvätt saltlag om det behövs. Om det luktar friskt och syrlig har syrningen kommit igång. Man kan börja äta grönsakerna direkt (efter nån vecka) men de ska gärna mogna i kylen i ytterligare någon månad. Håller sig i minst (!) 6 månader i kylskåp.

(8) Comments

 1. […] Är du ny på fermentering/mjölksyrning – läs mitt inlägg ”mjölksyrade grönsaker – mina bästa blandningar” […]

 2. […] Mjölkyrade grönsaker – mina bästa blandningar Kokosyoghurt Syrad gurka Kvass (fermenterad dryck) med frukt och bär Naturligt glutenfri surdegsgrund – recept […]

 3. Tusia says:

  Jag har försökt göra surkål två gånger men misslyckades båda gångerna… Den andra började det mögla… Fattar inte vad jag gör fel…

  1. Va tråkigt! Inte jag heller… hoppas du vågar prova igen! Det är verkligen superlätt…

 4. […] – Hur och varför? Mjölksyrade grönsaker ger bra bakterier för magen. Salt är den enda ingrediensen som behövs för att syra grönsaker men syrningen kan göras på två sätt. Det ena genom att finstrimla grönsakerna och använda sig av vätskan i grönsakerna i sig (som surkål). Det andra sättet, om man vill syra hela bitar av grönsaker som till tomaterna innebär att man gör en saltlag av salt och vatten. Läs mer här… […]

 5. Christel Henriksson says:

  Jag försökte syra morötter. Det bubblade bra och skvätte när jag öppnade burken. Nästa gång var det för lite vätska och ingen plats att fylla på mer. Är det bara att slänga nu?

  1. OK! Testa med snäpplock nästa gång och öppna INTE burken. Om du öppnat burken och vätskan inte täcker grönsakerna så måste du fylla på med saltlösning.

 6. Lennart Risberg says:

  Om jag köper mjöksyrade grönsker t ex från Felix förvars ju deras brukar i rumsvärme. Hur gör jag för att kunna göra det. Ska de stå i en kyl rymmer jag ju ändå inte så mycket av skörden.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: