Detox kostråd

Mår du dåligt av nyttig mat? ”Tål” du inte grönsaker eller frukt? Tips för naturlig detox…

”Min mage tål inte frukt och grönsaker eller baljväxter  – varje gång jag testar så reagerar magen och jag får ge upp!”  Eller – ”jag mår för dåligt varje gång jag byter mer hälsosam kost”.” Kanske upplever man huvudvärk, ont i musklerna, att man känner mig ängslig, orolig, mår illa, sover dåligt osv av växtbaserad kost eller av att äta mer grönsaker.


OBS! Det här inlägget riktar sig inte till de som redan har bytt kost flera gånger som man hållit sig till under längre perioder – utan resultat. Det riktar sig inte heller till de som har en medicinsk diagnos på tarm-sjukdomar och syndrom. Se andra inlägg här på bloggen om t.ex. IBS och SCD – länkar nedan.


Det är vanligt att uppleva rejält med obehag när man byter kost – men för de allra flesta handlar det om en viktig övergående fas, trots att det verkligen kan känns som att man nästan inte ”tål” den nyttiga maten.

Detox är naturligt…

Kroppen detoxar helt naturligt, utan att vi gör en specifik kur eller diet som heter detox. Detox (kroppens automatiska utrensning) sker hela tiden i varje ögonblick genom tarmar, organ, hud och andedräkt. När vi gör en förändring som bara innebär att äta mindre av det dåliga och mer av det bra och kanske dricka mer vatten och mindre kaffe, så kan kroppen rensa ut mer än tidigare – och det känns!

Tillsammans med den omställning av tarmfloran vi går igenom när vi byter råvarugrupper som bas för vår kost (om vi t.ex. byter bröd och ost mot mer grönsaker och frukt) – så kan det innebära kraftiga detox-symtom. Av att bara äta mer grönsaker och frukt! Alltså inte bara när vi går på en strikt juice-fasta.

Det är väldigt synd att många backar i den fasen och tolkar symtom som snabb mage och huvudvärk som att man ”inte tål” grönsaker, frukt eller annat.* Det är förståligt (!) men synd för att mår ju så himla bra sen när fasen är över…

Besvären många upplever med te.x. grönsaker, frukt eller och en generellt mer ”hälsosam” kost har alltså inledningsvis att göra med detoxsymtom och omställning av bakterifloran i tarmen – vilket är tecken på att något är bra händer! Vet man inte att det är så, är det lätt att tro att man inte ”tål” det nya sättet att äta.

Hur lång tid tar det?

Det kan ta tid för vissa med detox-fasen och för tarmfloran att ställa om sig. Tyvärr är det ju ofta de som mest behöver utrensingen som upplever de kraftigaste symtomen under längst tid. De allra flesta tar sig igenom den värsta utrensningen på 3-7 dagar, men för andra tar det längre tid – uppåt två veckor eller mer. Om det känns riktigt trögt och jobbigt, sakta ned tempot och introducera t.ex. mer grönsaker och frukt i långsammare takt och drick mer vatten. Men självklart, sök hjälp om det inte verkar bli bättre av sig själv.

Under onlineprogrammet har deltagarna tillgång till material, varandra i facebookgruppen och till mig för frågor och pepp under den här fasen. Trots att deltagarna är informerade om vad som kan hända så är många ändå förvånade över allt hur pass mycket kroppen påverkas av att vi byter kost. Både erfarenheten av hur dåligt man kan må i detoxfasen och hur bra man mår efteråt förändrar de flestas perspektiv på hur pass stor betydelse maten har för vår hälsa för resten av livet.

Att tillåta sig själv den här processen är väl värt det eftersom den i slutändan leder till bättre förutsättningar för läkning och att man mår långt mycket bättre än innan.


*Det finns såklart fall då man verkligen har svårt att bryta ned vissa kolhydrater eller fibrer eller har en tarmsjukdom eller annat kroniskt relaterat till tarmen. Då går kanske inte symtomen över under de första dagarna eller veckorna, utan det tar längre tid eller så behöver man hjälp. Det kanske krävs en mer långsam introduktion av mer och mer grönsaker, eller så kanske man behöver äta en extra läkande kost först – som SCD (särskild kolhydratsdiet). Individuell hjälp kan innebära näringsterapeut, kostrådgivning (och självklart sjukvården om man inte tagit hjälp redan).


Saker man kan göra när det är som värst…

 1. Drick mer vätska under dagen – gärna i form av örtte eller varmt vatten med ingefära/citron.
 2. Rör på kroppen genom träning, det är bra, men undvik riktigt hård träning några dagar i början om du mår dåligt. Träna lite mindre intensivt och vänta in mer energi.
 3. Gör stretchövnngar – gärna yinyoga.
 4. Ta magnesiumtillskott ca 400 mg per dag om du har muskelkramper eller även om du är förstoppad.
 5. Drick citronvatten eller till och mer en hemmagjord elektrolytdryck varje dag.

Recept: elektrolyt-dryck

Vi kan uppleva elektrolytbrist (brist på salter och mineraler) när vi tränar mycket eller genomgår stor fysisk förändring, som vid detox. Vi upplever elektrolytbrist som muskeltrötthet, muskelkramper och kanske trötthet, lätt huvudvärk och trögtänkthet.

 • ca 2,5 dl vatten eller kokosvatten
 • 2-3 msk citronsaft
 • 2 krm havssalt eller annat rent salt
 • ev. 1 tsk honung efter smak

Drycken får gärna vara ljummen på morgonen. Blanda allt i ca 1,5 dl kallt vatten och toppa med kokat vatten som fått svalna lite. Blanda allt och drick gärna 30 min innan frukost eller när du känner symtom (1, högst 2 ggr per dag).

OBS! Man kan absolut blir törstig av drycken – det är bara bra – drick mer rent vatten efteråt.


Mer läsning…

(5) Comments

 1. Lotta Jansson says:

  Generellt håller jag med dig, och jag tycker att din hemsida och dina råd är bra, men jag tycker faktiskt att du förenklar mycket, att låtsas som att en tredjedel av befolkningen ”bara” har problem pga att de inte ätit tillräckligt med grönt och frukt känns rejält övermaga. IBS är en riktig diagnos numera, och det är till sist allmänt accepterat även bland professionell vårdpersonal att stora mängder olösliga fibrer ger personer med denna diagnos besvär. Det är ytterst sällan lösningen för dem att fortsätta äta stora mängder av mat som innehåller dessa fibrer/sockerarter. Det inkluderar även större mängder med frukt (som inte direkt är någon hälsomat i större mängder).

  1. Hallå Lotta! Tack för feedback! Jag skriver ju i en asterix längst ned i det här inlägget att det absolut finns de som har kroniska besvär som måste göra en lite annan resa (jag flyttar upp den texten lite så att den syns bättre kanske). Där skriver jag även att man kan behöva individuell rådgivning hos näringsterapeut och att man självklart även söker hjälp hos sjukvården. Även om många nuförtiden har diagnos IBS, Chrons, Ulcerös kolit och liknande så har långt ifrån alla det och det behövs ju råd och riktlinjer till den större gruppen som inte har de problemen också. Så att de tex inte utvecklar dom… Jag har skrivit två enskilda inlägg om mitt tänk kring IBS och har ju även lagt upp en guide till SCD här på bloggen som du säkert vet om du är bekant med bloggen.

   Här är mina tidigare texter

   Guide till SCD: https://nillaskitchen.com/2019/12/18/guide-till-scd-sarskild-kolhydrats-diet/
   Steg för att balansera IBS: https://nillaskitchen.com/2017/01/02/lak-din-ibsproblem-magetarm/

   Det här inlägget handlar om ej igenkänd detox och riktar sig inte till de som har medicinska diagnoser för de obalanser man upplever.

 2. Ebba Andersson says:

  Haha.. Jag fick en dunderreaktion dag två när jag gjorde en omläggning av kosten. Herre jösses vad hemskt det var. Men, då kan man ju rota rätt på lite kompletterande nyttig mat tänkte jag. Och gick från enbart råkost till att lägga till lite kikärtor och det var ju Magi!
  Kroppen är fantastisk. Tänk att den kan återhämta sig från så mycket ändå! ❤
  Önskar att jag hade läst detta innan bara. 🤣

  1. 🙂

  2. Kroppen är fantastisk – ja, eller hur! 🙂 Tack för att du delar!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: