Fikabröd/kakor Paleo Tårta

Midsommartårta (glutenfri, mjölkfri, sockerfri)

Det är viktigt att kunna bjuda på riktig tårta ibland, och god tårta dessutom. Bilden av midsommar är för de flesta en midsommarstång och en härlig gräddtårta med jordgubbar. Den här tårtan är en riktig festtårta med otroligt saftig mandelbotten, lemon curd (gjord med honung, kokosolja), vanilj, kokosgrädde, och jordgubbar…

Gör du allt från grunden, inklusive lemon curd, så kräver tårtan en del olika moment men det är det väl värt! Lemon Curd kan göras medan du bakar kakan och kan då behöva svalna av snabbt i kylen eller frysen. Har du möjlighet, gör den istället i förväg så den är klar när tårtan ska monteras. Det går också bra att byta utlemon curd mot mosad banan och/eller mosade jordgubbar om du kanske vill ha den barnvänligare eller med ett mindre moment för lite mindre krångel… men blir det nog godast med citronsmaken 🙂

Tårtbotten

ca 12 bitar

  • 6 ägg, separerade
  • 1 dl honung eller Agave
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 150 g kokosolja eller smör
  • 4 dl mandelmjöl
Till monteringen
  • 0,75 dl lemon curd av honung eller efter smak (Det går bra att byta lemon curd mot 2-3 bananer mosade tillsammans med 1-2 dl hallon eller jordgubbar. och en skvätt citron)
  • 3-4 dl kokosgrädde (d.v.s. det vita fasta i en burk kokosmjölk som har separerat sig.)
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • en knapp liter jordgubbar
Gör så här

Gör lemon curd om du inte redan har förberett den klicka här för recept… Låt svalna först i rumstemperatur, sen i kylen eller frysen så att den hinner stelna.

Värm ugnen till 175°C. Smält kokosolja eller smör och låt stå vid sidan av. Smörj en springform med antingen kokosolja eller smör och ”bröa” med mandelmjöl eller kokosflingor.

Placera äggvitorna i en stor bunke och vispa tills vitt hårt skum. Om du vänder bunken upp och ner ska vitorna vara tillräckligt hårda för att inte rinna ur. Placera äggulorna i en separat bunke med honung eller agave och vispa hårt med elvisp (det går bra med samma visp som till vitorna utan att tvätta den) i 2-3 minuter eller till en tjock och krämig konsistens. Vispen ska lämna band-liknande spår när visparna lyfts. Häll i det smälta fettet i äggule-vispet och rör försiktigt tills att allt kombinerats. Tillsätt halva mängden äggvitorna till ägguleblandningen och rör försiktigt. Tillsätt sedan lite  äggvite-fluff  i tagen och ”vik” försiktigt in det i smeten så att så mycket luft finns kvar som möjligt i smeten. Tillsätt mandelmjölet och rör försiktigt.

Grädda i ugnen i ca 40-45 minuter tills att kakan är gyllene och har lyft i mitten och ser ut att dra ihop sig något och släppa lite från kanterna. Håll koll under tiden och blir den för brun för snabbt så lägg lite folie över mot slutet av gräddningen. Ta ut kakan och låt svalna helt.

Rör kokosgrädden med vaniljpulver. Halvera den avsvalnade tårtbotten på mitten och bre lemon curd över snittytan på nedre halvan. Om du vill kan du skiva jordgubbar tunt och täcka över med. Lägg tillbaka topplagret och bre över kokosgrädden. Täck med jordgubbar.

(1) Comment

  1. […] on 24 juni, 202124 juni, 2021Leave a Comment on Nästa start 4 juli: 21 dagar ren och läkande mat – onlineprogram Midsommartårta utan gluten, mjölk och vitt socker… […]

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Independently verified
230 recensioner
%d bloggare gillar detta: