Bröd Glutenfritt Vegan/Växtbaserat

Bovetefrallor – naturligt glutenfria, vegan

Det här receptet är det mest klickade på bloggen någonsin! Ett perfekt neutralt vardagsbröd som alla gillar.

Receptet ligger alltså uppe sedan tidigare men många av mina tidigaste recept behöver flyttas pga formateringsproblem, därför lägger jag ompublicerar jag några favoriter så att de fortsätter att vara lätta att hitta. Du som följer bloggen kanske har märkt att jag flera recept de senaste dagarna och det kommer några till. Här kommer alltså en gammal Nilla’s Kitchen-klassiker.

Jag önskar verkligen att jag kunde bjuda dig att smaka på de här bröden. Det är nämligen svårt att tro att de är glutenfria. Om du bakar dem, prova att bjuda någon utan att de vet vad de är bakade av och se om de lägger märke till att de är glutenfria eller inte.

Degen innehåller bara några få ingredienser (till skillnad från de flesta andra glutenfria recept) och de är alla lätta att få tag i. Som ersättning till gluten använder jag rejält med psylliumhusk. Flera stora märken säljer psylliumhusk eller psylliumfröskal, bl.a Risenta, och Urtekram . Jag har använt en blandning av bovetemjöl och rismjöl för att få ett neutralt och välsmakande bröd.

Viktigt att notera:

 1. Det är viktigt att du använder rätt psyllium-produkt om man använder sig av volymmått (1 dl i receptet). I detta recept ska det vara en grovmalen variant av psylliumfröskal t.ex. Risentas ”Psylliumhusk” eller Utekrams ”Loppfröskal” (psylliumfrö hetar egentligen loppfrö på svenska). I vikt (g) spelar det ingen roll – då kan man ersätta med en finmalen variant tex Lindroos Psyllim.
 2. Låt bröden svalna helt innan du skär i dem, ät dem alltså inte nygräddade! Varma är brödet fortfarande degigt och konsistensen blir en helt annan efter att det har svalnat. De håller sig färska i flera dagar och går bra att frysa in.

Bovetefrallor – naturligt glutenfria, vegan

18-20 st

 • 25 g jäst
 • 9 dl svalt vatten (fingervarmt om du vill att det ska jäsa snabbare)
 • 2 tsk salt
 • 350 g bovetemjöl (ca 7 dl)
 • 200 g rismjöl eller rårismjöl (ca 4 dl)
 • 40 g psylliumhusk (ca 1 struket dl mått, d.v.s. 1 dryg dl)

OBS! Psylliumfröskal/psylliumhusk är maldt psylliumfröskal, alltså inte hela frön. 

 1. Rör ut jästen i vattnet. Använd gärna en degblandare med insats för kaksmet eller elvisp. Det går bra att vispa ihop med en kraftig visp för hand och slev också.
 2. Mät upp psylliumfröskal, bovetemjöl, rismjöl och salt och blanda i degvätskan, allt på en gång. Vispa ihop och fortsätt att blanda några minuter. Konsistensen blir  först en lös smet som sedan sväller och blir klibbig medan du kör degblandaren eller vispar i några minuter.
 3. Låt degen svälla i ca 10-15 min.
 4. Antingen klickar du ut degen på bakplåtspapper på en plåt med hjälp av en sked eller så blöter du händerna men olja när du formar bullarna. Det kan vara lite kletigt men det ska gå relativt bra att rulla bullar. Pudra dem sedan med lite rismjöl eller bovetemjöl för att få en fin yta.
 5. Låt jäsa på plåten under en bakduk i 75-90 min. Om frallorna inte jäst upp ordentligt, låt dem jäsa lite till. Hur snabbt de jäser beror på temperatur på degvätskan och temperatur i köket.
 6. Värm under tiden upp ugnen till 225 °C och grädda i ca 20 min.
 7. OBS! Ät inte bröden nygräddade utan låt dom svalna helt! Bakar du dem på kvällen är det helt ok att lämna dom oövertäckta över natten att svalna. Skär du i dem medan de är varma klibbar de ihop. konsistensen blir en helt annan efter att det har svalnat. Sedan håller de sig färska i flera dagar och går bra att frysa.

(12) Comments

 1. […] du provat mitt mest lästa recept på bloggen bovetefrallorna? Det har blivit så populärt för att de är goda såklart, men också för att degen bara […]

 2. […] Bovetefrallor är ett av de mest populära recepten här på bloggen sedan start. Jag har utgått från mitt bas-recept som jag vet att många av er älskar och bytt ut lite mjöler – här bakade med bovete och teff istället för rårismjöl… Det ger lite mörkare och kanske något mer näringsrikare bröd. […]

  1. Ingvill says:

   Hei!
   Jeg skriver til deg fra Norge:).
   Her finnes ikke psylliumfrøene som du beskriver, vi har noe som heter Fiberhusk. Tror du at det går å bruke det i oppskriften?

   Vennlig hilsen Ingvill

  2. Linn says:

   Hej! Går det bra att använda torrjäst ist vanlig jäst?

 3. Kicki G says:

  Så glad att jag äntligen testat detta recept! De blev överraskande goda och förlorade inget på att frysas. Nästa gång ska de få jäsa lite längre och så ska jag göra dem större. Tack för allt du lägger ut!

 4. Hej!
  Har precis vispat ihop smeten och den är full med klumpar, fel el rätt?

  Med vänlig hälsning,
  Helen

  1. Det är fel. Låter som att psylliumhusk/fröskal inte vispats i vätskan tillräckligt snabbt utan svällt en stund innan du börjat blanda.

 5. Anna says:

  Konsistensen blev toppen, var luftigt och som vanligt hembakat bröd. Var dock inte nöjd med eftersmaken av bovete, använde dock “instant bovetemjöl”, ifall det är fel sort? Stort tack dock, för mycket bra tips – letar vidare här efter rätt bröd för oss!

 6. Corinne says:

  Älskar dom här frallorna! Nu undrar jag om någon testat receptet med surdeg istället för jäst? Jag har järnbrist och lågt näringsupptag och vill minimera fytinsyran i all mat jag äter och letar efter bra recept.

 7. […] OBS! Ät inte bröden nygräddade utan låt dom svalna helt! Bakar du dem på kvällen är det helt ok att lämna dom oövertäckta över natten att svalna. Skär du i dem medan de är varma klibbar de ihop. konsistensen blir en helt annan efter att det har svalnat. Sedan håller de sig färska i flera dagar och går bra att frysa.Länk till ursprunget https://nillaskitchen.com/2020/06/12/bovetefrallor-naturligt-glutenfria-vegan/ […]

 8. Monika says:

  Hej Nilla!
  Jag bakade dina bovetefrallor igår med mjöl från Da Carla för första gången .Har annars bakat med Risentas mjöl ,har bakat dessa många gånger. Denna gång blev de trots jäsning 1 1/2timma och stått under bakduk hela natten som jag brukar göra,fortfarande mjuka o lite blöta i mitten ! De är dessutom sega. Märkte att mjölet var tyngre när jag försökte röra ihop den för att sen hälla över den i min bakmaskins bunke med degkrok . Det var svårt för mig att röra om ordentligt och hushållsapparaten hade ochså svårt att få allt blandat . Jag brukar stanna maskinen några gånger för att skrapa ner ,men fick nu göra det flera gånger och körde den inte lika länge som jag brukar då det var tungt. Vad beror detta på ?
  Jag märkte att mjölet var annorlunda när jag öppnade påsen det var liksom skalbitar i. Men det är första gonggong jag köpte detta mjöl ,vågar inte göra det igen om det blir så här. Bröden blev bruna efter ugnen ,så tänkte att det var fullkorn och det var ju bra .
  Bröden är sega ,så känns inget kul artärs ,men inte heller att behöva slänga …
  Tacksam för svar . Monika

 9. evamiet says:

  Hej! Älskar dessa bovetefrallorna, bakat dem ofta de senaste 5 åren. Min fråga är om det finns näringsinnehåll beräknat och var jag kan hitta det? Tack på förhand!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d